kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Parada Saddam dalgası

Piyasa, ABD Başkan Yardımcısı Cheney'nin Ortadoğu'ya yapacağı ziyareti 'Irak'a operasyon yaklaşıyor' diye algıladı. Yabancı alımları ile dolar 1 milyon 400 bine taşındı, borsa dibe çakıldı
Başbakan Bülent Ecevit'in hafta başında Irak Lideri Saddam Hüseyin'e yazdığı mektupla Irak riskini anımsayan piyasalar, "savaş senaryolarını" öne aldılar. Bu söylentiler ile dibe çakılan borsa 10 bin 775 puana kadar geriledikten sonra bir miktar toparlanabildi. 11 bin 255 puandan haftayı kapatan endeksin günlük değer kaybı yüzde 3.8'i buldu. Haftalık değer kaybı yüzde 15.85'e ulaştı. Salı günü Fon bankalarının alımları ile yükselmeye başlayan dolar ise dün piyasalara tam bir sinir harbi yaşattı. 1 milyon 400 bin kapısına dayanan doların hareketinde yabancı bankaların sert alımları da etkili oldu. Merkez Bankası kapanış kuru 1 milyon 375 bin liraya ulaştıysa da bankalararası piyasada 1 milyon 390 binli rakamlara yükseldi. Serbest piyasada da kapanış 1 milyon 395 liradan oldu. Yüzde 69-70 aralığına kadar gerileyen bono bileşik faizleri 72-74'e çıktı.

IRAK RİSKİ YENİ Mİ?
Aslında Irak riski uzun zamandır bir kenarda duruyordu. Ancak dün Cheney'nin Ortadoğu ziyareti kapsamında Türkiye'ye de geleceği haberi düşüşün panik havasına bürünmesine neden oldu. Salı günkü kapanışa göre yüzde 5.1 yukarı fırlayan doların hafta başında yönünün ne olacağı konusunda ise kafalar net değil. Bu arada Merrill Lynch ise model portföyünde Türk hisse senetleri için "ağırlığını artır" önerisinde bulundu. Kuruma göre savaş çıkmazsa Türkiye ekonomisi kısa sürede toparlanabilecek.

Altuğ Karamenderes/Ata Yat.: Bankalar pozisyon kapattı
"Aslında borsanın kârını realize etmesi bekleniyordu ve bir sebep de gerekiyordu. Her ne kadar sözü edilmese de Irak meselesinin henüz şekillenmemiş olması sorun oluşturuyordu. Bu belirsizlik de yabancıların gelmesini engelliyor. Kurdaki olay ise farklı. Orada spekülatif olarak dolar açığa satışı olmuştu. Irak konjektürünün Türkler'i rahatsız etmesi üzerine pozisyon kapatmaya başladılar. Ama birbirinin boynunu kırarcasına bir hareket yok."

Uğur Yılmaz/Gedik Yatırı: Yine spekülatör kazandı
"Tablo ortada. Irak olayını bahane eden spekülatör denilen büyük yatırımcı pazartesi gününden beri satıyor. Nerden baksanız bir haftada 2 bin 500 puana yakın bir kayıp var. Endekste gün içinde bir ara 10 bin 800'lere kadar gelindi. Irak'ta olası müdahale büyük yatırımcı arbitraj için bir bahane oldu. Yoksa borsa üç dört günde küçük yatırımcı satışları ile bu noktalara gelmez. Hisse senedinden çıkan para ise dolara gidiyor."

Müslüm Demirbilek/Bumerang: Savaş olasılığı korkuttu
"En önemli şey Irak ile ilgili gelişmeler. Bizim yatırımcımız her zaman Irak'la ilgili sorunlarda ürkmüştür. ABD'de Enron olayı büyüyor. Bu ülkede ne zaman bir skandal olsa bir yerlere bomba atıldığını hesap eden piyasa satışa geçti. İkinci neden piyasa gerçekten 2002'ye olumlu başladı. Ama yeni yatırımcının gelmesi için reel sektörde bir değişim rüzgarının görülmesi gerekiyor. 15 binde tıkanma oldu, taze para gelmedi."

Saruhan Doğan/Abank: Doların yönü belli değil
"Irak ile savaş çıkacak beklentisi hakim olmaya başladı. Yabancılar tetikledi ama çok büyük işlem hacimleri ortada yok. Açık pozisyonu olanlar vardı, onların kapatmaya başlaması ile dolar hızla yukarı fırladı. Irak korkusu hakim. Cheney'nin geleceği haberleri bayramdan sonra bir savaş çıkacak şeklinde değerlendiriliyor. Dövizin yönü için hafta sonu gelecek haberler bu nedenle çok önemli. Şu anda hiçbir yönü yok."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır