kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Saltanata el koydu


Maliye Bakan Oral, 2002'de kamu kurumlarına 2 bin 221 araç alınmasını öngören kararı uygulatmayacağını söyledi.
Oral, "Bütçede taşıt listesinin bulunması, alınacağı anlamına gelmez. Gereksiz araç aldırmam" dedi

Maliye Bakanı Sümer Oral, kamunun küçültülmesinin tartışıldığı bir ortamda, devlete yeni araç alınması, lojman ve sosyal tesis sayısının artması yönündeki eleştirileri SABAH'a değerlendirdi.

Oral, bütçede araç alımı kaleminin bulunmasının mutlaka bu araçların alınacağı anlamına gelmediğini belirterek, "Maliye'den taşıt alımı için onay almak uzun bir süreçtir. Bütçede olsa da araçların gerçekten ihtiyaç olup olmadığına bakacağız. Kesin biçimde gerekli değilse alınmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Küçülmüyor, büyüyor
Devletin küçülmesine yönelik tedbirlere paralel olarak 2001 yılında kamudaki bin 369 araç iade edilmesine rağmen, 2002 yılı bütçesi ile toplam 2 bin 221 araç alınıyor. Böylelikle kamudaki araç sayısı da 89 bin 678'e yükselecek. Oysa devlet kamudaki araç sayısını azaltmak için başlattığı girişimde, 25 bin aracı geri alarak satmayı planlamıştı.

Tasarruf tedbirleri ve devletin küçülmesi kapsamında, yeni lojman alınmaması ve eldekilerin satılması planı da uygulanamadı. 2001 yılı başında 220 bin 988 olan lojman sayısı geçen sürede yine arttı ve 237 bin 224'e yükseldi. Sosyal tesis sayısı da 2 bin 340'dan 2 bin 644'e yükseldi. Lojman, sosyal tesis ve araç konusundaki gelişmeleri değerlendiren Maliye Bakanı Sümer Oral, "Bütçede yer alsa dahi, gerekli değilse o aracın alınmasına izin vermeyiz" dedi. Bakan Oral şunları söyledi:

MALİYE'DEN İZİN ALMAK ŞART
"Yatırımcı kuruluşlar için, sağlık için emniyet için hizmet amacıyla ya da zorunluluk gerekçesiyle alınması istenen araçlar olabilir. Bu araçlara ilişkin listenin bütçe ekinde yer alması o araçların mutlaka alınacağı anlamına da gelmez. Zaten taşıt alımı için Maliye'den onay almak hayli uzun bir süreçtir ve kabul edilebilir gerekçe ifade edilmesini gerektirir.

İhtiyaç fazlası binek araçların satışı yönüyle olsun, taşıt kullanımı yönüyle olsun beni umutlandıran gelişmeler var. Örneğin, tasfiye edilmesi gereken araçların tümünün genel bütçeli kuruluşlarda olmadığı KİT'lerde ve belediyelerde olduğu biliniyor. Bu araçların bir envanteri de hazırlandı. Ayrıca, özellikle Ankara'da resmi taşıtların kullanımına da ciddi bir sınırlama geldi."

Yeni lojman ve tesis yapılmayacak
Bakan Oral, lojman ve sosyal tesis sayısındaki artışı ise yapımına önceki yıllarda başlanan ve atıl durumda kalmaması için tamamlanan yatırımlara bağladı ve şu bilgiyi verdi:

"Yeni sosyal tesis yapımına izin verilmiyor. Yapımına daha önce başlananlar ise atıl kalmaması için tamamlandı. Mevcut tesisler, giderlerini tamamen kendi özel gelirleri ile karşılıyor. Tasarruf tedbirleri çerçevesinde kamp, eğitim ve dinleme tesisi gibi ne ad altında olursa olsun konaklama amaçlı kamu tesislerine bütçeden bakım ve onarım için ödenek tahsis edilmiyor. Devlet, lojman edinme noktasında da çok duyarlı. Güvenlik yönü ağır basan yörelerde zorunluluk nedeniyle yaptırılan lojmanlar dışında konut yatırımına izin vermedik. 2002 yılının devlette tasarruf yılı olacağından hiç kimsenin kuşku duymaması gerekiyor. Her kuruş yerli yerine harcanacak ve şeffaflık anlayışı içerisinde hesap sorulabilirliğe imkân verecek tarzda bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak."

Oral, kamu personelinden istekli olanların 5 yıl süreyle yüzde 50 maaş verilerek izinli sayılması yönünde bir çalışma yapıldığı iddialarını da yalanladı ve böyle bir yaklaşımın 2002 bütçe hesaplarında bulunmadığını, bu tür bir önerinin dahi, personel rejimine aykırı olduğunu da vurguladı.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır