kapat
05.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Çocuklar silah bıraktı


Amerika'da 11 Eylül'de yaşanan terör olayının ardından ülkemizdeki oyuncak silah ve tüfek satışında da belirgin bir oranda azalma görüldü

HAFTADA BİR SİLAH SATILMIYOR
Erkek çocukların ellerinden düşürmedikleri oyuncak silahlara ilgi, Amerika'da yaşanan terör eyleminin ardından ülkemizde de büyük bir düşüş gösterdi. Şişli'de iki yıldır oyuncakçılık yapan Kenan Turan, tatil döneminde ayda 35-40 oyuncak silah sattıklarını, ancak şimdilerde hafta bir oyuncak silahı bile zor satabildiklerini belirtiyor. Kenan Turan, "Özellikle tatil döneminde oyuncak tabanca ve tüfek satışlarından oldukça iyi kazanıyorduk. Ancak 11 Eylül'den bu yana çok belirgin bir azalma var" diyor.

KURTARMA SETLERİ KAPIŞILIYOR
TOY'S R' US oyuncak firmasının yetkilisi Şebnem Tufanyazıcı ise terör saldırısının ardından Amerika'da şiddet içeren oyuncakların yerine hayat kurtarma setlerinin ilgi gördüğünün altını çiziyor. Toy's R Us'ın yurtdışındaki mağazalarında yılbaşına kadar bu oyuncak türünde patlama yaşanacağını belirten Tufanyazıcı "İtfaiyeci, sağlık görevlisi gibi mesleklerin setleri Amerika'da ilgi görüyor. Ancak şunu söylemeliyim ki ikiz kulelerin üzerinde olduğu puzzle satışında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tam bir patlama yaşıyoruz" diyor.

ANNELER ARTIK SİLAH İSTEMİYOR
Dünya Gençlik Merkezi'nin Nişantaşı'ndaki mağazasında oyuncak reyonu sorumlusu olarak çalışan Sinan Çopur ise annelerin silah almak istemediğine şahit olduğunu söylüyor. Annelerin, özellikle son üç haftadır ev, araba gibi oyuncaklara yöneldiğini belirten Çopur "5-6 yaşındaki çocuklar oyuncak silah isteseler de anneleri almıyor. Aileler savaş istemiyor. 'Altı yaşındaki çocuk için ne tavsiye edersiniz?' diye soruyorlar ve 'Aman savaşlı, askeri oyuncaklar olmasın" diyorlar. Zeka oyunları ve oyun hamuru almalarını öneriyorum" diyor.

'ŞİDDETE KARŞI BİR TEPKİ'
* Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Verimli, şiddete yönelik oyuncakların satışındaki azalmayı şöyle değerlendirdi: Bunun Amerika'da azalması şiddetin çok büyük bir boyutta yaşanmasının ardından teröre dolayısıyla silaha karşı duyulan tepkidir. Aynı şekilde çocukların hayatından çıkarılması da ailelerin çocuklarını şiddeten uzak tutmaya yönelik bir davranıştır.

* Oyuncak silahın özellikle çocukluk döneminde 'saldırganlık' dürtüsünü artırdığını söyleyen Psikolog Alanur Özalp, "Şiddet içeren oyuncaklar yerine çocuklara zeka geliştiren, hayalgücünü besleyen oyuncaklar alınmalıdır" diyor. Eylemden sonra Amerikalılarda 'güven' sorunu çıktığını vurgulayan Özalp, oyuncak da olsa silah satışlarının azalmasını ailelerin teröre karşı aldığı tavır olarak değerlendiriyor.

Alper URUŞ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır