kapat
18.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hawking için kapıştılar!


Fizikçi Stephen Hawking'i "kıyamet habercisi" olarak tanımlayan profesör Yaşar Nuri Öztürk tartışma yarattı
Hawking'in dünyanın ve insanoğlunun geleceği konusundaki "Uzayda koloniler kurulmazsa insanlık bir gün bir kıyamet virüsüyle yok olabilir" sözleri tüm dünya basınında geniş yer buldu. "Biyolojik silahlar dünyanın dengesini bozuyor ve insanlığın sonunu getirebilir" diyen ünlü bilimadamının açıklamalarına Türkiye'den de büyük ilgi vardı.

KURAN'DA DAYANAĞI VAR
Stephen Hawking'i uzun yıllardır takip ettiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'ün sözleri ise ilahiyatçıların daha büyük tepkisine neden oldu. Zira Prof. Yaşar Öztürk, "Stephen Hawking'in bütün sözlerinin Kuran'da dayanağı var. Hawking'in Dabbet-ül-arz olduğuna gönülden inanıyorum!" diyordu.

KESİNLİKLE İNSAN DEĞİL
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Bu tür söylentiler 19'uncu yüzyılın sonlarında da çıkmış; trene bile Dabbet-ül-arz denmişti" derken Doç. Dr. Hasan Elik ise "Dabbet-ül-arz kesinlikle bir insan değil, tabiatın kozmolojik yıkılışıdır" diye açıklama yaptı.

İşte Prof. Yaşar Nuri Öztürk'ün Stephen Hawking'i Dabbet-ül-arz olarak tanımlamasıyla birlikte başlayan tartışmada ilahiyatçıların görüşleri...

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk (İstanbul Üni. İlah. Fak. Dekanı): Hawking'i destekliyorum
Stephen Hawking'in bütün sözlerini Kuran-ı Kerim'de bulabiliriz. Benim kanaatime ve araştırmalarıma göre, Kuran-ı Kerim'de kıyametin habercisi olarak adlandırılan Dabbet-ül-arz Hawking'dir. Hatta bu konuda Hawking'e bir mektup da yazdım. Mektubumda sonuna kadar kendilerini destekleyeceğimi belirttim. Ancak Hawking'in neden Dabbet-ül-arz olduğuna dair inancımı daha sonra açıklayacağım.

Prof. Dr. Bekir Karlığa (Marmara Üni. İlah. Fak. Öğr. Üyesi): Zaten çok da önemli değil!
Dabbet-ül-arz Kur'an-ı Kerim'de 'Yiyeceğini topraktan alan canlı' anlamında kullanılır. Bazı hadislerde ise kıyametin 10 habercisi arasında gösterilir. Ancak bu hadisler, hadis bilginleri tarafından yapılan araştırmalarda "zayıf hadis" olarak adlandırılır. Hatta 19'uncu yüzyılın sonunda, tren ilk çıktığında Dabbet-ül-arz, yani kıyametin habercisi olarak tanımlanmıştır. Çünkü tren, aynen hadislerde söylendiği gibi hem yerde gidiyor; hem de kömür tüketiyordu. Kısacası bu yorum, Kuran ve İslam'ın temelleri bakımından çok önem-i haiz bir konu değildir.

Doç. Dr. Hasan Elik Marmara Üni. Öğr. Görevlisi: Haberci asla insan olamaz
Kuran'da Neml Suresi'nin 82'inci ayetinde kıyamet olayı temsili ve sembolik bir şekilde anlatılıyor. Başka ayetlerde de buna benzer ifadeler vardır.

Yani buradaki Dabbet-ül-arz aslında temsili bir anlatımdır. Bu kesinlikle bir insan değil, tabiatın kozmolojik yıkılışıdır, dünya üzerindeki değişimi anlatıyor. Dolayısıyla burada bir insan kesinlikle söz konusu değil. Demek ki Stephen Hawking Dabbet-ül- arz değil.

TEMSİLİ ANLATIM
Kıyametin zamanını bilemeyiz. Bu zaten Kur'an'da da yazar. Peygamber de melekler de kıyametin kopacağı zamanı bilmiyor.

Bu temsili anlatımın dışında kıyametin nasıl olacağı da belli değil. Sadece bu temsili bir anlatımla veriliyor. Böyle olunca da Dabbet-ül-arz olayı kıyametin kopmasından önce değil, sonra olacak bir olaydır. Haber verici bir özelliği yok. Kıyametin koptuktan sonra yaşanacak olan süreci anlatıyor. Kıyamet aniden kopacak. Kıyametle ilgili hiçbir öncül işaret de kesinlikle söz konusu değildir.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz (Marmara Üni. İlah. Fak. Dekanı): Kuran-ı Kerim'e uygun değil
"Hawking'in iddia ettiği insanlığın bir virüsle yok olacağı sözleri Kur'an-ı Kerim'e uygun düşmemekte. Kuran, kıyametin büyük bir zelzele ile olacağını ifade eder. Bunu da bir çok defa tekrarlamaktadır. Kıyametin bir virüsle kopacağına dair ifadeler Kuran-ı Kerim gerçeğine uymamaktadır. Kıyamet ile dünya yeni bir şekle dönüşecektir ve mahşer bir başka gezegende değil yine dünyada kurulacaktır.

YANLIŞ YORUM
O nedenle kıyametle insanlık yok olacak diye bir ifade İslam'a aykırıdır. Dabbe kelimesi Kuran'da yerde dolaşan canlı anlamında kullanılmaktadır. Dabbe ile kast edilen şey insanların dışında, yerdeki canlılar anlamındadır. Neml Suresi'nin 82'nci ayetinde yerden bir Dabbe çıkacağı yer alır. O nedenle 'Dabbet-ül' arz ifadesini bir insan üzerine yorumlanmasını kendi adıma kabul etmiyorum. Kıyametin de ne zaman kopacağını yalnız Allah bilir."

DABBET-ÜL-ARZ NEDİR?
Dabbet-ül-arz, kıyamet günü ortaya çıkacağına inanılan yaratıktır. Kelime olarak, 'yerde debelenen' anlamına gelir ve kıyametin alametlerinden birisi olarak gösterilir. Kuran'da Dabbet-ül-arz Neml Suresi'nin 82'inci ayetinde şöyle anlatılır: "Ey Muhammed! Sen sağırlara körlere, sapıklığı tercih etmiş olanlara gerçeği anlatamazsın. Allah'ın kendilerine vaat ettiği gün bütün açıklığıyla gerçekleştiği zaman, onların karşısına yerden; kendilerine mesajlarımıza gerçek bir imanla inanmadığını söyleyen bir yaratık çıkaracağız.

Öge DEMİRKAN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır