kapat
26.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Rolex de KDV'den kaçıyor


Son günlerde ekonomide canlanmayı yakalamak için KDV oranlarının yarıya indirilmesi konuşulurken, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, ilginç bir örnekle zenginlerin dahi yüksek KDV oranlarından kaçmak üzere formüller geliştirdiklerini anlattı.
Nisan ayından bu yana ekonominin canlanması için KDV oranlarının yüzde 10'lara çekilmesi gerektiğini hükümete anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Yıldırım'a göre durgunluğun aşılması, büyüme trendinin yakalanması için indirim şart. KDV oranlarının yüksekliği karşısında herkesin bu vergiden kaçış yolları bulduğunu dile getiren Yıldırım'ın Rolex saat örneği ise oldukça ilginç. Fiyatı 4 milyardan başlayıp 100 milyara kadar çıkan Rolex saatlerde ünlü işadamlarının KDV'den kurtuluş formülünü Yıldırım şöyle anlatıyor:

"Bugün Rolex saat almak isteyenler sanıyor musunuz ki Nişantaşı'na gelip yüzde 18 KDV ödeyerek bu saati alıyor. Aklı başına olan kimse böyle bir şey yapmıyor. Diyelim Nişantaşı'na bir Rolex saat 40 milyar lira. Bunun içinde yüzde 18, yani 7 milyar 200 milyon KDV var. Adam İsviçre'ye bir uçak bileti alıyor. Hafta sonunu orada geçiriyor. Taş çatlasa bunun için 1-1.5 milyar lira ödüyor. Dönerken free shoptan vergisiz olarak aynı Rolex'i 32-33 milyara alıyor. Hem yiyip, içip, geziyor; saatini alıyor, hem de 6 milyarı cebinde kalıyor. İsviçre'den alsa bile yüzde 6 gibi düşük bir KDV ödüyor. Yine kârlı çıkıyor. Bunu hepimiz yapıyoruz. Rolex saat takan bir kişi dünyayı bir şekilde görmüş, dil bilen adamdır. İçeriden fazladan 7-8 milyar verip niye saat alsın. Bu enayiliği niye yapsın. Zaten yapmıyor da."

Hacer GEMİCİ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır