kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Emeklilik yaşı uzadı!


Anayasa Mahkemesi'nin kademeli emekliliğin iptaline ilişkin kararı geciktirmesi üzerine istisnasız tüm Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular için emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a yükseldi
Hükümetin 2 yıl önce büyük umutlarla yasalaştırdığı yeni emeklilik sistemi, Anayasa Mahkemesi'nin kademeli emekliliğin iptaline ilişkin gerekçeli kararının yazımındaki gecikme yüzünden arap saçına döndü. Ortaya çıkan yasal boşluk yüzünden istisnasız olarak tüm memurlar, Bağ-Kur'a bağlı tüm esnaf, çiftçi ve serbest meslek mensupları için emeklilik yaşının otomatik olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60'a yükseltilmesi tehlikesi doğdu. SSK'ya bağlı işçilerin ise, iptal edilen kademeli sisteme göre, emekli olmaları gündemde. Yasayla emekliliğine 2 yıl kalanlara tanınan muafiyetin süresi, 8 Eylül 2001 tarihinde dolduğu için, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte, emekliliğine 3 yıl ve daha fazla kalanlar, başka bir ifade ile 8 Eylül 2001 tarihinden itibaren emekliliğe hak kazananlar eğer yeni bir yasa çıkmazsa, bu olumsuz gelişmelerden etkilenecek.

Boşluk nasıl doldu
Hükümet emekliliği yeni şartlara bağlayan işsizlik sigortası yasasını 25 Ağustos 1990 tarihinde Meclis'ten geçirdi ve bu yasa 8 Eylül 1999 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa işe yeni girenler için emeklilik yaşını kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarıyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte, çalışanlar için sigortalı süresine bağlı olarak kademeli emeklilik öngörülüyor.

Emekliliğine 2 yıl kalanlar için, getirilen muafiyet ile kademeli uygulamaya tabii olmadan kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl çalışma şartıyla emekli olmaları imkanı tanındı. Ancak Anayasa Mahkemesi bir süre önce, yasanın kademeli emeklilik ile ilgili hükümlerini, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal ederken, işe yeni başlayanlar için öngörülen 58-60 yaş sınırına Anayasa'ya uygun buldu.

Hükümetin de eli kolu bağlı
Anayasa Mahkemesi hükümete, kademeli emeklilik ile ilgili yeni bir düzenleme yapması için, 6 ay süre tanıdı. Ancak hükümetin bu düzenlemeyi yapabilmesi için, iptale ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. Ancak şu ana kadar Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı Resmi Gazete'ye göndermedi. Bu gecikme, kısa süre öncesine kadar fazla bir sorun yaratmadı. Çünkü yasa emekliliğine 2 yıldan az kalanlara kademeli düzenlemeden muaf tutuyordu. Bu kapsama giren çalışanlar, isteklerine bağlı olarak emekli olabildi.

İki yıllık süre 8 Eylül 2001 günü doldu. Sıranın kademeli emekliliğe tabii olan çalışanlara gelmesiyle işler arap saçına döndü. Çalışma Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin kademeli emekliliği iptal etmesine rağmen, 58/60 yaş sınırını onayladığını, bu durumda istisnasız Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'a bağlı sigortalılar için kademeli emekliliğin iptal nedeni ile geçerli olmadığı, 58-60 yaş sınırının otomatik olarak geçerli olacağı sonucuna vardı. SSK'lıların ise, mevzuattaki farklı düzenlemeler nedeniyle, iptal edilen kademeli sisteme göre emekli olabileceği görüşünde duruyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır