kapat
26.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tam 4 bin yarış kazandı


Yarış pistlerinin efsane jokeyi, nam-ı diğer Süleyman Akdı'nın Türkiye'de aldığı birinciliğin sayısı 4 bini geçti. Akdı, "atlar ne istediğimi algılar" diyor
Süleyman Akdı...O, yarış pistlerinin efsane jokeyi, nam-ı diğer 'imparator'u' yaklaşık 40 yıldır aralıksız jokeylik yapıyor. Babası Davut Akdı'dan devraldığı jokeylik bayrağını dört bin yarış kazanarak zirveye diken 'imparator jokey' rekorlarla geçen bir ömrü üç kelimeyle özetliyor; "disiplin, hırs, çalışma". 52 yaşında olmasına rağmen Akdı, pistlerde fırtına gibi esiyor. İşte 40 yıllık jokey Süleyman Akdı'yla ilgili bilinmeyenler...

YÜRÜ YAVRUM!
* Yarış sırasında atlarla konuştuğunuz söyleniyor?

Atla yarış içinde bütünleşiriz. Bindiğim atlar yarış içindeki hareketlerimle ne istediğimi algılar. Kimi zaman yarış içinde 'yürü yavrum' derim. Atla konuşmaktan ziyade yaptığım hareketler önemlidir. Büyük yarışlar öncesinde kendi kendimi motive ederim.

* Uğur saydığınız alışkanlığınız var mı mesela?

Padokta besmele çekmeden ata binmem. Yarış kazandığım günlerde üstümdeki elbiseyi değiştirmem; ertesi gün de giyerim. Yarış günü üzerimdeki yüzük, kolye veya saatim muhakkak sarı olur. Üç yıl önce Adana'dan 4 adet don aldım. Üç yıldır yarış günleri onları giyiyorum."

* Formunuzu nasıl koruyorsunuz?

40 yıldır yazın sabah 5.30'da kışın ise 6.00'da kalkıyorum. Uyku saatlerim düzenlidir. Akşamları en geç 22.30'da yatarım. Benim için idman çok önemli. Yarışlardan 48 saat önce kesinlikle asitli içecek ve acı biber yemiyorum. Sinir sistemini bozuyor. Balık, haşlama, ızgara ve pilav dışında pek birşey yemem."

BMW JİPİ VAR!
* Bir gün unutulmak sizi korkutuyor mu?

Her insanın korkuları vardır ama unutulmak beni korkutmuyor. 17 Ağustos depreminde çok korktum. Çocuklarım ve eşim için korktum. Fobi olarak da biraz uçağa karşı hassasım. Hiç bir zaman rahat yolculuk yapamadım. Uçağa binince tedirgin oluyorum.

* Jokeylik çok karlı. Yatırım yapıyor musunuz?

Bir restoran, iki de ganyan bayiim vardı. Dükkanları devrettim. 2 işi bir arada götüremedim. İstanbul ve İzmir'de gayrimülküm, bir de BMW jipim var.

* At yarışlarında şike yapıldığı, yarışlara mafyanın müdahale ettiği söylenir!

Dünyadaki en dürüst yarışlar bizim ülkemizde yapılıyor. İkramiyeler çok yüksek. Kimse böyle bir ortamda bilerek yarış kaybetmez.

Tüyo versene diyen çok!
40 yıldır at binen Süleyman Akdı'yı sokakta görüp tanımayan yarışsever yok. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak'a kuş almaya giden Akdı, başına geleni anlatıyor: "Kuşçudan çıkarken dükkânın önünde yüzlerce insan toplandı. 'İmparator, imparator' diye tezahürat yaptılar. Gittiğim hemen her yerde tanınıyorum. Yanıma gelip tüyo isteyen çok. Ne var ki, at yarışını önceden bilmek imkânsız. Bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum. "

RAKAMLARLA SÜLEYMAN AKDI
* Boyu: 1.50 cm

* Kilosu: 55

* Bindiği at sayısı: 11500

* Türkiye'de kazandığı birincilik sayısı: 4004

* 2 Gazi Kupası

* 7 Cumhurbaşkanlığı Kupası

* 10 Cumhuriyet Kupası

* Sayısını kendi de hatırlamadığı açık koşu birincilikleri

* Yurtdışında kazandığı yarış sayısı: 26

Mert İNAN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır