kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Havadan atılan şarbondan kork


Şarbonlu mektup ve paketler ne kadar tehlikeli? Renksiz, kokusuz şarbon mikrobu nasıl teşhis edilir, şarbon ne zaman öldürür? İşte merak edilen sorular ve cevapları...
* Şarbon nasıl yayılır?

Özellikle solunum yolu ile geçen şarbon, çabuk teşhis edilmezse çok kısa zaman içinde öldürüyor. Havadan atılan ya da spreylenen şarbon bakterileri nefes yoluyla ciğerlere çekiliyor. Böylece bir anda vücut içine binlerce bakteri dolmuş oluyor. Eğer bakteriler çok büyükse, burunun içinden aşağılara inemiyor.

* Şarbon mektup yolu ile geçer mi?

Evet. Louisville Üniversitesi mikrobiyologlarından Ronald Atlas'a göre şarbon bakterileri toz haline getirilerek, zarfın içinde istenilen adrese yollanabilir. Atlas, "Talk pudrası gibi parçacıklar halinde olan şarbon bakterisinin bulunduğu mektubu açan kişi koklama yolu ile şarbona yakalanabilir" diyor. Bakterili mektup açılmadığı sürece herhangi bir zararı söz konusu olmaz.

* Başka hangi şekillerde yayılabilir?

Havadan, yiyecek-içeceklerden ya da deriden. Uygun hava ve rüzgar koşullarında havadan atılan 50 kilogramlık renksiz, kokusuz ve görünmez şarbon mikrobu, 20 kilometrelik bir alana yayılabilir. Mikrop genelde hastaneye gidilene kadar belirlenemez.

* Şarbon nasıl teşhis edilir?

Şarbon bakterisi havaya atıldıktan sonra 60 gün içinde etkisini gösterir. Ateş, aşırı yorgunluk ve kuru öksürük hastalığın ilk belirtileri. Bu belirtilerden sonra 1-2 saat ile 2-3 gün içinde gerekli önlem alınmazsa bakteri vücut içinde yayılmaya başlıyor. Bunu nefes darlığı, aşırı terleme ve derinin rengini kaybetmesi takip ediyor. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hasta şoka giriyor ve 24 ile 36 saat arasında hayatını kaybediyor.

* Nasıl tedavi edilir?

Şarbon penisiline ve diğer antibiyotiklere karşı etkisiz kalır. Ancak teröristlerin birçok antibiyotiği etkisiz hale getirecek bir bakteri yarattığı gözönüne alınırsa Cipro adlı ilaç bu hastalığa karşı tavsiye edilen tek ilaç olarak kalır.

* İnsandan insana bulaşır mı?

Hayır. Bir hayvan hastalığı olan şarbon insandan insana bulaşmaz. Ancak mikrobun havada olması nedeniyle nefes alan herkesin şarbona yakalanma riski bulunur.

* En son ne zaman görüldü?

Amerika'da 30 yıldır görülmeyen, dünyada da en son 1979'da 68 kişinin ölümüne yol açan şarbon, Florida eyaletinde 5 Ekim'de ortaya çıktı. Florida The Sun gazetesinde çalışan Bob Stevens adlı fotoğrafçının ölümüne yol açan hastalığa iki haftada 8 kişi yakalandı.

* Şarbonun aşısı var mı?

Şarbonun aşısı Amerika'da sadece orduda kullanılıyor. Bioport firması tarafından üretilen ve sadece askerlerde kullanılan bu aşının piyasada satılmamasının iki sebebi var. Firmanın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden lisans alamaması ve şimdiki üretim kapasitesi ile ordunun taleplerine bile yetişememesi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır