kapat
18.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yeni yüzler istiyorum


Sakıp Sabancı, Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nun değiştirilerek acilen seçime gidilmesini istedi. Sabancı, "Krizden çıkışın tek yolu seçim. Herkes yerine yeni birini hazırlamalı" dedi
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin siyasi partiler yasası ve seçim kanununu değiştirerek bir an önce seçime gitmesini istedi. Sabancı, "Krizden çıkış yolu herkesin kafa kafaya verip bu işin üstesinden gelmesine bağlı. Türkiye'de siyasi iktidar değişikliği şart. Yeni bir ruh, yeni bir yüz, yeni insanlar istiyorum" dedi.

Bursa'daki Carrefoursa'nın açılışında konuşan Sabancı, şirketler, holdingler ve siyasi partiler de dahil herkesin yerine birini hazırlaması gerektiğini vurguladı. Sabancı, kurumların belli insanlara bağlı olmaması için bunun şart olduğunu söyleyen Sabancı, şöyle devam etti:

"Ben Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak da yerime birilerini hazırlamalıyım. Yoksa ben gittikten sonra eğer yerime birini hazırlamamışsam, 'Allah selamet versin' derler. Herkes yerine birilerini, yardımcılarını hazırlamak zorunda. Hazırlığımı yapıyorsam görevimi yapıyorum. Hazırlanmıyorsam yazık olur"

KRİZİN SONU KARANLIK
Yaşanan ekonomik krizin sonunu karanlık gördüğünü ifade eden Sabancı, krizin er geç aşılacağını ancak faturasının ağır olacağını kaydetti. Faturanın bedelini de siyasetçilere güvenen vatandaşın ödeyeceğini belirten Sabancı, "65 milyonun tek günahı bu iktidara güvenmek oldu. Çözüm ülkeyi seçime götürmekten geçiyor. Ancak önce siyasi partiler ve seçim kanunun değiştirilmesi şart. Bunlar yapıldıktan sonra seçime gidilmeli" diye konuştu.

Siyasilerin yıllardır bir takım vaatlerle zaman geçirdiğini dile getiren Sabancı, şunları söyledi:

"Bu nedenle yapılacak işlerde bir zaman hedefi koymanın doğru olduğunu düşünüyorum. Özelleştirme olacak, aylardır, yıllardır... Seneler uçup gidecek, yazık bize. Bu nasıl özelleştirme? Elin oğluna nazaran utanılacak yerde oturuyoruz. AB'ye girilecek, 10, 20, 30 sene konuşacağım. Çünkü tavanı yok. Vaatler kolay. Oy hesabıyla bunu yürütmek bizim hesabımıza girmiş. Ama aksiyonlar babayiğitlik, kararlar neticeler ister. Onun için önemli kriterlerden biri zamandır."

Fransızların güveni olmasa yatırım olmazdı
Sabancı Holding'in Fransız ortağı ile Bursa'da açtığı Carrefoursa Alışveriş Merkezi, 47 milyon dolara maloldu. Carrefoursa'nın 9'uncu zinciri olarak hizmete giren alışveriş merkezi 100 bin metrekarelik alan üzerinde kuruldu. Alışveriş merkezi, 9 bin metrekarelik bir Carrefoursa hipermarketi içinde barındırıyor. 300 kişiye istihdam olanağı sağlayan alışveriş merkezinde 2 bin 500 adetlik otopark ve çeşitli markaların bulunduğu 90 mağaza yer alıyor. Sakıp Sabancı, son yıllarda Türkiye'ye en çok yatırım yapan şirketlerin Fransız olduklarını belirterek, "Bu da Fransız şirketleriyle Fransa Hükümeti'nin Türkiye'ye orta ve uzun vadede duydukları güveni sergilemeye yetiyor. Global dünyada yer edinebilmek için bu tür yatırımların artması gerekir" dedi.

Zikzaklı karar verirsek ekonomi dibe vurur
SakIp Sabancı, ekonomi yönetiminin kararlı adımlar atması gerektiğini belirterek, "Eğer zikzaklı kararlara devam edersek, ekonomide gidişat, gideceği yer kalmadı ama daha da aşağı gider" dedi. Çok para gelmesinin sorunu çözmeyeceğini kaydeden Sabancı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i de milletvekili maaşları konusunda takındığı tavrı destekledi. Sabancı, şöyle devam etti:

"Bu konuda kararı politikacılar verecek. Sayın Cumhurbaşkanımız 'Bu iş yanlış oldu. Ücretlerin artışı yanlış. Bunu siz değiştireceksiniz ama ben size bir zaman veriyorum' diyor. 'Şu kadar zaman içinde siz bu işi halletmezseniz, halkı referanduma götüreceğim' diyor. Bunun benim hoşuma gider tarafı şurası. Herhangi bir meseleyi gündeme getirdiğimiz zaman ona bir tavan koymamız lazım. Şu kadar zamanda bu bitirilecek, yapılacak. Eğer bir tarih koymazsak işler yürümüyor. Bir gün bunu düzelteceğiz. Ne zaman? Kısa zamanda. Bunlardan yorulduk kardeşim, yıllar boyunca ahdettik, vahdettik, yemin ettik. 'Enflasyonu şuradan şuraya indireceğiz) gibi hedefler söyledik ama hiçbirini yapmadık, yapamadık. Eğer zikzaklı kararlara devam edersek, ekonomide gidişat, aşağıya gideceği yer kalmadı ama daha da aşağı gider."

İbrahim ÖGE/SHA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır