kapat
26.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kadın pedinde utanacak ne var?


Akit gazetesi okurları Kanal 7'de kadın pedi reklamı yayınlanmasını eleştirince psikologlar isyan etti: Değiştirin bu kafayı!
Kanal 7 televizyonunda kadın pedi reklamlarının yayınlanması Akit gazetedeki şikayet mektupları köşesinde konu oldu: "Ailece televizyon seyrederken neden kadın pedi reklamı yayınlanıyor?"

"Televizyonda ped reklamı yayınlandığında çocuğuma ne diyeceğim" diye gazeteye şikayet mektubu gönderen baba "Kızınız, çoluğunuz, çocuğunuz ile birlikte televizyon seyrederken bir kadın pedi reklamı yayınlanıyor. Çocuğunuz gelse ve 'bu nedir?' derse ne yapacaksınız?" diye sordu.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz psikologlar ise tepkili: "Bunda utanılacak hiçbir şey yok. Doğal bir ihtiyaç. Artık bu kafalar değişmeli. Çocukların böyle konularda soru sormasından de korkmayın. Çocuğunuzun yaşına ve cinsiyetine göre doğru cevaplar verin." Kadın pedi üreticileri ise eskiye oranla kadın pedi reklamlarıyla ilgili şikayetlerin yok denecek kadar azaldığını, insanların bu konuda bilinçlendiğini söylüyor.

İŞTE 'KANATLI' MEKTUP:
Ama anlaşılan o ki, dini kesimde hâlâ bu tür bir bilinçlenme yaşanmamış. Muharrem Dikici, Akit Gazetesi'ne gönderdiği mektupta Kanal 7'de ped reklamlarının yayınlanmasından duyduğu rahatsızlığı bakın nasıl dile getiriyor: "Düşünsenize, bir kadın pedi reklamı yayınlanıyor ve siz de hanımınız, kızınız, çocuğunuz ile birlikte büyük bir güvenle oturmuşsunuz televizyonun başına. Peki şimdi düşünebiliyor musunuz, o zaman hanımız, kızınız hatta kendi yüzünüzün renginin ne olacağını? Diyelim ki ufak bir çocuğunuz var. Gelse ve dese ki, 'baba ya da anne, abla bu nedir?'O zaman ne yaparsınız?"

Kanal 7 Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Kaya: Her reklamı yayınlarız
Kanal 7 kurumsal değerleri, toplumsal ve ticari sorumluluğu gereği yasal olan her türlü reklamı yayınlar. Biz burada cinsel sömürü yapmıyoruz ki, bunun sömürü ile ne ilgisi var. Cinsel konularla ilgili tartışma programları da yapıyoruz. Reklam çeşitliliğimiz var ve bu çeşitlilik içinde yasal olduğu için prezervatif reklamlarını da yayınlıyoruz. Ayrıca şunu da söyleyeyim; bize bugüne kadar kanalımızda yayınlanan reklamlarla ilgili herhangi bir şikayet gelmedi. Geleceğini de sanmıyorum.

Nur Yaycıoğlu (Psikolog): Mendil gibi bir ihtiyaç
Çocukların televizyonlarda izlediği bir reklam konusunda soru sormaları sağlık göstergesidir. Ped reklamı seyreden bir çoçuk anne babasına 'bu nedir?' diye sorarsa ona verilecek yanıt, kesinlikle, "Sus, ayıp böyle şeyler' ya da 'sana göre bir şey değil' olmamalıdır. Verilecek yanıt çocuğun ürkmeyeceği, cinsel uyarılma hissetmeyeceği ve anlayacağı bir dille olmalıdır. ' Yetişkin kadınların rahatsızlığıyla ilgili bir ihtiyaç' ya da 'nasıl nezle olduğumuzda mendil kullanıyorsak, kadınlar da kimi dönemler de bu pedi kullanır' gibi cevaplar verilmeli.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Zekeriya Beyaz: Rahatsız verici
Bu tür reklamlardan ben de rahatsız oluyorum. Sofrada oturmuşsunuz, eşiniz kızınız oğlunuzla birlikte televizyon seyrediyorsunuz. Ve birden ped reklamları başlıyor. Bu tür reklamlar sakıncalı. Çocuğumuzun yanında pedin suyu geçirip geçirmediği, kadının ne kadar ıslanıp ıslanmadığını görüyorsunuz. Bu şuur ve imajı bozar. Ya televizyonlardan yasaklansın ya da daha usturuplu bir şekilde yayınlansın. Ailece seyredilecek şeyler değil. Sıkıntı yaratıyor.

Bülent GÜNAL

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır