kapat
08.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yedeksubaylığa hücum


Üniversite mezunu gençlerin, geçen yıla kadar 8 ay er olarak askerlik yapma istekleri, ekonomik krizin de etkisiyle tam tersine döndü.
Artık üniversite mezunları, 8 ay erlik yerine yedeksubay olabilmek için torpil aramaya başladılar. Ekonomik krizin vurduğu ve işsiz bıraktığı gençler, 3 aylık sınıf okulundan sonra 13 ay süreyle alacakları yaklaşık 500 milyon liralık maaşı da düşünerek artık 8 ay erlik yerine yedeksubaylığı tercih ediyorlar.

Her celp döneminde vatani hizmetlerini yapmak üzere askere alınan 16 bin üniversite mezunundan yüzde 90'ı, yedeksubay olmak istiyor. Bu oranın 1-2 yıl önce, tam tersi bir seyir gösterdiği ve silah altına alınacak olan üniversite mezunlarından yüzde 80-90'ının 8 ay erliği tercih ettiği bildirildi.

Ankara Askerlik Dairesi eski Başkanı ve ANAP Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner, bir yıl öncesine göre yedeksubaylığa rağbetin büyük oranda arttığını ve bu değişimde ekonomik kaygının büyük rol oynadığını belirtti. Seçkiner, SABAH'a yaptığı açıklamada "Bana gelip çocuklarının yedeksubay olarak ayrılması konusunda yardım isteyen ana-babalar var. Eskiden 8 ay er olarak askerlik yapmak için benden ricada bulunurlardı" dedi.

Seçkiner şöyle devam etti: "Ekonomik zorluklar dolayısıyla artık üniversite mezunu gençler 16 ay yedeksubaylık yapmak istiyor. Çünkü yaklaşık 500 milyon aylık maaşı var. 8 ay erlerin maaşı 25 milyon lira. Yedeksubaylık üniversite mezunları için adeta meslek oldu."

Dört çeşit askerlik var
Türkİye'de halen 18 ay erlik ve 16 ay yedeksubaylığın yanı sıra bir ay dövizli ve 8 ay erlik uygulanıyor. Ancak bugüne kadar 4 ay kısa dönem erlik, 16 ay öğretmen askerlik, 2.5 milyon lira ödeyerek 3 ay bedelli ve 10 milyon lira ödeyerek 2 ay bedelli, 10 bin marka 1 ay dövizli ve 2 ay dövizli, 41 yaş üzerine 5 milyon ödeyerek silah altına alınmadan askerlik ve kamuda 15 ay çalışarak askerlilik uygulamaları da yapıldı. Daha sonra 26-39 yaş arasına 15 bin mark karşılığında iki ay bedelli askerlik ve 40 yaş üzerine de 20 bin mark ödeyerek askerlik görevini silah altına alınmadan yapma olanağı getirildi. Son olarak17 Ağustos depreminin ardından bir defaya mahsus bedelli askerlik imkanı getirildi.

Fatih ATİK

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır