kapat
26.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Akbank'ın notu Türkiye'den yüksek


Fitch, Akbank'ın uzun vadeli TL notunu B(-)'den B'ye yükseltti, görünümünü de olumluya çevirdi. Böylece Akbank gelişen piyasalarda ülke notunun üzerinde not alan ilk banka oldu
Akbank, tüm gelişen piyasalarda ülke notunun üzerinde not alan ilk banka oldu. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Akbank'ın uzun vadeli Türk Lirası notunu B(-)'den B'ye yükseltti ve görünümünü olumluya çevirdi. Fitch'in bugüne kadar ki uygulamalarında bir kurumun uzun vadeli Türk Lirası notu ülke notunun üzerine geçemiyordu. Fitch'in Türkiye Cumhuriyeti için belirlediği uzun vadeli Türk Lirası notu B(-) seviyesinde.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, bu notun gurur verici olduğunu belirterek, "Neticede bizim notumuz ne kadar iyi olursa, Türk ekonomisine o ölçüde katkı yapabiliriz" dedi. Dün Fitch tarafından yapılan açıklamada da Akbank'a verilen yüksek notla ilgili kriter ve değerlendirmeler şöyle sıralandı:

* Ülke notunun üzerinde bir nota sahip olabilmek için banka ana hissedarlarının yurtdışında yerleşik bir banka olması veya ana hissedarının gelirlerini önemli oranda yurtdışından elde etmesi gerekiyor. Sabancı Holding yurtdışında yerleşik bir hissedar olmamasına rağmen, ülkenin GSMH'sinin yaklaşık yüzde 6'sını yaratıyor ve yurtdışı kaynaklı satış geliri, toplam sanayi gelirlerinin yüzde 50'sini oluşturuyor.

* Bankanın mevduat pazarında çok güçlü bir pozisyona ve ekonomik sistem açısından vazgeçilmez bir öneme sahip olması gerekiyor. Akbank'ın mevduat pazar payı Haziran 2001 itibariyle yüzde 8.2 oranında. Takipteki alacaklarının toplama oranı ise yüzde 1.7 gibi düşük bir seviyede. Bankacılık sektöründe yüzde 8.7'lik bir payla önde gelen özel sektör bankalarından biri.

* Bir bankanın notunu ülke notunun üzerine çıkabilmesi için, bankanın finansal gücünü ölçen Uluslararası Karşılaştırılabilir Mali Güç Notu'nun en az C olması gerekiyor. Türkiye'de C notuna sahip tek banka Akbank. Bu not bankanın piyasa payının güçlü olduğunu ifade ediyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır