kapat
26.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sezer: Arkanızdayız


Sezer, Afganistan'ın geleceğini belirleme çabalarını görüşmek üzere gittiği Pakistan'da 'Afganistan Afganlılarındır' politikasının egemen olmasını istedi
Afganistan konusunda umudumuz barış, huzur ve istikrarın sağlanması; tüm etnik grupların katıldığı geniş tabanlı bir hükümetin kurulması ve Afgan halkının yıllardan beri çektiği tüm sıkıntıların son bulmasıdır

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD'nin sürdürdüğü askeri operasyonun ardından kurulacak yeni Afgan hükümetinin "Afganistan Afganlılarındır" anlayışı ile kurulması gerektiğini belirtti. Sezer, iki günlük Pakistan ziyaretinin ilk gününde Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Afganistan'da kurulacak hükümetin tüm etnik kökenleri kapsaması gerektiğini söyledi.

Toplantıda ilk sözü alan Müşerref konuşmasına Türkçe başladı. "Türk kardeşler için Türkçe bir cümle söylemek istiyorum" diyen Müşerref, "Sayın Cumhurbaşkanı Sezer ve heyetini aramızda görmekten çok mutluyuz" dedi. 11 Eylül saldırılarının tüm dünya tarafından kınandığını, terörizmin İslam ile bağdaştırılamayacağını söyleyen Müşerref, "İslam barış, hoşgörü ve anlayış dinidir. Şiddete ve masum insanların ölümüne karşıdır. Pakistan bu olayın sorumlularının adalet önüne çıkarılması için hemen harekete geçmiştir" dedi.

TALİBAN HATA YAPTI
Müşerref, Afganistan'da kurulacak hükümetin Afgan halkının seçimi ile olması gerektiğini ve Taliban'ın da hükümette yer almasını istedi. Müşerref, "Afganistan'da dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan geniş tabanlı ve halkın seçimi ile oluşacak hükümetin kurulmasında mutabıkız. Bu siyasi sürecin bir an önce devreye sokulması lazım. Çünkü, askeri harekatın arkasından siyasi boşluk doğmamalı, harekat sonrasında iç savaş çıkmamasına dikkat edilmeli" dedi.

Sezer ise Taliban'ın yeni yönetime girmesi konusunun öncelikli olmadığını belirterek, Afgan halkının isteği doğrultusunda bir yönetim oluşturulmasının önemine değindi. Sezer, şunları söyledi:

"Afganistan konusunda umudumuz barış, huzur ve istikrarın sağlanmasıdır. Tüm etnik grupların katıldığı geniş tabanlı bir hükümetin kurulması ve Afgan halkının yıllardır çektiği sıkıntıların son bulmasıdır. Afganistan'ın geleceğinin belirlenmesine yönelik çabalarda 'Afganistan Afganlılarındır' anlayışının egemen olmasını diliyoruz. Komşuları ile iyi ilişkileri olan bir Afganistan'ın dünya barışına katkıda bulunacağına inanmaktayız."

TÜRKİYE KARDEŞİNİN YANINDA
Türkiye'nin her zaman Pakistan'ın yanında yer alacağını dile getiren Sezer, "Kardeş Pakistan'ın göğüslemek zorunda kaldığı ciddi güçlükleri aşması için hakettiği destek verilmelidir. Türkiye, kardeşinin yanında olacak ve elinden gelen desteği esirgemeyecektir" dedi.

Gazetecilerin "Türkiye'nin liderliğinde oluşturulacak Müslüman Barış Gücü'ne nasıl bakıyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Pervez Müşerref, Afganistan'daki sorunların çözümü için askeri, siyasi ve yeniden yapılanma ile ilgili üçlü bir strateji bulunduğunu belirtti. Müşerref, BM şemsiyesi altında geliştirilecek bir kuvvet oluşumu durumunda ülkelerin durumu değerlendirerek hareket edeceklerini söyledi.

Sezer ise, Müslüman Barış Gücü konusunda ise henüz BM'nin verdiği bir karar bulunmadığını belirterek, "Kararı BM veriyor. Müslüman barış gücü konusunda BM'de verilmiş bir karar yok. Bu karardan sonra koşullara göre değerlendirmemizi yapıp kendi kararımızı veririz" cevabını verdi.

ÇOCUKLARDAN 'HOŞGELDİNİZ' ÇİÇEĞİ
ABD'nin Afganistan'a yönelik askeri harekatı başladıktan sonra, sıcak bölgeye giden ilk devlet başkanı olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Pakistan'da askeri törenle karşılandı. 21 pare top atışının atıldığı törende, çocuklar Sezer'e 'Hoşgeldiniz' çiçeği verdi. Sezer çocuklarla yakından ilgilendi.

Pakistan halkından sıcak karşılama
Pakistan'da askeri törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Sezer'i, ziyareti süresince Mustafa Kemal Bölüğü'ne bağlı askerler korudu

* Cumhurbaşkanı Sezer, İslamabad'a varışında Dışişleri Bakanı Abdül Settar tarafından karşılandı. 21 pare top atışıyla karşılanan Sezer, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne geçti.

* Sezer'i Pakistan ziyareti boyunca Pakistan Özel Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Yıldırım Alayı'ndan, Mustafa Kemal Bölüğü'ne bağlı askerler korudu. Bölüğün isminin Mustafa Kemal olması "Sezer'i Mustafa Kemal'in askerleri korudu" şeklinde yorumlara neden oldu.

* Sezer çiftini Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, resmi törenle karşıladı. Karşılama törenine Sabire Müşerref de katıldı. Sezer'e çok samimi davranan Müşerref, Türkçe "Hoşgeldiniz" dedi. Sivil kıyafetlerle törene katılan Müşerref'in bir süre Sezer ile Türkçe sohbet ettikleri görüldü.

* Sezer, görüşmelerin ardından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Sezer, bugün eşi ile birlikte İkbal Türbesi ve Şah Hisar Kalesi'ne gidecek. Ayrıca Pencap Valisi'nin onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak olan Sezer, akşam saatlerinde Türkiye'ye dönecek.

Ali ÖZLÜER-Fatih ATİK-Burak KARA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır