kapat
05.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dünyada yankılandı


Dünya basını, Anayasa değişikliğini Türkiye'nin AB'ye girişini hızlandıracak çok önemli reform olarak duyurdu ve Avrupalı gözlemcilerin "Son yılların en önemli gelişmesi" ifadesine yer verdi
Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne yaklaştıran Anayasa değişiklik paketi, dünyadan çok olumlu tepkiler aldı. Meclis'teki 6 partinin uzlaşması sonucu çıkarılan tarihin en kapsamlı Anayasa değişikliği, dünya basınından övgüler alırken, Avrupalı gözlemciler tarafından da "Son yılların en önemli gelişmesi" olarak değerlendirildi. Dünyanın saygın haber ajansları ile gazete ve televizyon kuruluşları, Anayasa değişikliğini şu ifadelerle duyurdular:

WALL STREET JOURNAL: AB'YE GİRİŞİ HIZLANACAK
Türk Parlamentosu, AB'ye giriş sürecini hızlandıracak anayasa değişikliklerini kabul etti. Değişikliklerle Kürtler'in kendi dilinde yayın yasağı kaldırıldı. Ölüm cezası terörizm ve vatana ihanet suçlarıyla sınırlandırıldı. Avrupa Birliği'nin Türkiye'den talep ettiği reformlar arasında yer alan anayasa değişikliği Avrupalı gözlemciler tarafından önemli bir adım olarak nitelendirildi. Ancak çok büyük değişimler yaşanması konusundaki kuşkular da dile getirildi.

FINANCIAL TIMES: İLERLEME RAPORU OLUMLU
Parlamento tarafından kabul edilen anayasa değişikliğiyle insan hakları konusundaki kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldı. Anayasa değişikliğiyle polisin yetkileri kısıtlandı. Ankara'daki Avrupalı diplomatlar anayasa değişikliklerini memnuniyetle karşıladılar. Değişikliklerin yaratacağı olumlu havanın Avrupa Komisyonu'nun gelecek ay yayınlayacağı yıllık Türkiye raporuna da yansıyacağı tahmin ediliyor.

NEW YORK TIMES: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GELDİ
Anayasa değişiklikleriyle ifade özgürlüğü önündeki engeller kalkıyor. Mevcut yasalar yüzünden onlarca yazar, entelektüel ve insan hakları eylemcisi devleti eleştirdiği için hapsedilmişti. Yeni değişikliklerle devleti eleştirmek suç olmaktan çıkarıldı.

THE GUARDIAN: EN ÖNEMLİ GELİŞME
Milletvekilleri, 1980 askeri darbesinin ardından hazırlanan anayasanın bir çok maddesini 16 oya karşı 474 oyla değiştirdi. AB'nin ağır bir dille eleştirdiği idam cezası, Kürtçe yayın yasağı ve askerlerin siyasetteki ağırlığı konularında değişikliğe gidildi. MGK'daki sivillerin sayısı 5'ten 9'a çıkarılarak askerlerin ağırlığı azaltıldı. Bir AB yetkilisi "Son yıllarda yaşanan en önemli gelişme" yorumunu yaptı.

BBC: AB'Yİ TATMİN EDECEK
1999 sonundan beri sivil hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi konusunda çabalayan Türk hükümeti, AB'ye giriş için gereken koşullardan biri olan anayasa değişikliklerini gerçekleştirdi. Askerlerin Milli Güvenlik Kurulu'ndaki etkisi azaltan, Kürtçe yayın yasağını kaldıran değişikliklerin Avrupa Birliği'ni büyük ölçüde tatmin edeceği tahmin ediliyor.

INDEPENDENT: SON 20 YILIN EN BÜYÜK ADIMI
Türkiye son 20 yıl içerisindeki en büyük yasal reformu gerçekleştirdi. Anayasa değişikliği paketinde AB'nin memnuniyetle karşılayacağı, şüphelilerin gözaltı süresinin kısıtlanması, Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi gibi reformlar bulunuyor. Avrupalı diplomatlar değişiklik paketini doğru yönde atılmış büyük bir adım olarak değerlendirdiler.

REUTERS: 1 YILDA DEĞİL, 2 HAFTADA
Türkiye, AB ile tam üyelik görüşmelerine başlayabilmesi için gereken anayasa değişikliklerini gerçekleştirdi. Avrupalı bir diplomat "Son 1 yılda yapamadıklarını, 2 hafta içerisinde gerçekleştirdiler. Mükemmel değil, ancak koşullar değerlendirildiğinde böyle bir paket ortaya çıkarabilmek oldukça etkileyici" yorumunda bulundu.

AGENCE FRANCE PRESSE: GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ
Türkiye, AB için cesaretlendirici bir adım attı. Bir Avrupalı diplomat, "Olumlu bir çaba. Yeterli değil, ancak görmezden gelinmemeli" yorumunu yaptı. Getirilen değişiklikler arasında partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, yargılama sürecinin hızlandırılması, sendikal hakların artırılması ve ifade özgürlüğünün genişletilmesi gibi reformlar bulunuyor.

YUNAN BASINI: TÜRKİYE'DEN BÜYÜK ADIM
Anayasa değişiklikleriyle Türkiye, AB yolunda önemli bir adım attı. Ancak AB'nin bu yasaların uygulanması ile ilgili çekinceleri var.

LE MONDE: ÖNEMLİ AMA YETERSİZ
Türkiye anayasa değişikliği ile birçok konuda önemli adımlar attı. Ancak bununla birlikte büyük bir fırsat kaçırdı. Yapılabilecek çok şey olduğu halde değişiklikler sınırlı kaldı.

FRANSA DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: CESARET VERİCİ GELİŞME
Türkiye'nin AB üyeliği yolunda cesaret verici bir gelişme. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olarak yapılan anayasa değişikliği, Türkiye'deki koalisyon hükümetinin kararlılığını gösterdi. Özellikle ifade ve düşünce özgürlüğü konusunda önemli gelişmeler sağlandı. Bu gelişmeler, Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması yönünde önemli adımlar içeriyor. Reformların hayata geçirilmesini diliyoruz.

AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI: İDAM DÜZENLEMESİ ÖNEMLİ
AB'nin endişelerini giderecek önemli gelişme. İdamın sınırlanmasını memnuniyetle karşıladık. Ama, Avrupa Konseyi'nin görüşü tamamen kaldırılması yönünde.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır