kapat
26.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

DGM'lerde reform Meclis'te


DGM'nin Görevi: Sadece devlete karşı işlenen suçlara bakacak, ekonomik suçlarla ilgilenmeyecek

Çete'nin Tanımı: Tehdit, baskı, cebir veya şiddet ile kişileri kendilerine tabi olmaya zorlamak

Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele yasalarında değişiklik yapılarak ekonomik suçlar DGM kapsamından çıkarıldı. DGM'ler artık sadece asli görevi olan devlete karşı işlenen suçlara bakacak.

DGM'lerin Kuruluş ve Yargılama Usulleri hakkında Kanun, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) ile Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarının gerekçesinde, DGM'lerin asli görevinin "devlete karşı işlenen suçlara bakmak" olduğu vurgulandı, DGM'lerin ve Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin bu konuda verdiği kararlara da işaret edildi. Bu konudaki ilk düzenlemeyi, Beyaz Enerji davasına bakan Ankara DGM yapmış, davanın "rüşvet" ayağını Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Meclis'e sunulan tasarı ile TCK'nın 313 ve 314'üncü maddeleri DGM'lerin görev kapsamından çıkartılırken, bu suçların soruşturma ve kovuşturmasının da CMUK hükümlerince yapılmasını öngörülüyor.

ŞÜPHE YERİNE 'BELİRTİ'
Tasarıyla getirilen bir başka düzenlemeyle de Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nda, "çıkar amaçlı suç örgütü" hakkındaki tanımda yeralan "zor veya tehdit" ibaresi, "tehdit, baskı, cebir veya şiddet" şeklinde değiştiriliyor. Aynı tanımda yer alan, "veya kişileri kendilerine tabi kılmaya zorlamak veya mensupları arasında her ne suretle olursa olsun açık veya gizli işbirliği yapmak" ibaresi de, yasa metninden çıkarılıyor. Tasarı, yasadaki "şüpheler ve şüphe" kelimelerini de "belirtiler" şeklinde değiştiriyor.

DAVALAR NE OLACAK?
Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun 11'inci maddesini de değiştiren tasarı, çıkar amaçlı suçlarda 1 nolu DGM'ler yerine, birden fazla DGM bulunan yerlerde bütün DGM'lerin yetkili olmasını öngörüyor. Tasarı yasalaştığında, TCK'nın 313 ve 314'üncü madde kapsamına giren filllerle ilgili olarak DGM başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturma dosyaları, DGM'lerde görülmekte olan dava dosyaları ile temyiz incelemesi için Yargıtay'da bulunan davalar bulundukları aşamada yargılamaya devam etmek ve sonuçlandırılmak üzere görevli ve yetkili yargı mercilerine verilecek.

CEMİYET VE YARDIM
DGM'lerin görev kapsamından çıkarılan TCK'nın "Cürüm İşlemek İçin Cemiyet Kurma" başlıkla 313. maddesi şöyle:

"Her ne surette olursa olsun cürüm işlemek için teşekkül oluşturanlara veya bu teşekküllere katılanlara bir yıldan iki yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Bu teşekkül halk arasında korku, endişe veya panik yaratmak veya siyasi veya sosyal bir görüşten kaynaklanan amaçla veya ammenin selameti aleyhine cürümlerle kasten adam öldürmek veya yağma ve yol kesmek ve adam kaldırmak cürümlerini işlemek için meydana getirilmişse, verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar hapistir. Teşekkül mensupları dağlarda ve kırlarda veya genel yollarda veya meskun yerlerde içlerinden iki veya daha fazlası silahlı olarak dolaşır veya buluşma yerlerinde veya emin bir yerde silah saklarsa, birinci fıkradaki halde bir yıldan üç yıla, ikinci fıkradaki halde 2 yıldan dört yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Teşekkülün yöneticileri hakkında yukarıdaki fıkralar uyarınca hükmedilecek ceza üçte birden yarıya kadar artırılır. Teşekkül mensuplarının teşekkülün amacına yönelik cürüm işlemeleri halinde, verilecek cezaların toplamı en ağır cezayı gerektiren fiilin cezasının azami haddini geçemez. Bu maddede yazılı teşekkül, 2 veya daha fazla kimsenin birlikte cürüm işlemek amacı etrafında birleşmesi ile oluşur."

TCK'nın "Cemiyet mensuplarına Yardım" suçunu düzenleyen 314. maddesi de şöyle:
"Yukarıdaki madde uyarınca oluşturulan teşekküllerin mensuplarına bilerek ve isteyerek barınacak yer gösteren veya erzak yahut silah ve cephane tedarik veya yardım edenlere 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Bu yardım, dernek, siyasi parti, işçi ve meslek kuruluşlarına veya bunların yan kuruluşlarına ait bina, lokal, büro veya eklentilerinde veya öğrenim kurumlarında veya öğrenci yurtlarında veya bunların eklentilerinde yapılırsa bu fıkradaki ceza bir kat artırılır. Bu suretle usul veya füruundan olan hısımlarından veya karı veya koca veya kardeşinden birine barınacak yer gösteren veya yiyecek veya içecek sağlayan kişi hakkında bu cezalar yarısından üçte ikisine kadar azaltılır."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır