kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nema yerine hisse senedi

Zorunlu Tasarruf Hesabı'nda biriken 9 katrilyon liranın tasfiyesi için dört seçenekli bir plan hazırlayan Hükümet, Hazine'ye yük getirmeyecek formüller üzerinde çalışıyor
Hükümet, ana para ve faiziyle birlikte Zorunlu Tasarruf Hesabı'nda biriken 9 katrilyon liranın tasfiyesi için dört seçenekli yeni bir plan hazırlıyor. Kaynak sorunu nedeniyle bu fonu nakit ödeme yaparak kapatamayan Hükümet, tasarruf sahiplerini mağdur etmeyecek ancak Hazine'ye de yeni yük getirmeyecek yeni formüller üzerinde çalışıyor. Bu seçenekler arasında, "Çalışanları Tasarrufa Teşvik Yatırım Ortaklığı" kurularak 7 milyonu aşan hak sahibine tasarrufu kadar hisse verilmesi, bu hisselerin borsada yerli ve yabancı yatırımcılara pazarlanması gibi iddialı öneriler de yer alıyor. Bu öneri üzerinde mutabakat sağlanabilirse, 7 milyon hesap sahibi, tasarrufları ile orantılı olarak borsaya girecek.

* Borsada işlem görecek

Bu öneriye göre, Zorunlu Tasarrufu Teşvik Yatırım Ortaklığı kurulacak. Fon'da biriken ana para ve faiz karşılığı Hazine tarafından hisse tahsisi yapılacak. Tasarruf sahipleri, birikimleri oranında hissedar olacak. Hisseler, ayrıca borsada yerli ve yabancı yatırımcılara açılacak.

* Emeklilikte ikramiye gibi alınacak

Bu öneriye göre, Tasarrufu Teşvik Fonu'nda biriken 9 katrilyon lira, her bir hesap sahibinin hak edişi tutarında belirleyeceği Özel Emeklilik Fonları'na aktarılacak. Her yıl Şubat aylarında nema ödenmesi zorunluluğu ortadan kalkacak. Tasarruf sahipleri, birikimlerini emekli oluncaya kadar tahsil edemeyecek, emeklilik halinde ikinci emeklilik ikramiyesi gibi faiziyle alacak.

* KİT hisseleri takas edilecek

özelleŞtİrİlme aşamasındaki Telekom, Tüpraş, Petkim gibi KİT hisselerinin, zorunlu tasarruf birikimleri ile takası şeklinde olacak. KİT hisselerinin birim fiyatı belirlenecek ve daha sonra hak sahiplerine tasarrufları karşılığında bu hisseler önerilecek. Hak sahibi, tasarrufu kadar, bu KİT'lerden hisse alabilecek, bir süre sonra Borsa'da satabilecek.

* Hazine arazileri pazarlanacak

Bu öneri, iki ayrı düzenlemeyi kapsıyor. Birincisine göre, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki değerli Hazine arazileri imardan geçirildikten sonra hak sahiplerine pazarlanacak. İkinci düzenlemeye göre, imardan geçirilen Hazine arazileri üzerinde 100 metrekare civarında orta ölçekli daireler inşa edilmesini ve tasarruf sahiplerine satılmasını öngörüyor.

Şamil TAYYAR- Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır