kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Saddam gerdi

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Ecevit'e gönderdiği cevabi mektupta geri adım atmaması Ankara'nın canını sıktı. Operasyon ihtimali güçleniyor
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği cevap mektubunun tutum değişikliği yansıtmaması, ABD'nin Irak'a yönelik operasyonunu önlemeye çalışan Ankara'nın canını sıktı. Mektup Saddam'ı ikna edebileceğini düşünen Türkiye'de hayal kırıklığı yaratırken Saddam'ın adım atmaya yanaşmaması, bölgede tansiyonun artacağının ilk işareti olarak yorumlandı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Başbakanlık'ta düzenlenen dış politika zirvesinden sonra, mektupta "mutadın dışında bir şey olmadığını" söyledi.

Önceki gün Irak Maslahatgüzarı aracılığı ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e iletilen mektup dün saat 11.00'de Başbakan Bülent Ecevit'e sunuldu. Mektup, öğleden sonra Başbakanlık'ta yapılan toplantıda değerlendirildi. Başbakan Bülent Ecevit başkanlığındaki toplantıya Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Genelkurmay Harekat Başkanı ve Başbakan'ın askeri danışmanı Korgeneral Köksal Karabay katıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede mektuptaki özellikle Türkiye ile ilgili bazı ifadelerin dikkatle değerlendirildiği öğrenildi.

ANKARA İÇERİK AÇIKLAMADI
Toplantının ardından mektubun içeriğinin açıklanması beklenirken, Ecevit'in isteğiyle açıklama yapan Cem, içerik hakkında bilgi vermedi ve toplantıda mektubun ele alınmadığını ısrarla vurguladı. Bakan Cem, New York'taki temasları hakkında Başbakan Ecevit'e bilgi verdiğini Genelkurmay Harekat Başkanı ile birlikte Afganistan konusunu değerlendirdiklerini söyledi. Mektubun içeriğinin ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine de Cem, "Açıklanıp açıklanmaması sayın Başbakanımızın bileceği bir iştir. Fakat mutadın dışında bir şey olmadığı zaten söylenmiştir. Yani bu kadar önemli görmediğimi belirtmek istiyorum" dedi.

Cem'in bu tutumu ve Başbakan'ın kendi mektubunu açıklamasına rağmen Saddam'ın mektubunu açıklanmaktan kaçınması, Ankara'nın Saddam'ın cevabından duyduğu rahatsızlığın diplomatik ifadesi olarak yorumlandı. Mektupla ilgili olarak dün ilk yorum Bölükbaşı'nın cenazesine gitmek üzere Başbakanlıktan ayrılan Bülent Ecevit'ten geldi. Başbakan Ecevit sorular üzerine ''Saddam Hüseyin'in tavrında herhangi bir değişiklik yok'' dedi.

Irak: Türkiye makul olsun
Irak yönetimi dün gece Saddam Hüseyin'in Başbakan Ecevit'e gönderdiği mektubun içeriğini açıkladı. Ajansların haberine göre Saddam, "Ülkesinin artık kitle imha silahına sahip olmadığını ve üretme niyetinde de bulunmadığını" savunarak şunları söyledi: "Türkiye'den iyi komşuluk kurallarına ve uluslararası hukuk ilkelerine uymasını ve Irak'a yönelik Amerikan tehditlerine karşı makul ve dengeli bir tutum benimseyerek karşı koymasını bekliyoruz."

Irak lideri Saddam Hüseyin, "sorunun hukuk ve yasa çerçevesinde çözüleceğini" belirterek, "Bölgede aralarında Amerika'nın müttefiklerinin de bulunduğu birçok ülke, küstahlık ve saldırı ifadesi olan Amerikan tehditlerine karşı çıkıyor" dedi.

MEKTUPTA NE VAR?
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği cevabi mektubun üç sayfa olduğu ve "Sayın Başbakan" hitabıyla başladığı öğrenildi. SABAH'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İncirlik üssü ve Keşif Gücü gibi Türkiye'nin hassas olduğu konularda rahatsız edici bir uslübun kullanılmadığı belirtilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:

* Irak Birleşmiş Milletler denetçilerine daha önce Bağdat'ın kapılarını açtı ancak sorun çıktı. Bunu tekrar yaşamak istemiyoruz.

* Bu nedenle BM denetçilerine izin vermeyeceğiz. Saraylarımda silah denetimi yapmak Irak'ın egemenliğine aykırıdır buna izin veremem.

* Uygulanan ambargonun ise hemen kaldırılması gerekir.

* Irak'ın geleceğine ancak Irak karar verir. Dışardan gelecek tüm müdahelelere direniriz

* Bu prensiplerimiz gözetildiği takdirde BM ile işbirliğine hazırız. Ancak, BM ile işbirliği egemenliğimize zarar vermemeli.

* Ankara Irak'ın toprak bütünlüğü konusundaki samimiyetini göstermeli.

* Bunun için İncirlik'ten yapılan, ABD uçaklarının da katıldığı keşif güç uçuşlarının hemen durdurulması gerekir.

* Türkiye ile Irak tarih boyunca yakın ilişkiler içinde olmuştur. Bundan sonra da olacaktır.

* Ayrıca ABD'nin bölgede her söylediğinin Türkiye'nin çıkarları anlamına gelmeyeceği unutulmamalıdır.

* Türkiye'nin bölgede izleyeceği politika konusunda tavrının artık netleştirmesi gerekiyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır