kapat
18.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kriz buzdolabında


Referandum krizi dün başkente hareketli saatler yaşattı. YSK Başkanı, Özkan ve Türk'le görüştü, akşam da liderler zirvesi toplandı
Liderler, zirvede referandumsuz bir çözüm için uzlaştı. Sezer'in onayladığı Anayasa paketi, 27. Madde hariç Resmi Gazete'de yayımlandı

Çankaya ile Meclis ve hükümet arasında çıkan referandum krizinin "dondurma" formülü ile aşılması kararlaştırıldı. Meclis, Başbakanlık, YSK ve Adalet Bakanlığı dörtgeninde gün boyunca süren temaslar sonucunda Sezer'in onayladığı Anayasa değişikliği maddeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Köşk'ün referanduma gitmesini istediği milletvekili maaşlarıyla ilgili 27. Madde ise Sezer'in yayımlanması talimatı vermemesi nedeniyle yayımlanmadı.

Bulunan formüle göre 27. Maddenin Resmi Gazete'de yayımlanmaması halinde referandum süreci de işlemeye başlayamayacak. Bu durumda milletvekili maaşlarıyla ilgili Anayasa'nın 86. maddesi hiç değişmemiş kabul edilecek ve mevcut Anayasa'daki şekliyle kalacak. Sezer'in 27. Madde'nin yayımlanması ve referandum sürecinin başlaması yolunda bir talimat vermesi halinde ise Meclis, referandumu kesmek için Anayasa'nın sözkonusu maddesini yeniden değiştirecek.

İADEDEN VAZGEÇİLDİ
Referandum krizi, dün başkentte hareketli saatler yaşattı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le ayrı ayrı görüştü. Başbakan Ecevit, yardımcıları Bahçeli ve Yılmaz, Uzlaşma Komisyonu üyelerini kabul etti. Ardından 45 dakikalık bir liderler zirvesi yapıldı.

Zirvede ilk olarak önceki gün gündeme gelen "Cumhurbaşkanı'nın tek başına bir maddeyi paketten ayırarak referanduma götürme yetkisi olmadığı" gerekçesiyle Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın Sezer'e iadesi formülünden vazgeçildi.

Bunun yerine Çankaya Köşkü'ne bir yazı gönderilerek Cumhurbaşkanlığı'nın "eksik işlem yaptığının" bildirilmesine ve eksikliğin giderilmesi için ne yapılması gerektiğinin sorulması benimsendi. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile Bakanı Türk'ün gün içinde yaptıkları açıklamalarda Cumhurbaşkanlığı'na bu yönde bir yazı gönderildiğini söylemelerine rağmen, bu formülden de vazgeçildi.

SÜREÇ BAŞLAMAYACAK
Akşam yapılan liderler zirvesinde "dondurma formülü" gündeme geldi ve tüm liderler tarafından benimsendi. Bu doğrultuda paketin onaylanan bölümü Resmi Gazete'ye gönderildi ve mükerrer sayıda basılarak yürürlüğe konuldu.

Yapılan değerlendirmede referandum sürecinin başlaması için 27. maddenin de Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiği, ancak Sezer'in sadece 27. Madde dışındaki maddeler için yayım talimatı verdiği dikkate alındı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı'nın referandum yapılabilmesi için referandum konusu olacak Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiği yolundaki görüşü uyarınca Sezer tarafından onaylanan maddelerin yayımının referandum sürecini başlatmayacağı sonucuna varıldı.

SEZER-ECEVİT GÖRÜŞECEK
Zirveden çıkan formüle göre, bugün Başbakanlık tarafından Köşk'e bir yazı gönderilerek 27. Madde'ye değinilmeden "Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın yayımlanması talimatı verilen maddelerinin Resmi Gazete'de yayımlandığı" bildirilecek.

Başbakan Ecevit, referandum krizi sonrasında bugün ilk kez Sezer'le haftalık olağan görüşmede biraraya gelecek. Ardından DSP grubunu toplayacak.

Ecevit, Sezer'e sitem etti
Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri dün Başbakan Bülent Ecevit ile yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ile görüştü. Ecevit, Komisyon üyeleriyle görüşmesinde Sezer'den görüş ve önerilerini yazılı ya da sözlü olarak iletmesini istediklerini belirterek "Ancak bu talebimize rağmen, hiçbir görüş iletmedi" dedi. Ecevit, "Dokunulmazlıkların reddedilmesi ve milletvekili maaşlarına ilişkin düzenleme yanlış oldu" görüşünü de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı ne yapacak?
İktidar partilerinin bulduğu bu formül karşısında Cumhurbaşkanı Sezer'in nasıl bir tutum izleyeceği ise merak konusu. Sezer, iktidar partilerinin bulduğu dondurma formülünü kabul ederse Anayasa'nın milletvekili maaşlarıyla ilgili maddesi hiç değişmemiş kabul edilecek. Sezer'in 27. Maddenin yayımı için ayrı bir talimat vermesi durumunda Meclis'te milletvekili maaşlarıyla ilgili Anayasa maddesini yeniden değiştirilerek referandum sürecinin kesilmesi öngörülüyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır