kapat
08.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Afganistan'a bomba yağıyor


21'inci yüzyılın ilk savaşı başladı. Amerikan ve İngiliz birlikleri Usame bin Ladin'e yataklık eden Afganistan'a bomba yağdırdı
ABD'NİN günlerdir beklenen harekatı dün gece başladı. Önce Hint Okyanusu'ndaki Amerikan savaş gemilerinden ve İngiliz nükleer denizaltılarından atılan Cruise füzeleri Başkent Kabil'in merkezinde patladı. Uçak gemilerinden havalanan savaş uçakları da Kabil, Kandahar ve Celalabad kentlerine lazer güdümlü füzeler attı. Ardından ve Diego Garcia Üssü'nden havalanan B-52, B-2 ve B-1B bombardıman uçakları Başkent Kabil, Kandahar ve Afganistan'ın içlerine bomba yağdırdı. Uçaklar Pakistan hava sahasını kullandı.

40 UÇAK, 50 BOMBA ATTI
ABD ve İngiltere'nin katıldığı operasyona Almanya, Fransa, Avustralya ve Kanada destek verdiğini açıkladı. Operasyona 15 bombardıman, 25 savaş uçağı katıldı. Toplam 50 Cruise füzesi atıldı. Yaklaşık yarım saat süren ilk saldırı Taliban'ın askeri hedeflerinin vurulmasıyla sonlandı. Yarım saat sonra ikinci saldırı başladı. Suudi terörist Usame bin Ladin'in terör örgütü El Kaide'nin merkezi, Ladin'in evi ve Taliban'ın karargahları vuruldu. Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri çok uzun bir savaşın ilk aşamasının tamamlandığını açıkladı.

KABİL'E 4 BOMBA ATILDI
Saldırının ilk işaretleri dün sabah Kuzey İttifakı'nın açıklamalarıyla gelmişti. Devrik Afgan hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Amerikan askerlerinin kendilerinden helikopter uçuşlarını birkaç gün süreyle durdurmalarını istediğini söylemiş ve saldırının her an başlayabileceğini belirtmişti.

Ve ilk saldırı TSİ 19.00'da Kabil'de 4 adet şiddetli patlamanın duyulmasıyla başladı. Bombaların patlamasının hemen ardından kentte elektrikler kesildi. Reuters haber ajansı, uçaklardan Kabil'e 4 bomba atıldığını, başkentten yoğun dumanların yükseldiğini bildirdi. Taliban kuvvetleri, Amerikan ve İngiliz uçaklarına uçaksavarlarla karşılık vermeyi denedi. Bir süre sonra saldırının bilançosu ortaya çıkmaya başladı: Başkent Kabil'in tam ortasındaki Savunma Bakanlığı binası yerle bir edilmişti; bir de radyo istasyonu vuruldu. Taliban askerleri saldırıdan sonra konvoylar halinde Kabil'i tarketmeye başladı.

7 HAVAALANI YERLE BİR EDİLDİ
Kısa süre sonra AFP ajansı, Kabil'in 40 kilometre kuzeyindeki Bagram kentinde gökyüzünde mavi parıltılar görüldüğünü bildirdi. Kabil'e düşen bombalardan 10 dakika sonra, CNN televizyonundan Kandahar'ın bombalandığı duyuruldu. Reuters muhabiri Kandahar'da 3 şiddetli patlama meydana geldiğini söyleyerek "Deprem gibiydi" ifadesini kullandı. 15 dakika sonra da doğudaki Celalabad kentinin vurulduğu haberi geldi. Celalabad kentindeki 3 terörist kamp ve askeri havaalanı yerle bir edildi. doğudaki Kunduz kentindeki hava üssü, Batı'daki Farah kenti ve Nimruz eyaletine bağlı Zerenc Havaalanı vuruldu.

LADİN'İN EVİ BOMBALANDI
Saat 21.00'de Kandahar'a ikinci hava saldırısı başladı. İlkinden daha şiddetli olan ikinci saldırıda El Kaide örgütünün merkezi ve Taliban Lideri Molla Ömer'in karargahının vurulduğu açıklandı. Kandahar Havaalanı'ndaki askeri komuta merkezinin ve Taliban'ın radarlarının da tamamen imha edildiği bildirildi. Kentteki siviller evlerini terk ederek kaçmaya başladı.

İlk saldırıdan 2 saat sonra Kabil'de elektrikler geri geldi ve telefonlar tekrar çalışmaya başladı. Görgü tanıkları kentte durumun sakin olduğunu açıkladı.

Müttefik kuvvetlerin saldırısıyla eşzamanlı olarak Taliban muhalifi Kuzey İttifakı da karadan saldırıya başladı. Mezar-ı Şerif yakınlarında Kuzey İttifakı'yla Taliban birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Kuzey İttifakı Kabil'e havan topu saldırısı yaptı. Kuzey İttifakı sözcüsü Amerikan ordusuyla koordineli bir şekilde saldırılarını sürdürdüklerini açıkladı. Taliban askerlerinin Özbekistan'a saldırıya geçtiği açıklandı. Özbekistan sınıra askeri yığınak yaptı. Tacikistan da ordusunu üst düzeyde alarma geçirdi.

LADİN VE MOLLA ÖMER SAĞ
Taliban'ın elindeki 20 adet Mig savaş uçağının bulunduğu askeri üsler, terör eğitim kampları, akaryakıt depoları ve büyük kentlerin çevresindeki uçaksavar bataryaları da lazer bombalarıyla vurulan hedefler arasındaydı.

Saldırıların ardından Taliban yönetimi Ladin ve Molla Ömer'in yaşadığını açıkladı. Taliban rejiminin Pakistan'daki büyükelçisi Molla Abdül Salim Zaif Amerikan harekatını 'terörist saldırı' olarak niteledi. Afgan halkının ölümünden Amerika'nın sorumlu olacağını söyleyen Zaif, "Son nefesimize kadar savaşacağız" dedi. Zaif, Ladin'i teslim etmeyeceklerini de tekrarladı. Taliban yönetiminin Savunma Bakan Yardımcısı Molla Nur Ali, bir uçak düşürdüklerini iddia etti ancak ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ABD uçaklarının zarar görmediğini açıkladı.

İŞTE ÖLÜM MAKİNELERİ

B-1B Bombacı Süvari
Konvansiyonel silah taşıyabilen B-1B'ler saatte 1400 kilometre hızla ilerliyor.

Tanesi 200 milyon dolar olan B-1B'ler 9 bin metreye kadar çıkabiliyor.

Uzunluğu: 44.5 metre

Kanat açıklığı: 42 metre

Donanımı: 82 adet konvansiyonel 250 kglik bombalar ve 30 adet CBU titanyum bombası.

B-52
Halı Bombardımanı. Vietnam, Körfez Savaşı ve Kosova'dan sonra sonra şimdi de Afganistan'da başroldeler. Aralıksız yüzlerce bomba atabiliyor. Uzun menzilli ağır bombardıman uçağı olarak bilinen B-52'ler 15 kilometreden fazla yükseklikte uçabiliyorlar. Nükleer ve konvansiyonel silah taşıyan B-52'lerden ABD'nin elinde 85 adet var. Saatteki hızı 1.000 km.

B-2
Radara yakalanmadıkları için "Hayalet Uçak" olarak tabir edilen B-2'ler ilk kez Körfez Savaşı'nda kullanıldı. Uçaktan atılan her füzenin ağırlığı 2 ton. Füzeler hemen patlamıyor ve tam belirlenen noktada infilak ediyor. B-2'lerin fiyatı 2.1 milyar dolar.

Tomahawk
1 milyon dolarlık füze. Uzun menzilli olan bu füzeler genel olarak kara saldırıları için kullanılıyor. Uzunluğu 6 metre olan füzelerin birim fiyatı 1 milyon dolar. Menzili1700 kilometre, hızı saatte 885 km ve hepsinde konvansiyonel savaş başlığı bulunuyor.

AGM-84 Zıpkın Füze. Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. 250 kiloluk savaş başlığı var. Özellikle sığınaklarda kullanılıyor. Duvarı delip sığınaktaki

hedefi bulduğu zaman patlıyor.

Boyu: 4.5 metre,

ağırlığı: 660 kilogram, menzili 102 kilometre ve tanesi 320 bin dolar.

ALİ ÖZLÜER

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır