kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ölüm makineleri hazırlanıyor

Yalnızca 30 akıllı füze Tomahawk'ı kalan ABD, Boeing'e sipariş verdi. Füzeler hazır olunca, Irak operasyonu başlayacak. ABD, bu kez geçen seferkine oranla iki kat fazla Tomahawk'la vuracak

Amerika, Irak'ı kuzeyden ve güneyden keşif uçuşlarıyla kontrol altında tutarken bir yandan da Irak'ın çevresine asker ve silah yığıyor. Washington kaynaklı haberlere göre, Irak lideri Saddam Hüseyin'in devrilmesiyle ilgili planlar çoktan hazırlandı. Ancak ABD'nin elinde yeterli ölüm makinesi yok. 5 yıl ömürlü, tanesi 1 milyon dolar olan Tomahawk füzelerinden ABD'nin elinde yalnızca 30 adet kaldı. Boeing firmasıyla bir toplantı yapan Bush yönetimi, bahar aylarında başlanacağı söylenen Irak operasyonu için en az 150 Tomahawk siparişi verdi. (Daily Telegraph, Ocak 2002) Bush yönetimi, Savunma Bakanlığı'ndan ayrıca 6.5 tonluk Daisy Cutter ve lazer güdümlü füzelerin yapımının hızlandırılmasını istedi. (Reuters, 6 Şubat 2002)

YENİ MODEL PATRİOT YAPILIYOR
Terörizmle savaş bünyesinde Kongre'den 379 milyar dolar isteyen Bush yönetimi, bu arada Irak'ın elindeki 7 çeşit Scud füzesine karşı Patriot füzelerinin yapımı için de Raytheon firmasıyla anlaştı. Saddam'ın geliştirdiği Scud füzelerine karşı, firma da Patriot'ların yeni modellerini yetiştirmeye çalışıyor. Bu füzeler, İsrail'e gönderilecek. (Wall Street Journal, Ocak 2002) Bu arada Washington, Irak operasyonu için 2002 yılı içinde hava kuvvetlerine 15 savaş uçağı takviyesi yapacak. (Dow Jones International, 4 Şubat 2002)

ABD, KUVEYT'E ASKER YIĞIYOR
Bunların yanısıra ABD, Irak'ın etrafına "gizlice" asker yığmaya başladı. Ocak'ın başında tatbikat bahanesiyle Kuveyt'e bir tugay asker gönderildi. Kuveyt'teki asker sayısı 24 bine çıktı. Bu askerler, Iraklı muhalifleri eğitmeye başladı. (Drudgereport, Ocak 2002) Amerika, aynı dönemde bir bölük asker de Mısır'a gönderdi. Mısır askeri havaalanları kontrol edildi. (Debka, 2 Ocak 2002)

Ülkedeki silah çalışmaları hızla devam ederken, ABD bir yandan da Ortadoğu'daki en büyük destekçisi İsrail'e yardım ediyordu. Akdeniz'deki 6'ncı filodan bir gemi, İsrail'deki bir limana yanaşıp, tonlarca ağırlığında zehirli gazlara karşı antikor ve gaz maskelerini İsrailliler'e teslim etti. Bu mallar arasında şarbon ve çiçek aşıları da bulunuyordu. Amerika, Saddam'ın İsrail'e yönelik bir biyolojik savaş başlatmasına karşı önlemini günler öncesinden aldı. (Debka, Şubat 2002) Bush yönetiminin Saddam'ı kameralar önünde uyardığı günlerde Washington Irak operasyonu için 3 kilit yerde çoktan önlemini almıştı: Kuveyt, İsrail ve Mısır'daki Sina Çölü... 3'üncü Ordu mensubu 10 bin asker ile yüzlerce Amerikan uçağı, bu 3 kilit noktaya konuşlandırıldı. (Debka, Ocak 2002)

BOMBARDIMAN UZUN SÜRECEK
Dünya ajanslarına ABD'nin Saddam'ın ipini geçen yıl Konya'da yapılan tatbikatta çektiği yönünde de haberler yansıdı. Tatbikatta, Irak'ın Türkiye'ye olası füze saldırısı karşısında sanal ortamda Arrow füzeleri kullanıldı. ABD, elindeki Arrow füzelerinin sayısını artırmak için emir verdi. (Daily Telegraph) Irak çevresinde ve Amerika'daki silah fabrikalarında hazırlıklarına devam eden Washington, Tomahawklar yeterli adede ulaştığında operasyonu başlatacak. Irak'ın hava sistemlerine 10 gün Tomahawk yağacak. (Daily Telegraph, 1 Ocak 2002) Savunma kaynakları da ABD'nin bu kez Körfez Savaşı'ndakinden 2 kat fazla Tomahawk fırlatacağını açıkladı. 10 yıl önce ABD, 228 akıllı füze kullandı. (New York Times, Ocak 2002) Kara harekatını kışın göze alamayacağı düşünülen Bush'un bu süreyi diplomatik girişimlerle zaman dolduracağı söyleniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır