kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Paşabahçe 10 milyon dolara vitrin yeniliyor


Yenilenen Paşabahçe mağazalarında camdan porselene, masa örtüsünden kaşık-çatala kadar mutfakla ilgili her şeyi bulmak mümkün
Paşabahçe, 45 yıllık mağazacılık geleneğini değiştirdi. Eskiden ağırlıklı cam eşya satan ve daha çok prestij amaçlı tutulan Paşabahçe mağazaları tamamen yenileniyor. Artık müşteri Paşabahçe mağazalarında tencereden tavaya, masa örtüsünden, porselene, çatal-bıçaktan süs eşyasına, kadar kadar her şeyi bulacak. Geçen yıl başlanan projeyi kriz nedeniyle ertelemeyen grup, mevcut 32 mağazanın tamamını yeniliyor.

4 MİLYON $ HARCANDI
Projenin başında Şişecam'ın her bölümünde çalıştıktan sonra Cam Eşya Grubu Başkanlığı'nı yürüten Gülsüm Azeri var. 20 yıllık Şişecam'lı olan Azeri şimdiye kadar projeye 4 milyon dolar harcadıklarını, bundan sonra 5-6 milyon dolar daha harcayacaklarını söylüyor. Azeri, "Artık müşteri zamandan tasarruf için her şeyi aynı çatı altında bulmaya alıştı. Biz de buna ayak uyduruyoruz" dedi.

50 FİRMA İLE ÇALIŞIYOR
İçinde mutfakla ilgili her şeyin bulunduğu 'yaşam' ve hediyelik eşya ağırlıklı 'butik' olmak üzere iki ayrı konsept yarattıklarını kaydeden Azeri, yaşam mağazalarının 400 metrekare ve üstü, butik mağazaların ise 150-200 metrekarelik alanı olacağını söyledi. Azeri, şöyle devam etti:

"32 mağazadan 7'si yeniden yaratıldı. 35 mağazada kalmayı planlıyoruz. Ürünleri baştan aşağıya yeniledik. Cam eşya dışında 50'ye yakın firmayla çalışıyoruz. Bütün ürünlerin üzerinde 'Paşabahçe Mağazaları' etiketi var. Önümüzdeki dönemde özellikle turistik bölgelerde yeni mağazalar açacağız. Şu anda yenilenen mağazalarda ciro artışları bazı yerlerde 2-3 katına çıktı."

Üç günde iki yeni ürün çıkıyor
Gülsüm Azeri, Paşabahçe bünyesinde her an üretime hazır dört binin üzerinde stok tasarım olduğunu söyledi. Bunların binden fazlasının fiilen üretildiğini kaydeden Azeri şöyle konuştu:

"Paşabahçe 4 ayrı yerde el değmeden, tam otomasyonla cam ev eşyası üretiyor. Bu dört fabrikada yılda 1 milyar 300 milyon adet cam eşya üretiliyor. Günlük kapasite ise 4 milyon civarında. Denizli de hâlâ el yapımı özel ürünler yapılıyor. Her iki günde 3 yeni ürün çıkarıyoruz. Çünkü rekabette ayakta kalabilmenin tek yolu sürekli kendini yenilemek. Müşterilerimizin istediği tasarımları da yapıyoruz. Çünkü İngiliz, İspanyol ya da Yunanlı'nın sürekli kullandığı klasik modeller var. Nasıl biz çayı küçük bardakta içmeyi seviyoruz, onların da bu tip ısrarları olabiliyor."

Şişecam, cam eşya sektöründe Fransız Duran ve ABD'li Libbey firmasından sonra dünya üçüncüsü. Yılda 500 milyon dolarlık ihracat yapan grubun 200 milyon dolarlık ihracatı cam ev eşyasından oluşuyor.

Dünya üçüncüsü
Dünya devleri cam konusunda genellikle belli bir alanda uzmanlaşmışken Şişecam, düz cam, cam eşya ve ambalajda da kendini kanıtlamış bir şirket. Düzcam ve ambalajların nakliyesi sorunlu ve pahalı olduğu için bu konularda daha çok çevre ülkelerde tanınan Şişecam, cam eşya konusunda sesini dünyanın 110 ayrı ülkesine duyurabilmiş. Üretimin yüzde 50'den fazlası ihraç ediliyor. Son iki yılda ihracata ağırlık verilmesiyle ihracat yüzde 80 artış gösterdi.

Leyla ŞEN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır