kapat
05.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ağır laf beraat etti


İTO Başkanı Yıldırım, 'Türkiye iyi yönetilmiyor. Meclis'te yalakalar var" dediği için açılan 52 davadan ilk beraatını aldı. Mahkeme "Bu söz sadece bir sitem" yorumunda bulundu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım hakkında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) söylediği "Mecliste yalakalar var" sözlerini hakaret kabul ederek açılan davaların ilki beraatle sonuçlandı. Ankara 17'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada hakim, davalı Mehmet Yıldırım'ın söylediği sözleri, 'yöneticilere sitem' olarak yorumladı ve dava açan DSP milletvekili Ali Ahmet Ertürk'ün tazminat talebini reddetti.

BU SÖZLER DERT OLDU
İTO Başkanı Yıldırım, Sivri dili yüzünden neredeyse hakkında en çok dava açılan oda başkanı olma ünvanını elinde tutuyor. Hükümete sert eleştirilerde bulunmaktan çekinmeyen ve zaman zaman yaptığı konuşmalarla herkesi şaşırtan Yıldırım hakkında son bir yıl içinde 57 dava açıldı. Üstelik bu davaların 5'i dışında hepsinin aynı konu nedeniyle açılmış olduğunu biliyor muydunuz? Peki Yıldırım'ı tam 52 kez aynı savunmayı yapmaya zorlayan olay neydi?

Ne olduysa 11 Nisan 2001 tarihinde TOBB'un Ankara merkezinde, Türkiye genelindeki tüm oda ve borsa başkanlarının katıldığı 'ekonomik krizi değerlendirme toplantısı'nda oldu. Yıldırım'ın, hükümeti ve milletvekillerini eleştirerek, "Türkiye iyi yönetilmiyor. Meclis'te yalakalar var' sözleri üzerine adeta küçük bir kıyamet koptu. Milletvekilleri, birbiri ardına Yıldırım hakkında 'hakaret' davası açmaya başladı.

VEKİLİ 'MANEN' ÜZMÜŞ
Bunlardan ilki DSP Edirne Milletvekili Ali Ahmet Ertürk'ün açtığı dava oldu. Ertürk, 'yalaka' kelimesinin hem Meclis'e hem milletvekillerine hakaret olduğunu iddia ederek Yıldırım hakkında Ankara 17'inci Asliye Mahkemesi'nde tazminat davası açtı. Hakim, 6 ay süren ve Yıldırım hakkında açılan diğer davalara da emsal olacak 'yalaka' davasında şu karara vardı:

"Davalı Mehmet Yıldırım'ın kullandığı tabir muhatabını manen üzen bir tabirdir. Milletvekillerinin tamamını veya bu şahsı hedef almış değildir. Ayrıca konuşma bir basın toplantısında değil, kapalı bir ortamda yapılmıştır. Davalı burada yöneticilere sitem etmiştir. İsim vererek kimseyi muhatap almamıştır."

İFADESİNE DE TAKİPSİZLİK
İTO Başkanı Yıldırım ise gelişmeler üzerine, "Bankalara el konulacak dedik. Dava açtılar takipsizlik verildi. Biz 10 bankaya el konulacak dedik 12 banka oldu. 'MGK duruma el koysu' dedim. Yine takipsizlik kararı verildi. Çünkü biz bunu can havliyle söyledik. Anayasa'nın 135'inci maddesi Anayasal kuruluşları eleştirme hakkını veriyor. Ama biz bu sözleri söylerken yasadan kaynaklanan hakkımızı bilmiyorduk" dedi.

Leyla ŞEN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır