kapat
08.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Pakistan'da köktendinci muhalif lider ev hapsinde


Pakistan ordusu Amerikan saldırısına karşı çıkan radikal İslamcılar'ı engellemek için Cemiyet-i Ulema-i İslam Partisi Başkanı Rahman'ı derhal ev hapsine aldı
Pakİstan'dakİ köktendinci Cemiyet-i Ulema-i İslam partisinin başkanı Fazlur Rahman dün ev hapsine alındı. Bu, Pakistan ordusunun Amerikan saldırısına karşı çıkan radikal İslamcılar'ı engelleme sinyalleri olarak yorumlandı. Polis, binlerce kişinin katılacağı Amerika karşıtı bir gösteri yapmaya hazırlanan Rahman'ın Dera İsmail Han'daki evini gösteriden birkaç saat önce kuşattı. Amerikan CNN televizyonuna konuşan Pakistan Dışişleri Bakanı Abdül Sattar, Rahman'ın neden göz hapsine alındığı yönündeki soruya, "Silahlı kuvvetleri ayaklanmaya teşvik" diye yanıt verdi.

500 KİŞİ GÖSTERİ YAPTI
PeŞaver'de 500 kişi, Bush ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref aleyhine sloganlar atarak Rahman'ın serbest bırakılması için gösteri düzenledi. Pakistanlı yetkililerin bin Ladin'in destekçisi ve Keşmirli militan örgütü Harekat-ül Mücahidin'in lideri Fazlur Rahman Halil'i de tutukladığı yolunda haberler geldi. Ancak Pakistan polisi, bu haberleri doğrulamadı. Bugün Pakistanlı köktendincilerin ve Taliban yanlılarının çok sayıda gösteri düzenlemesi bekleniyor.

Öte yandan Amerikan saldırısı başlar başlamaz Pakistan halkı saldırı hakkındaki haberleri almak için televizyon ve radyolarına sarıldı. Taliban'a muhalif Kuzey İttifakı askerleri de saldırının ayrıntılarını televizyonlarından izledi. Halk Amerika Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in konuşmalarını izlemek için mağaza ve dükkanlara hücum etti.

HALKTA HENÜZ TEPKİ YOK
İslamabad'Dakİ ABD Büyükelçiliği sıkı kontrol altına alındı, elçiliğin etrafındaki sokakaklar trafiğe kapatıldı. Pakistan'ın başkenti İslamabad caddelerindeki halkta henüz ABD'nin bu harekatına karşı herhangi bir tepki görünmüyor. İslamabad'daki dükkanların çoğu açık, halkın harekattan çok da haberdar olduğu izlenimi verilmiyor. Kentfiçinde ek güvenlik önlemleri göze çarpmazken, daha önceki kontrol noktaları uygulaması devam ediyor.

Afganistan'ın İslamabad Büyükelçiliği'nde hiçbir personelin bulunmadığı, büyükelçi dahil olmak üzere tüm personelin ikametgahta toplandığı öğrenildi. Pakistan'da üst düzey askeri yetkililerin, Afganistan'a yönelik operasyonun başlamasından sonra toplandıkları bildirildi. Resmi kaynaklar, başkent İslamabad'ın yakınlarındaki Ravalpindi'de biraraya gelen yetkililerin, Pakistan'ın alacağı tutumu görüşeceklerini bildirdi. Toplantının sonunda, Pakistan'ın tutumunu yansıtacak bir bildirinin yayımlanması bekleniyor.

İslamabad sokaklarındaki dükkanların çoğu gece geç saatlere kadar açıktı. Halkın çoğunun ilk başta harekattan haberi dahi yoktu. Afganistan'ın sınır kenti olan Peşavar'da da durum "inanılmayacak" kadar sakindi. Peşaverliler, gelişmeleri TV'den izlerken, sokakların bomboş olduğu belirtildi. 40 bin Afgan mültecinin yaşadığı Kaçagari kampında da olağanüstü bir durum yaşanmıyordu. Afganistan'daki Kuzey İttifakı askerlerinin ise saldırıyı radyodan öğrendikleri ve havaya ateş açarak bunu kutladıkları bildirildi.

NURHAN FIRATLI

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır