kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ya Kıbrıs'ı alırız ya da hiçbirini almayız


Verheugen, Alman basınına verdiği demeçte "Genişleme ya Kıbrıs Rum Kesimi'yle birlikte gerçekleşecek ya da hiç biri gerçekleşmeyecek" dedi
Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, "Kıbrıs Rum kesimi olmadan genişleme olmaz!" açıklaması Alman Frankfurter

Allgemeine gazetesine bir açıklama yapan Verheugen, Kıbrıs Rum Kesimi AB'ye üye olmadan genişleme sürecine başlanmayacağını belirterek, "Genişleme ya Kıbrıs Rum Kesimi'yle birlikte gerçekleşecek ya da hiç gerçekleşmeyecek" dedi. Kıbrıs Rum kesimiyle yapılan tam üyelik görüşmelerinin "iyi bir şekilde" ilerlediğini ve kimsenin bu gelişmeyi suni olarak durdurmak niyetinde olmadığını kaydeden Verheugen, bu görüşmeleri 2002 yılının ikinci yarısında tamamlayabileceklerini söyledi.

Kıbrıs'ın birleşmiş bir halde AB'ye üye olması umudunu yitirmediğini belirten Verheugen, Birleşik bir Kıbrıs'ın AB üyesi olmasının hem Türkiye'ye, hem de Kıbrıslı Türkler'e avantaj sağlayacağını iddia ederek, "Bu nedenle, Türkiye ve Kıbrıs'taki Türk yönetiminin, BM'nin önerileri doğrultusunda görüşmelere yeniden başlamaları için her türlü çaba harcanmalı" diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN CİDDİ OLMAZSAK, KAYBEDERİZ
Verheugen, Türkiye'nin aslında AB'ye girmesinin istenmediği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını, bir taraftan Türkiye ile ciddi şekilde konuşurken, diğer taraftan üye ülkelere, "Endişe etmeyin. Türkiye zaten hiçbir zaman üye olmaz" diyemeyeceklerini bildirdi. Türkiye'nin AB adaylığı konusunda da ciddi olmadıkları izlenimi vermeleri durumunda AB ve NATO adına istikrarlı bir ortağı kaybedeceklerini vurgulayan Verheugen, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak ciddi olmadığımız izlenimini yaratırsak, AB ve NATO adına istikrarlı bir ortağımızı kaybetmiş oluruz'. AB üyeliği için talep edilen zor kriterleri Türkiye de yerine getirmek zorunda. Aksi takdirde tüm Avrupa entegrasyonu projesi inandırıcılığını kaybedecek. Biz Türkiye'nin AB'ye giriş şartlarını yumuşatacağız. Türkiye de buna karşılık bize stratejik yardım garantisi verecek. Böyle bir pazarlık yapamayız."

PLATFORM İÇİN AYRIM OLMAYACAK GÜVENCESİ
AB ile son sorun önceki gün Brüksel Zirvesi'nde yaşandı. Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Avrupa ülkeleri hükümet, parlamento ve ilgili çevre temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak platformda Türkiye'nin yer alıp almaması konusunda hala karar alınmadığını açıkladı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, tepkisini Verheugen'e ileterek AB'nin aday ülkeler arasında ayrım yapmaması gerektiğini belirtti. "Helsinki öncesi Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan inişli çıkışlı döneme dönmek istemiyoruz" dedi. Verheugen de ayrım yapılmayacağı güvencesi verdi.

12 aday ülke arasında Rum Kesimi ön sırada
Avrupa Birliği 12 aday ülkeden Rum Kesimi'ni ilk etapta almayı planlıyor

Haziran ayında yapılan Göteburg Zirvesi'nde AB adaylığı için gereken kriterleri tamamlama yolunda en fazla mesafeyi Kıbrıs Rum Kesimi'nin katettiği belirtilmişti. Sonuç bildirgesinde, hazır olan aday ülkelerle müzakerelerin 2002 sonuna kadar tamamlanması ve böylece aday ülkelerin 2004 yılındaki AB Parlamentosu seçimlerine katılabilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Bildirgede Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Malta ve Slovakya'nın ilk planda üyeliğe alınabilecekleri açıklandı. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Estonya, Romanya ve Bulgaristan'la ise müzakerelere devam edileceği belirtildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır