kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Komandolar ajan gibi çalıştı


ABD, ilk kara harekatında Taliban karargahındaki gizli belgeleri ele geçirdi. Bu belgeler ışığında Ladin'in yeri belirlenecek ve Delta Force komandoları harekete geçerek Suudi teröristi ininde avlayacak
ABD önceki gün Kandahar'a düzenlediği komando harekatında Taliban lideri Molla Ömer'in karargahını basarak, Taliban yönetimiyle ilgili gizli bilgi ve belgeleri ele geçirdi. Harekatın bundan sonraki bölümünde ele geçirilen bu belgeler incelenerek Suudi terörist Usame bin Ladin'in ve Molla Ömer'in yeri tespit edilecek ve Delta Force birlikleri devreye sokularak Afganistan savaşını bitiren darbe indirilecek.

OPERASYON 7.5 SAAT SÜRDÜ
Afganİstan harekatının başından beri düzenlenen ilk kara operasyonunun ayrıntıları dün ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers tarafından duyuruldu. Myers'ın açıklamalarına göre harekat, komandoları taşıyan helikopterlerin gece 22.30'da Hint Okyanusu'nda bulunan Kitty Hawk uçak gemisinden kalkmasıyla başladı ve 06.00'da askerlerin tekrar üslerine dönmesiyle sona erdi. Komandolar Taliban'ın kalesi olan Kandahar kentine iki koldan saldırdı. İlk grup helikopterlerle Kandahar'ın batısındaki Baba Sahib bölgesine indi. İkinci grup ise Umman'dan havalanan AC-130 uçaklarıyla bölgeye geldi ve Kandahar havaalanına paraşütlerle indirme gerçekleştirdi.

30 DAKİKALIK ÇATIŞMA
Baba Sahib bölgesine inen komandoların hedefi Taliban'ın askeri garnizonu ve garnizon içerisinde yer alan Molla Ömer'in karargahıydı. Bu karargah, ABD uçakları tarafından harekatın başından beri özellikle bombalanmamıştı. Komandolar Baba Sahib'e indiklerinde Taliban askerleri tarafından karşılandı. Ve harekatın başından beri iki düşman arasındaki ilk sıcak çatışma yaşandı. 30 dakika süren çatışmanın ardından Taliban karargahı ele geçirildi.

GİZLİ BELGELER ELE GEÇİRİLDİ
Amerikan komandoları önce cephane, silah ve yakıt depolarını imha etti. Ele geçirilen uçaksavarlar ve roketatarların bir kısmı da Amerikan askerleri tarafından alınarak karargaha getirildi. İkinci bir grup ise karargahtaki binaları inceden inceye aramaya başladı. Amaç, karargahtaki bilgileri ve belgeleri ele geçirmekti. Taliban'ın üst düzey yönetimi arasındaki yazışmalar, Taliban lideri Molla ömer ve Ladin'in yeri hakkında ayrıntılı bilgiler verecekti. Komandolar aradıkları belgeleri ele geçirmesiyle harekatın ilk ayağı amacına ulaşmış oldu. Bu belgeler incelenmek üzere askerler tarafından üslere ulaştırıldı

İKİZ KULELER HATIRASI
İkinci komando grubu ise Umman'dan havalanan AC-130 uçaklarıyla Afganistan'a ulaştı. Paraşütle indirme yapan bu grubun hedefi Kandahar havaalanını ele geçirmekti. Bu birlikler ciddi bir Taliban direnişiyle karşılaşmadı. Havaalanı çevresindeki uçaksavar tesisleri teker teker yok edildi.

20 TALİBAN ASKERİ ÖLDÜ
Ve komandolar bölgeyi terk etmeden önce havaalanına üzerinde bir itfaiyeciyle üzerinde Amerikan bayrağı dikili ikiz kuleler resmi ve "Özgürlük sonsuza dek sürecek" yazılı pankartlar bıraktılar. ABD kandahar Havaalanını ele geçirerek Taliban birliklerine gözdağı vermiş ve ve ABD ordusunu engelleyemeyeceklerini göstermişti. İlk komando harekatı için Taliban'ın kalesi konumundaki Kandahar'ın seçilmesi de sembolik bir hamleydi.

Harekatın bilançosunu yine Myers açıkladı. Çıkan çatışmalarda 20 Taliban askeri öldürülmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Amerikan komandoları arasında ise sadece 2 yaralı vardı. Onlar da çatışma sırasında değil, paraşütle inerken hafif şekilde yaralanmıştı. Harekat komandoların sabah 06.00'da Pakistan'daki Yakupabad üssüne ulaşmasıyla sonuçlandı. Askeri uzmanların iddiasına göre, Amerikan komandolarının Kandahar havaalanını ele geçirmesinin ardından AC-130 uçakları Kandahar havaalanına inerek askerleri geri getirdi.

NEW YORK TIMES GAZETESİ:

Türkiye'de saldırılar önlendi
El Kaide örgütünün ABD'ye yönelik yapmayı planladığı saldırıların ABD ve Avrupa ülkelerindeki tutuklamalar yüzünden 'geciktiği' buna rağmen Amerikalı yetkililerin yeni saldırılar beklediği bildirildi.

New York Times gazetesi önlenen saldırılar arasında Türkiye'de bulunan NATO'ya ait askeri bir tesise yapılacak saldırının da bulunduğunu yazdı. Haberde, güvenlik önlemleri sayesinde Paris'teki Amerikan elçiliği ve müttefik ülkelere ait bazı elçilikler, Beyrut'taki bazı yerler ve Yemen'deki Amerikan elçiliğine yönelik saldırıların engellendiği belirtildi. Bu saldırılarla ilgili tutuklanan kişilerin sorgularının devam ettiği belirtiliyor. Fransa, Hollanda, Belçika ve Dubai'de tutuklanan 14 kişinin Paris'teki ABD elçiliğine geçen ay saldırı düzenlemeyi planladıkları da haberde yer aldı.

Mezar-ı Şerif düştü düşecek
ABD'nin ilk kara harekatının ardından Taliban muhalifi Kuzey İttifakı da Kuzey'den saldırıya başladı. Kuzey İttifakı sözcüsü Muhammed Eşref Nedim, Mezar-ı Şerif'in kontrolünü ele geçirmek için şiddetli çatışmalar yaşandığını açıkladı. ABD'nin kendilerine silah verdiğini belirten sözcü, "Zırhlılar, toplar ve uçaksavarlar kullanıyoruz" dedi. 500 Taliban askerini esir aldıklarını açıklayan sözcü, çatışmaların Gor eyaletinde devam ettiğini söyledi.

UÇAKSAVARLAR SUSTU
ABD ordusu da hava bombardımanına devam ediyor. Dün sabah düzenlenen bombardımanda başkent Kabil ilk defa helikopterler ve alçaktan uçan AC-130 bombardıman uçaklarıyla vuruldu. Görgü tanıkları harekatın başından beri ilk kez Taliban'ın uçaksavarlarının tamamen sessiz kaldığını açıkladı.

BUSH, CIA'ya tam yetki verdi
ABD Başkanı George W. Bush'un Suudi terörist Usame bin Ladin ve El Kaide örgütünün ortadan kaldırılması konusunda Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA) tem yetki verdiği bildirildi. Washington Post gazetesinin üst düzey hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre, CIA başkanı George Tenet'e "Ladin'in ortadan kaldırılması için ne gerekiyorsa onu yap" talimatı veren Bush, gizli operasyonlar için örgüte 1 milyar dolar ek ödenek verdi. Bush, siyasi suikast yasağını da "savaş zamanında" geçerli olmadığı gerekçesiyle kaldırdı.

Afganistan operasyonunda önemli bir rol üstlenen CIA'in, Ladin'in El Kaide örgütünde daha önce bilinmeyen bir "zayıf nokta" tespit ettiği ve gizli operasyonları bu zayıf noktayı hedef alacak şekilde sürdüreceği bildirildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır