kapat
18.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bakana otelde infaz


Ortadoğu'da şok! İsrail Turizm Bakanı Zeevi, Kudüs'te otel odasının önünde 2 kişi tarafından başına sıkılan kurşunlar yüzünden öldü. Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi
İsrail'de kuruluşundan bu yana (1948) ilk kez bir bakana suikast düzenlendi. Turizm Bakanı Rehavam Zeevi dün sabah Kudüs'te kaldığı Hyatt Regency Oteli'nde odasına girmek üzereyken Filistinli 2 tetikçi tarafından öldürüldü. Polisten yapılan açıklamaya göre, aslında Tel Aviv'de oturan Zeevi, meclis oturumları için geldiği Kudüs'te otelde kalıyordu. Saldırıdan önce yemek salonunda kahvaltı eden Bakan, 07.00'de eşini salonda bırakıp odasına çıktı. Kapıyı açarken, 2 tetikçi bakana yaklaşıp silahları ateşledi.

CESEDİNİ EŞİ BULDU
Aşırı sağcı Zeevi'nin başına 2 kurşun isabet etti. Biri çenesine diğeri kafatasına saplandı. Bayan Zeevi de kahvaltısını bitirip odaya yöneldi. Eşinin "kan gölü" içinde yattığını görünce sinir krizleri geçirdi. Hastaneye kaldırıldığında Zeevi'nin nabzı atmıyordu. Doktorlar, bakanın göğüs kafesini açtı, suni kalp masajı yaptı. Ancak saat 10.00'da Zeevi'nin öldüğünü açıklandı. Hükümet tüm bakanlara "Evden dışarı çıkmayın" uyarısını yaptı. Ardından da Hyatt Regency Oteli'nde giriş-çıkışlar kapatıldı. Görevliler ve otelde kalanlar sorgulandı.

KORUMASIZ GEZERDİ
Zeevi'nin yan odasında kalan Amerikalı turistin "Bayan Zeevi'nin çığlıklarından önce silah sesi duymadım" sözleri üzerine saldırganların susturucu kullandığı anlaşıldı. Zeevi'nin yanında saldırı sırasında koruma yoktu. Bakan, kendisine koruma tahsis etme tekliflerini "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşimciler Filistin saldırılarına maruz kalırken ben koruma talep edemem" diye reddetmişti.

2 GÜN ÖNCE İSTİFA ETTİ
Ulusal Birlik-Yisrail Beiteinu bloğunun lideri olan Zeevi, Filistin devletine karşı olduğunu gizlemiyordu. İsrail kabinesinin El Halil'den asker çekilmesini öngören tasarıyı onaylamasının ardından da geçtiğimiz Pazartesi günü, Altyapı Bakanı Avigdor Lieberman'la birlikte istifa etti. Lieberman, Zeevi'nin ölümü sonrası dün istifasını geri aldı.

Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi. Örgüt sözcüleri, "FHKC lideri Ebu Ali Mustafa'nın öldürülmesinin intikamını alacağımızı söylemiştik. Sözümüzü tuttuk" dedi. Mustafa, İsrail kuvvetlerince 27 Ağustos'ta ofisinde öldürülmüştü.

LAKABI GANDİ'YDİ
Rehavam Zeevi (75), İsrail'in gördüğü tüm savaşlarda yer aldı. Gençliğinde sıska vücudu ve dazlak kafası nedeniyle Gandi lakabı takılmıştı. Bir dönem, Başbakan İshak Rabin'e danışmanlık yaptı. Merkez komutanı olduğu dönemde de komutanlık binası önüne "gücü" temsil etmesi için kafes içinde bir aslan yerleştirdi. 1988'de meclise girdi. İsrail'e bağlılığını belirtmeyen Filistinliler'in sürülmesi istiyordu. Geçen Nisan'da kabineye "Arafat'ın evini vuralım" teklifini götürdü. İsrail'de kaçak çalışan Filistinliler'i de kansere benzetmişti.

Şaron: Hiçbir şey artık aynı olmayacak
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Zeevi'ye düzenlenen suikastin tek sorumlusunun Filistin lideri Yaser Arafat olduğunu bildirdi. Şaron, ABD Başkanı George W. Bush'un 11 Eylül saldırıları sonrası yaptığı "Dünya artık eski gibi olmayacak" sözünü anımsatan şu konuşmayı yaptı: Yeni bir dönem başladı. Artık hiçbir şey aynı olmayacak. Bugün farklı bir durumla karşı karşıyayız. Teröristlere savaş açacağız.. Filistin yönetimiyle diplomatik ilişkileri askıya alan Şaron, 24 saat önce bağımsız Filistin devletini 5 şartla kabul edebileceğini açıklamıştı. Şaron'un öne sürdüğü şartlardan bazıları şöyleydi: Kudüs, İsrail'in bölünmez başkenti olacak. Bu devletin askeri gücü olmayacak. İsrail'in düşmanlarıyla da askeri anlaşma yapamayacak.

SUİKASTİ GÜLEREK ÜSTLENDİ
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi sözcüsü Marwan Abdela'al saldırıyı üstlendiklerini açıklarken, mutluluğunu gizlemiyordu. 27 Ağustos'ta İsrail kuvvetleri tarafından öldürülen FHKC lideri Ebu Ali Mustafa'nın posteri önünde açıklama yapan Abdela'al, "İsrail, Mustafa'yı öldürerek cehennemin kapılarını açtı. Bugün de ilk kez sıcaklığı hissetti" dedi. Lübnan'daki mülteci kamplarında da Zeevi'nin haberi darbukalar çalınarak ve göbek atılarak kutlandı! Abdela'al'in açıklaması sonrası FHKC, bir de suikasttenfönce kaydedilmiş bir video bandı yayınladı. Bantta, silahlı ve maskeli 3 kişi görülüyordu. Bunlardan biri Zeevi'den sonra iki kişinin daha öldürüleceğini söyledi. FHKC, 1967'de George Habaş tarafından kuruldu.

Arafat'ı öldürelim
Bakan Zeevi'ye düzenlenen suikast tüm dünya tarafından kınandı. İlk açıklama, "Üzgünüz. Her tür suikaste karşıyız. İsrail de artık Filistinliler'i öldürme politikasından vazgeçsin" diyen Filistin yönetiminden geldi. Avrupa Birliği yetkilileri, Ortadoğu barış sürecinde yavaşlama dönemine girildiğini belirtirken, Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem de saldırıyı kınadı. İsrail hükümet sözcüsü Avi Pazner, "Arafat terörizmi durdurmak için hiçbir şey yapmıyor" dedi. Sağlık Bakanı Nissim Dahan ise "İsrail halkı, hükümetinin neler yapabileceğini yakında görecek" diyerek Filistin'e açık rest çekti. Dün acilen toplanan güvenlik kabinesinde de Arafat ve Filistinli üst düzey yetkililerine suikast düzenlenmesine yönelik teklifler dahi sunuldu. Kabine üyeleri, bu teklifleri kabul etmedi. İsrail, 1982'de Londra büyükelçisi öldürüldükten 24 saat sonra Lübnan'a girmişti.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır