kapat
18.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Uçan kuşa vergiyi unuttular


Ankara, ekonomik kriz içinde kıvranan vatandaşla adeta alay ediyor. TBMM İçişleri Komisyonu, "Yerel Vergiler" adı altında yeni bir paketi bugün görüşecek
TBMM İçişleri Komisyonunda bugün "Vatandaşın cebini yakacak" yeni bir kanun tasarısını ele alınacak. Tasarı ile birçok alanda "Yerel Vergiler" getiriliyor. Spor ve Skor Toto oynayanlar, faturalı ya da peşin ödemeli cep telefonu aboneleri, ile aboneli televizyon hizmetinden yararlananlar da yerel vergilerden nasibini alacak.

Her hükümet döneminde hazırlanan ancak TBMM'de bir türlü yasalaşamayan Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı, bu hükümet döneminde de son şekli verilerek TBMM'nin tatili sırasında Meclis'e sunulmuştu. 70 maddelik tasarı belediyelerin gelirlerini arttırma amacıyla vatandaşa yeni yükümlülükler ve vergiler getiriyor. Tasarı uyarınca oranları arttırılan ve yeni getirilen vergiler şunlar:

İŞTE YENİ PAKET
* Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde tahsil edilen telefon, (özel mesaj sevisleri dahil) aboneli televizyon servisi, teleks, faks, data telefon kart ve jeton ücretleri yüzde 2 oranında haberleşme vergisine tabi olacak.

* Belediye sınırları ve mücavir alan içindeki doğalgaz ve likit petrol gazı tüketenler de satış bedelinin yüzde biri oranında tüketim vergisi ödeyecekler.

* Belediyelerin katı atık ve kanalizasyon hizmetlerinden yararlananlar, atık su ve katı atık bedeli ödeyecekler. Bu konudaki esaslar İçişleri ve Çevre Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

* Belediye sınırları içindeki maden işletme tesisleri gayrisafi satış hasılatının binde biri oranında belediyeye pay verecekler.

* Ruhsata bağlanmış suların gayri safi hasılatından yüzde 5 oranında rüsum alınacak. Bakanlar kurulu bu oranı yüzde 20'ye kadar arttırabilecek.

* Bakanlar Kurulu bu tutarları birlikte veya ayrı ayrı beş katına kadar attırabilecek.

CEP VERGİSİ YÜZDE 65
1- Yeni abonelik tesisinde 5 milyon lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi alınıyor.

2- GSM şirketinin tahsil ettiği aylık sabit ücret tutarı şu anda 2.5 milyon lira. Her yıl aylık sabit ücret tutarı kadar Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi de kesiliyor, ancak bu 5 milyon liralık kesinti 12 eşit taksitte alınıyor.

3- Yüzde 18 KDV düzenli olarak tahsil ediliyor.

4- Yüzde 25 Özel İletişim Vergisi de halen alınıyor.

5- Tasarıyla yüzde 2'lik yeni bir 'Haberleşme Vergisi' geliyor.

SONUÇ: Cep telefonunu yeni alan ve o ay 50 milyon liralık konuşma yapan bir abone, konuşma ücretinin dışında toplam 32 milyon 860 bin lira vergi ödemek zorunda kalıyor (Bu da yüzde 65'lik bir vergi yükü demek). Böylece fatura tutarı 82 milyon 860 bin liraya çıkıyor.

VERGİLERİMİZ KATMER KATMER

Yerel yönetim payımız eksikti
* Halen, mükellef ve sorumlularca vergi dairelerine ve belediyelere verilen beyannameler ile SSK'ya verilen sigorta prim bildirgelerinden 1'er milyon lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi alınıyor. Gümrük idarelerine verilen beyannamelerden de 4'er milyon lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi tahsil ediliyor. Şimdi bu tutar kadar ilave olarak yerel yönetim payı alınacak. Böylece, vergi beyannamesi veren vatandaştan toplam 3 milyon lira üç ayrı vergi tahsilatıyla yapılacak.

Oto sahipleri yolunacak kaz
* Taşıt Alım Vergisi'ne tabi olan motorlu taşıtların kayıt ve tescili ile devirlerinden 10'ar milyon lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi tahsil ediliyor. Yeni düzenleme ile bu tutar kadar ilave olarak yerel yönetim payı da gelecek. Böylece, oto sahiplerinden ayrıca 30 milyon lira yeni vergi alımı yoluna gidilecek.

Loto oynama vergi ver!
* Spor-Toto, Spor-Loto ve Sayısal Loto oyunlarında her bir kolon için 20'şer bin lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi alınırken, bu tutara ayrıca kolon başına 20 bin lira Yerel Yönetim Vergisi eklenecek ve toplam vergi yükü 60 bin lira olacak.

Atçılar da yine vergi mağduru
* At yarışlarında oynanan her bilet için 40'ar bin lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi'ne ilaveten bu kez 40 bin lira da yerel yönetim payı ödenmesi gerekecek. Toplam vergi 120 bin lirayı bulacak.

Silah taşıyana 30 milyon lira
* Silah taşıma silah bulundurma izin belgeleri için 30'ar milyon lira Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi ödeyen mükelleflerden ek olarak 30 milyon lira da yerel yönetimler için kesilecek. Vergi ve benzeri ödeme tutarı 90 milyon liraya ulaşacak.

Uçağa 3 defa 1.5 milyon lira
* Havayolu ile iç hat yolcu taşımacılığında düzenlenen her bir bilet için ayrı ayrı 1.5 milyon lira, Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem Vergisi ve Yerel Yönetim Payı ödenecek. Bir bilet için ödenen vergi 4.5 milyon liraya yükselecek.

Borsa da vergi için çalışıyor
* İMKB'de yapılan iş ve işlemler nedeniyle alınan menkul kıymet kotasyon ve tescil ücretlerinin, kurtaj ücretlerinden borsa yönetimine ödenecek borsa paylarının ve SPK'nın tescil ve kayıtlar nedeniyle alınan ücretlerin dörtte biri kadar ayrı ayrı Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem Vergisi ve Yerel Yönetim Vergisi ödenmesi gerekecek.

Ev alıp satmak daha da zor
* Tapu işlemlerinde harç mükellefiyeti doğuran her bir işlemin tarafları için 5'er milyon lira Eğitim, Özel İşlem ve Yerel Yönetim Vergisi tahsil edilecek. İki taraftan alınan vergi toplamı 30 milyon lira olacak.

Ava giden avlanacak
* Kara avcılığı ruhsat tezkeresi için 15'er milyon lira Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem Vergisi ve Yerel Yönetim Vergisi ödenecek. Vergi toplamı 45 milyon lira olacak.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır