kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

3 Kara okul

Hikmet Eğitim ve Öğretim Merkezi adı altında faaliyet gösteren 'Mektep'le ilgili gözaltına alınan 10 kişiden 5'i tutuklandı
Merkezi Almanya'da bulunan ve kamuoyunda "Kaplancılar Cemaati" olarak bilinen yasadışı Anadolu Federe İslam Devleti Örgütü'ne yönelik operasyon düzenleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, örgütün İstanbul Bağcılar'da sözde eğitim merkezi adı altında üç irticai eğitim veren okul kurduğunu belirledi.

Kendilerine ''Hilafet Devleti'' (HD) adını veren grubun, 1'inci sınıf, 2'nci sınıf ve 3-4'üncü sınıf olarak açtığı sözde kurumda, 30 öğrencinin ''okuduğu'' tespit edildi. İlköğretim okullarına gönderilmediği anlaşılan bu öğrencilerin, yine örgütün tahsis ettiği servis araçlarıyla gelip gittikleri ortaya çıktı. Polis, eğitim formasyonu bulunmayan kişilerin öğretmen olarak görev yaptıkları bu eğitim kurumlarına operasyon düzenledi.

5 KİŞİ TUTUKLANDI
Operasyon sonucu, 3 sözde öğretmen ile servis şoförü ve öğrenci velilerinin de aralarında bulunduğu İsmet Demir, Ahmet Bayoğlu, Bülent Kaplan, Mehmet Nacak, Kabil Arslan, İdris Dinçe, Ertan Doğan, Ahmet Yağlı, Şeref Alçık, Selahattin Karakaya gözaltına alındı. İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edilen zanlılardan 5 kişi, serbest bırakılırken; İsmet Demir, Ahmet Bayoğlu, Bülent Kaplan, "yasadışı AFİD üyesi olmak", Şeref Alçık ve Mehmet Nacak ise "yasadışı örgüte yardım yataklık yapmak" suçundan tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. Yaşları 6 ile 15 arasında değişen 30 öğrencisi bulunan eğitim kampı ise polis tarafından mühürlendi. Çocuklarını bu kamplara gönderen öğrenci velilerinin belirlenerek bu kişiler hakkında da "İlköğretim Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan dava açılacağı öğrenildi.

AYDA 50 MİLYONA EĞİTİM
Zanlılardan Bülent Kaplan'ın, Bağcılar Kazım Karabekir Mahallesi 2/2 Sokak numara 4/1'de bulunan evinin bir odasında, "Hikmet Eğitim ve Öğretim Merkezi" adı altında gayrıresmi öğretmenlik yaptığı belirlendi. Kaplan'ın sözde 3 ve 4. sınıfta eğitim gören 15 çocuğa ders verdiği ve bu çocukların ailelerinden kişi başına aylık 30 ile 50 milyon lira arasında değişen ücret aldığı öğrenildi.

Zanlılardan Şeref Alçık'ın öğrenci velilerinden ücret toplayarak tahsilat yaptığı ve çocuğunun da burada eğitim gördüğü öğrenildi. Mehmet Nacak'ın ise öğrencileri evden okula taşıyarak servis şoförlüğü yaptığı ortaya çıktı.

İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Abdülaziz Özatlan tarafından ifadeleri alınan 10 kişiden İsmet Demir, Ahmet Bayoğlu, Bülent Kaplan, "yasadışı AFİD üyesi olmak", Şeref Alçık ve Mehmet Nacak ise "yasadışı örgüte yardım yataklık yapmak" suçundan nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Diğer beş zanlı ise savcılıkta verdikleri ifadelerin ardından serbest bırakıldı.

Zanlıların savcıya verdikleri ifadelerinde mevcut anayasal sisteme karşı olduklarını belirterek mevcut sistemin okullarına çocuklarını göndermek istemedikleri için çocuklarını buraya gönderdiklerini söylediği öğrenildi.

Operasyonda söz konusu evlerde yapılan aramalarda ''Hikmet Eğitim ve Öğretim Merkezi'' başlıklı 15 adet sözde öğrenci karnesi, 9 adet öğrenci takdirnamesi, öğrencilerin yazılı kağıtları, 1 adet bilgisayar, 35 adet sandalye, 3 adet yazı tahtası, 1 adet kitaplık, şeriat propagandası yapan çok sayıda kitap ele geçirildi.

İmam bilgileri Türkçe'den önce
Mektep olarak adı geçen sözde eğitim merkezinin karnesinde, ''Kuran-ı Kerim'', ''İman Bilgileri'', ''İbadet Bilgileri'' gibi dersler bulunuyor. Öğrenciler bu derslerin dışında Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu kıldığı dersleri de alıyor.

Tarihlerin hem ''Hicri'' hem de Miladi olarak gösterildiği sözde karnenin arka yüzünde ise çeşitli ayetlerden alıntılar yer alıyor. Arapça yazılarla başlayan karnenin girişinde "Hep şehid ve şehide oldular bu kelime için. Biz de beklemekteyiz..." ifadesi dikkat çekiyor.

Anıtkabir'i havaya uçurmaya kalktılar
Almanya'nın en tehlikeli İslamcı örgütü olan sözde Hilafet Devleti, namı diğer Kaplancılar, 1980'lerin başında Cemalettin Kaplan tarafından kuruldu. Türkiye'den Almanya'ya göç eden Cemalettin Kaplan, İran'dan gelen paralarla Almanya'nın dört bir yanında 80 adet cami inşa etti. Cemalettin Kaplan 1994 yılında ölünce, örgüt oğlu Metin Kaplan'a kaldı. Oğul Kaplan, babasına nazaran demeçlerinde daha açıktı. Türkiye'deki laik cumhuriyeti yıkmak için uğraş vereceklerini açıkça dile getirdi. Yıllarca Almanya hukuk sisteminden yararlanıp, bir şekilde sınırdışı edilmekten kurtulan Metin Kaplan, 1998'de bir muhalifinin ölüm emrini vermekten gözaltına alındı. 1 yıl süren dava sonunda 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Halen Köln hapisanesinde bulunan Metin Kaplan, 2 yıl boyunca içerinden müritlerine mesaj göndermeye devam etti. 11 Eylül sonrası, Almanya Kaplancılar'ı "Büyük tehdit" olarak görmeye başladı. Geçen ay 4 kentteki merkezleri kapatıldı. Kaplancılar, 2 yıl önce Anıtkabir'e bir uçakla intihar saldırısı düzenlemeyi planlamıştı. Ancak polis planı çökerterek 19 kişi gözaltına almıştı.

Zafer KÜTÜK Ğ Safiye GÖREN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır