kapat
08.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bu işi çok abarttık!


"Zekeriya Temizel'e rağmen, bu yasaları destekledik. Ama, kurunun yanında yaşı da yaktık. Bu yasaları değiştireceğiz."
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, yolsuzlukla mücadele için çıkarılan "Nereden buldun" ve 4422 sayılı çetelerle mücadele yasaları için "Yolsuzlukla mücadele edelim derken, çok abarttık. Kurunun yanında yaşı da yaktık" dedi. Yılmaz, iki yasanın da ekonomide canlılığı sağlamak ve piyasalardaki tedirginliği gidermek için yeniden düzenleneceğini açıkladı. Yılmaz, partisinin Abant'taki çalışma toplantısının basına kapalı yapılan son bölümünde, ekonomik krizden çıkış için hükümetin etkili önlemler almak üzere çalıştığını anlattı. Yılmaz, Türkiye'nin zor bir dönemden geçerken, kendisinin de çok desteklediği mal bildirimi ve yolsuzlukla mücadele yasalarının çok pahalıya mal olduğunu söyledi.

TEMİZEL TEREDDÜTÜ
Yılmaz, 2002 yılına kadar uygulaması ertelenen mali milat ile getirilen "Nereden buldun" yasasıyla ilgili şunları söyledi: "1997 yılında Zekeriya Temizel'e yönelik tereddütlere rağmen, bu mal bildirimi ve yolsuzlukla mücadele yasalarını ben de destekledim. Bizim desteğimiz olmasa çıkmayabilirdi. Ama yolsuzlukla mücadele edelim derken çok abarttık. Kurunun yanında yaş da yandı. Mal bildirimi yasasını da 2002'ye kadar uzattık. Piyasalarla inatlaşmak çözüm değil. Bu süreyi yeniden uzatacak mıyız, uzatmayacak mıyız belli değil. Bu iki yasayı yeniden ele alıp Meclis'e getireceğiz."

EKONOMİK SUÇLAR
ANAP lideri Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın onayını bekleyen Anayasa değişikliği doğrultusunda çıkarılacak uyum yasaları ile yolsuzlukla mücadele yasasının da değiştirileceğini açıkladı. 4422 sayılı yasada ekonomik suçların DGM kapsamından çıkartılması başta olmak üzere, yeni bir düzenleme yapılacağını bildiren Yılmaz, bu düzenlemelerin piyasalara güven vereceğini vurguladı. ANAP lideri Yılmaz, ayrıca devlette tasarruf ile personel reformunun da gerçekleştirileceğine dikkat çekti.

ÖNCELİK EKONOMİDE
Abant toplantısında, hükümet ortaklarına iletilmek üzere ekonomiyle ilgili önlemler paketi hazırlayacak bir çalışma grubu oluşturuldu. Vatandaşın, reel kesimin, birtakım haklı şikayetleri olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Yılmaz, bundan sonra birinci önceliklerinin ekonomi olacağını ifade etti. Uzman kişilerden oluşturdukları çalışma grubunun, bir hafta içerisinde, reel kesim temsilcileri, bu konudaki ilgili diğer kuruluşlar ve resmi kuruluşlarla temas ederek, alınması gereken tedbirler konusunda bir öneri paketi hazırlayacağını anlatan Yılmaz, ilk yapılacak MKYK toplantısında, öneri paketinin tartışılarak, bunu hükümet ortaklarına iletileceğini ve onların da mutabakatıyla bu önerilerin hayata geçirilmesini sağlayacaklarını, takipçisi olacaklarını söyledi.

HÜKÜMETE ÖNERİLER
Grubun, milletvekilleri Nesrin Nas ve Ekrem Pakdemirli'nin koordinasyonunda çalışmalarını yürüteceği belirtildi. Alınan bilgilere göre, toplantıda söz alan milletvekilleri, ANAP'ın koalisyondan çekilme pahasına bu önerilerin arkasında durma fikrini dile getirmesi üzerine, Yılmaz "Hükümetten çekilelim, çekilelim diyorsunuz ama, bu konuştuğumuz çözüm önerilerinin gerçekleşmesi ve Türkiye'nin krizden çıkarılması için siyasi istikrar olmazsa olmaz koşuldur" dedi.

HADEP'in alternatifi ANAP'tır
"Seçim ittifakı, HADEP'le işbirliği konuları toplantıda görüşüldü. Ne seçim ittifakı, ne seçim işbirliği, hiçbir şekilde söz konusu olmayacaktır. ANAP, Güneydoğu politikasında kendisini HADEP'in alternatifi olarak görüyor. Biz bütün vatandaşlarımıza ülke bütünlüğünü daha da güçlendireceğine inandığımız bir hak ve özgürlükler sistemi vaadediyoruz. Bunun, Türkiye için tek geçerli yol olduğunu tüm vatandaşlarımıza gösterdiğine inanıyoruz.

HEDEF ZAMANINDA SEÇİM
Takdir edersiniz ki, bu kadar ağır ekonomik sorunları çözmek için bu kadar ciddi bir ekonomik program uygulayan hükümet, bu programın sonuç vermesi için bir zaman avansına ihtiyaç duyacaktır. Seçimlerin normal süresi 2004 Nisanı'dır. Hükümet olarak, hedefimiz, seçimlerin zamanında yapılmasını sağlamak, ve bu zamana kadar da bu ekonomik programı sonuca ulaştırmaktır.

DESTEĞİ ÇEKENLER KARARSIZ
Hükümet, halkın yarıdan fazlasının son seçimlerde ortaya koyduğu siyasi tercihlerin desteğine sahip bir hükümet. Bu desteğe güvenerek Türkiye'nin sorunlarına sadece kalıcı çözümler getirecek bir ekonomik programı uygulamaya girişti. Şimdi böyle bir programı uygulamaya başladığınız zaman hiç olmazsa belli bir sürede siyasi tercihlerde bir çalkantı yaşanması kaçınılmazdır. Size destek verenler, programın başarısını görünceye kadar, programın sıkıntılarını çektikleri sürece desteklerini çekebilirler. Bugün de böyle bir durum yaşanmaktadır. Aslında bu desteğin muhalefete yönelmemesi bile hükümet partileri için cesaret vericidir. Hükümetten desteğini çekenler şu anda kararsız konumdadır.

HÜKÜMET AVANS KULLANIYOR
Ama inanıyorum ki, bu program hedefine ulaştığı zaman, siyasi tercihler de buna bağlı olarak hükümet için olumlu yönde değişecektir. Bu her ekonomik programın uygulanmasında rastlanan bir durumdur. Eğer her gün kamuoyu yoklamasına bakarak, arkanızda yeterli destek olup olmadığını gözeterek bir program uygulamaya kalkarsanız o program hiçbir zaman uygulanmaz. Onun için zaman avansı söz konusudur. Hükümet bu avansı kullanmaktadır. Önemli olan bu zaman avansını iyi kullanmaktır.

KIYAĞA TEPKİLER HAKSIZ
Anayasa değişikliğine paralel olarak uyum yasaları çıkması gerekiyor. Yasa çıkmadan milletvekili maaşlarının arttığını söylemek haksızdır. Uyum yasalarını yaparken Meclis, kamuoyunun tepkilerini ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu dikkate alır.

GİDENLERLE GÖRÜŞMEYİZ
İstifa eden milletvekilleriyle görüşmüyoruz. Her milletvekili kendi siyasi geleceğiyle ilgili kararını serbestçe verir. Ama ne kadar doğru bir davranış olduğunu da kamuoyu değerlendirecektir. Başka partilerle temas kurduğunu bildiğimiz bir-iki arkadaşımızla da görüşmemiz söz konusu değildir.

SEZER REFERANDUMA GİTMEZ
Cumhurbaşkanı bu yolu uygun görüyorsa, Anayasa paketi tümüyle referanduma sunulur. 470 küsur milletvekilinin desteğiyle geçen değişikliğin, millet iradesini yansıtması açısından, Cumhurbaşkanı-mız tarafından yeterli görüleceği düşüncesindeyim."

Nuri Sefa ERDEM

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır