kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kokpit modeli


ANAP lideri Yılmaz, güçlü ekonomi yönetimi için "Kokpit" modeli geliştirdi
Yılmaz, daha önce cerraha benzettiği Derviş'e bu modelde pilot rolü veriyor

Maliye dahil, ekonomi birimleri tek elde toplanacak, tüm yetki Derviş'te olacak

ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ekonomi yönetimindeki koordinasyon sorununu çözmek için "Kokpit" adını verdiği yeni bir yönetim modeli üzerinde çalışıyor. Model, bir pilotun uçağı güvenli bir şekilde kaldırıp menziline ulaştırması için uçuş kabini kokpite kurulan sistemden esinlenerek hazırlanıyor. Yılmaz, bu modelde pilot rolünü de Devlet Bakanı Kemal Derviş'e veriyor.

Yılmaz'ın hazırlıklar sonuçlandıktan sonra ortaklarına sunacağı model yaşama geçirilirse, ekonomi yönetimi tek çatı altında toplanacak. Yılmaz'ın planına göre, nasıl bir pilot uçağı kullanmak için kokpitte her türlü donanıma sahipse Kemal Derviş de daha hızlı ve etkin yönetim için her türlü yetkiye sahip olacak.

NEDEN KOKPİT?
Yılmaz, siyasi ve bürokrat danışmanlarıyla hazırladığı bu modele neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle açıkladı:

"Ekonomik program için gerekli olan yasal düzenlemelerin büyük bölümü tamamlandı. İlave tedbirler söz konusu. Ama ameliyat bitti, hasta yoğun bakımdan çıkıyor. Bundan sonra ekonomi yönetimindeki koordinasyon sorununun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunun için bir an önce kokpit sistemine geçilmelidir. Nasıl bir pilot, kokpitte her şeyi elinin altında buluyorsa ekonomiden sorumlu bakan da aynı imkanlara sahip olmalı, hızlı karar verip uygulayabilmelidir."

SEÇİME KADAR
Hükümetin üçlü koalisyon yapısı dikkate alınarak hazırlanan model, alternatifli olarak hazırlanıyor. Yılmaz'ın danışmanlarına altını çizerek belirttiği iki nokta, çalışmaların nirengi noktasını oluşturuyor:

1- Hükümet ortakları olarak 2004 ilkbaharına kadar erken seçime gidilmemesi için anlaştık. Bu tarihten önce kesinlikle erken seçim yok. Önümüzde 2 yılı aşkın süre var. Bu süre, projelerimizi hayata geçirmek için yeterlidir. Ama başarı için mutlaka ağırlığımızı koymak zorundayız.

2- Koalisyonun üç partiye dayalı kompozisyonu, seçime kadar değişmeyecek. Bu konuda da mutabakatımız var. Ama hızlı ve etkin yönetim için gerekli idari ve ekonomik kararları almamıza engel değildir. Çalışmalarınızı buna göre yapın. Vatandaş, önce devletin kendisine çeki düzen vermesini bekliyor.

Alternatifli olarak hazırlanan bu modele göre, ortaklar arasındaki uzlaşma

çerçevesinde mümkün olabildiğince ekonomi yönetimi tek bakanlık ve tek parti çatısı altında olabilecek.

NASIL İŞLEYECEK?

İşte kokpit modeli:
* PİLOT BAKAN: Ekonomiden sorumlu bakanın görev ve yetkileri arttırılacak. Mevcut durumda farklı partilere dağılmış olan ekonomi birimleri doğrudan bakana bağlanacak. Merkez Bankası, Hazine, BDDK gibi ekonomi birimleri arasında daha hızlı ve etkili yeni bir koordinasyon anlayışı oluşturulacak.

* MALİYE MÜSTEŞARLIĞI: Yılmaz, Maliye Bakanlığı'nın müsteşarlık düzeyine indirilmesi ve ekonomi bakanlığına bağlanması formülü üzerinde duruyor. Amaç, Hazine ile Maliye arasındaki koordinasyon sorununu gidermek. Eğer bu mümkün olmazsa ve talep edilirse ortaklara Maliye Bakanlığını devretmek.

* DPT VE DIŞ TİCARET: MHP'de bulunan DPT ve Dış Ticaret müsteşarlıklarının ekonomi bakanlığı bünyesinde biraraya getirilmesi de gündemde. Uzlaşma yolu açılırsa, Gümrük Müsteşarlığı ve Eximbank'ın da bu yapıya dahil edilmesi söz konusu olabilecek.

* BAKANLIK SAYISI: Ekonomi yönetimindeki bu yapısal değişikliğin, diğer bakanlıklarda yapılacak değişiklikle desteklenmesi formülü üzerinde de çalışılıyor. Buna göre, bakanlık sayısının 24'e düşürülmesi, GAP, Köy Hizmetleri, Denizcilik Müsteşarlığı ve Vakıflar gibi birimleri icracı bakanlıklara dağıtılması, Tarım ile Orman, Turizm, Çevre ile Kültür bakanlıklarının birleştirilmesi de gündemde.

Şamil TAYYAR

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır