kapat
05.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Gizli depresyonu Ayurveda ile yenin


Kriz belimizi büktü. Başımız, boynumuz ağrıyor, hemen sinirleniyoruz. Ayurveda uzmanı Dr. Ender Saraç, stresi atlatmanın yollarını anlatıyor
Ne kadar yıprandığımızın farkında mısınız? Önce deprem, sonra ekonomik kriz, şimdi de savaş endişesi. Sürekli krizle yaşıyoruz... En ufak bir tartışma kavgalara yol açıyor. Yaşamımıza anlam veren her şeyin bir anda yok olabileceğini gördük, yıllarca emek verdiğimiz işimizi kaybetme korkusunu yaşadık, belki de kaybettik. Stres altındayız ve vücudumuz çok hassas durumda. Belki bir anda ekonomiyi iyileştiremeyiz, yitip gidenleri geri getiremeyiz, savaşın çıkıp çıkmayacağını tayin edemeyiz ama yaşadığımız şartları biraz olsun iyileştirmek, krizi kendimize zarar vermeden atlatmak elimizde.

Aile hekimi uzmanı, Ayurveda eğitimli, akapunktur sertifikalı Dr. Ender Saraç, "Üzülmeyelim, kendimize iyi bakalım. Bu stresli ortam bizi hasta yapıyor. Kötü günler geçiyor, stres ve hastalık kalıyor" diyor ve stresli günleri atlatmanın yollarını anlatıyor.

ÖNCE KENDİNİ İYİLEŞTİRDİ
Dr. Saraç'ın hasta sayısı son krizle birlikte çok artmış. Özellikle erkek hastalarda büyük artış olmuş. Saraç'ın polikliniğini ziyaret ettik. Hasta randevularının arasında Saraç'a, "Ne olacak bu halimiz?" diye sorduk. Biz de stresli ve yorgunduk. Uzun süren sohbetimizin ardından poliklinikten ayrılırken kendimizi huzurlu ve mutlu hissettik.

Ender Saraç, İzmir, Karşıyakalı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Aile Hekimliği'nde uzmanlaşmış. O yıllarda doğal tıp yöntemleri ilgisini çekmiş. Yurt dışında Ayurveda eğitimi aldıktan sonra, Sağlık Bakanlığı'ndan akupunktur sertifikası alıp, önce kendi yaşamını değiştirmiş, şimdi hastalarınınkini değiştiriyor.

Ayurveda nedir? Burada bir parantez açalım. Ayurveda yaşam bilgisi demek. Hintli fizikçi, bilim ve felsefe adamı Maharishi Mahesh Yogi'nin önderliğinde uygulanan yüzlerce Ayurveda tekniği var. "Beden tipinize uygun yaşam tarzını, size özel beslenme koşullarını keşfedeceğiniz ve dolayısıyla sağlıklı ve zinde bir hayat sürebileceğiniz bir yöntem" diyerek Ayurveda'yı özetleyen Saraç'ın "Ayurveda Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırları" adlı bir kitabı da var.

2 YILDIR TETİKTEYİZ
* Ne düşünüyoruz ve nasıl yaşıyoruz kriz ortamında?

Yoğun stres altındayız, vücudumuz bundan etkileniyor. "Hay Allah ne şansızlık" diye düşünüyoruz. Yüzde 50 stres, yüzde 50 hatalı beslenme yüzünden kendimizi iyi hissetmiyoruz. Koruyucu kalkanlarımızı çalıştırıyoruz. İç enerjimiz sürekli pompalanıyor ve iç enerjimizi tüketiyoruz. 1999 Ağustos ayından beri tetikteyiz. İki deprem, ekonomik kriz, tüm bunlar bizi yordu. Yavaş yavaş savunma mekanizmalarımız zayıflayacak. Çökmeler başlayacak.

* Hangi sağlık sorunlarından şikâyetçiyiz?

Yataktan dinlenerek kalkamıyoruz. Baş ağrısı, kalp spazmı, boyun, bel, ense ağrıları, ishal, kabızlık şikâyetlerimiz var. Kadınlarda adet düzensizlikleri görülüyor. Cilt kuruması, saç dökülmesi, halsizlik, unutkanlıktan şikâyetçiyiz. Cinsel isteksizlik artıyor. Tüm bunlar çok uzun sürdüğü takdirde depresyona neden oluyor.

* "Bunların hepsi ya da yarısı bende var" desem, depresyonda mı olmuş oluyorum?

"Yaygın bir gizli depresyon var" diyebilirim. İnsanlar şu an güçlü olmak mecburiyetinde kaldığından, yoğun stresi dışarı atamadıklarından bunu içlerinde baskı altına alıyorlar ve gizliden gizliye depresyona girdiler. Özellikle de çalışanlar. Sıkıntıda olduğumuzu da gösteremiyoruz. Çünkü gösterirsek işten atılabiliriz, zaten üzgün olan aile fertlerini daha da üzebiliriz. Çok güçlü olmak mecburiyetinde kaldık. Kimsenin kimseye sevgi akıtacak hali kalmadı. İkili ilişkiler bile ne kadar verirsen o kadar alırsın haline döndü. İnsanlar birbirini dokunmadan günler geçiyor. Uzun süreli olarak bunları yaşarsak depresyona girebiliriz.

KRİZ BİTECEK HASTALIK ÇIKACAK
* Krizi bireysel krize dönüştürmemek için ne yapmamız gerekiyor?

Kendimize iyi bakmayı öğrenmek zorundayız. Sürekli deprem korkusu, ekonomik sıkıntı, iş tedirginliği derken çöküntü olmaması için vücut alarm pozisyonunda çalışıyor. En büyük tedirginliğim şu: Ne zaman ki bütün bu sorunlar bitecek o zaman hastalıklarda büyük patlama olacak. Tehlike bitti diye savunma kalkanları indirilecek. İşte o zaman toplumda kanser, kalp, depresyon ve bağışıklık sistemi hastalıklarında büyük patlama olabilir. Yoğun stresten dolayı hastalıkların çekirdeği atıldı. Kendimize zaman ayırmamaktan, hatalı beslenmekten, hareket etmemekten dolayı hastalıklara gebeyiz.

EVDE MEDİTASYON
Meditasyona verecek parası olmayanlar için öneriler: Teybe bir müzik koyun, rahat giyinin, gözlerinizi kapayıp kendinizi bırakın

* Meditasyona başlamadan önce vücudunuzdan su akıtın. Duş alın veya yüzünüzü kulak arkalarınızla birlikte yıkayın.

* Bir sandal ağacı tütsüsü ile doğa sesleri bulunan bir kaset edinin. Ya da sizi rahatlatan bir kaseti veya CD'yi tercih edin.

* Evinizin en sevdiğiniz köşesinde gündüz de olsa bir mum yakın. Küçük bir aleve bakmak sizi rahatlatacaktır.

* En rahat giysilerinizi giyin.

* Sizi sıkan, üzen, strese sokan her ne varsa bunu düşünün. Kötü düşüncelerin başınızın üstündeki bir kara bulut olduğunu varsayın. O anda bu kara bulutun, sizi strese sokan her şeyin vücudunuzdan aktığını hissedebilirsiniz.

* 3-4 kez çok derin nefes alıp verin. Burnunuzdan alıp, ağzınızdan verin. Bu da kaslarınızın gevşemesini sağlar. Bunu yaparken kendinizi küçük bir çocuk gibi düşünebilirsiniz. Mutlu bir anınız vardır mutlaka.

* Derin nefes aldıktan sonra pembe renkli bir nur, sevgi ışığının kalbinizden içeri girdiğini düşünün, bunu hissetmeye çalışın.

* Gözlerinizi açıp, ayağa kalktığınızda kendinizi mutlaka iyi hissedeceksiniz.

AYURVEDA TİPİNİZİ BELİRLEYİN

VATA'LAR
Kolay endişelenirler.

Ciltleri kurudur.

Kolay kilo almazlar.

Uykuları hafiftir.

Sıcak yemekleri tercih ederler.

Karar vermekte zorlanırlar.

Soğuk havaları sevmezler.

DOKTOR TAVSİYESİ: Dinlenmeye ihtiyacınız var. Kendinize mutlaka zaman ayırın. Çok soğuk yiyeceklerden kaçının. Güneşe çıkın. Sulu, sıcak, yağlı, tatlı, ekşi ve tuzlu gıdalar tüketin.

PİTTA'LAR
Soğuğu severler.

Kolay terlerler.

Çok iştahlıdırlar.

Kolay öfkelenirler.

Ayrıntılarda titizdirler.

Acılı yiyemezler.

Öğün atlamazlar.

DOKTOR TAVSİYESİ: Serin ortamlarda bulunmaktan asla kaçınmamalısınız. Özellikle yatak odanız mutlaka serin olmalı. Alkolden uzak durun. Tatlı, buruk, serin ve çok sulu olmayan gıdaları tüketin.

KAPHA'LAR
En az sekiz saat uyurlar.

Uykuları çok derindir.

Gözleri büyüktür.

Çok sakindirler, özellikle çalışırken...

Kolay kilo alırlar.

Yürüyüşleri yavaştır.

DOKTOR TAVSİYESİ: Sizin için ideal beslenme şekli sıcak, kuru, hazmı kolay yiyecek ve içe- ceklerdir. Baharatlar size uygundur. Soğuk yemeklerden kaçınmalı, düzenli olarak hareket etmelisiniz.

YARIN
* Cinsel isteksizliği nasıl yenersiniz?

* Kırmızı et mi soya eti mi?

* Yaşlanma önlenebilir mi?

* Cilde şekerkamışı mucizesi.

* Kanseri önlemenin 10 yolu.

ELİF ERGU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır