kapat
05.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sabancı, Toyota üretiminden çekildi


Sabancı Grubu, Toyotasa'da kalan yüzde 25 hissesini de sattı. Yılın ilk 8 ayında sadece bin 19 otomobil üreten şirketin yeni unvanında artık Sabancı'yı simgeleyen SA olmayacak
Sabancı Grubu, Toyotasa'nın üretiminden çekildi. 1994'te Adapazarı'nda 350 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrika, kriz nedeniyle bu yıl 100 bin adetlik üretim kapasitesinin yüzde 1.5'ini kullanabildi. 8 ayda sadece bin 19 adet Toyota Corolla üreten fabrika için, "Yüreğim yanıyor ağalar" diyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı dün Toyotasa'daki son yüzde 25 hissesini resmen Toyota Motor'a devretti.

Böylece Sabancı Holding'in Türkiye'de Toyota marka otomobillerin üretim ve ihracatını yapan şirkette payı kalmazken, şirketin unvanından Sabancı adı da çıkarıldı. Sabancı Holding'in iç pazarda ağırlığı olan Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış şirketindeki payı ise halen yüzde 65 olarak devam ediyor.

ÜRETİM DEVAM EDECEK
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye imzasıyla yapılan açıklamada, Türk otomotiv sektöründe 1990 yılından bu yana devam ettirilen faaliyetlerin bugünden itibaren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye adı altında devam edeceği bildirildi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin, ortaklık yapısındaki değişiklik nedeniyle sorumluluklarında herhangi bir değişikliğin olmayacağı belirtilen açıklamada, mevcut üretim ve ihracat faaliyetlerine aynen devam edileceği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, hisse dağılımındaki değişimin, mevcut yönetim kadrosu ve yönetim anlayışında da bir farklılık yaratmayacağı üzerinde duruldu.

İLK OPERASYON 2000'DE OLDU
Sabancı Grubu, geçtiğimiz yıl Haziran ayında yüzde 50'sine sahip olduğu Toyotasa üretimindeki payının yüzde 25'ini Toyota Motor'a satmıştı. Üretimi gerçekleştirecek Toyota Sabancı Otomotiv Sanayi şirketinin hisse yapısı, yüzde 65 Toyota Motor, yüzde 25 Sabancı Holding ve yüzde 10 Mitsui olarak yeniden şekillenmişti. İç pazarda ağırlığı olan Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış şirketinde hisseler yüzde 65 Sabancı Holding, yüzde 25 Toyota Motor ve 10 Mitsui şeklinde olmuştu. Dönemin Sabancı Holding CEO'su Hasan Güleşçi, yeniden yapılanmaya ilişkin değerlendirmesinde, "Pastamızı büyütmek için yeniden yapılanmaya gittik. İhracatın, büyümenin önünü açmak lazımdı. Çok akıllı bir iş yaptık diye düşünüyoruz" şeklinde konuşmuştu.

'İHRACAT ÜSSÜ OLACAK'
Toyota Adapazarı fabrikası yeni Corolla'nın Sedan modelini önümüzdeki yılın ikinci yarısında üretmeye başlayarak, tüm Avrupa'ya ihraç edecek. Ocak'ta deneme üretimine geçecek fabrika, 2001'in ikinci yarısından itibaren kapasitesini 100 bin adede çıkaracak. Bu yılın Haziran ayında Türkiye'ye gelen Toyota Motor Başkanı Fujio Cho, Adapazarı fabrikasını Avrupa'nın en önemli ihracat merkezlerinden biri haline getireceklerini açıklamıştı. Toyota Motor 2004'e kadar fabrikanın üretim kapasitesini, 400 milyon dolarlık yatırımla 150 bin adede çıkaracak.

Avrupa'ya ihracat başlıyor
Merhum Özdemir Sabancı'nın büyük gayretleri sonucunda 1994 yılında çoşkulu bir törenle faaliyete giren Toyotasa'da Sabancı holding yüzde 50, Toyota Motor Corporation yüzde 40, Mitsui yüzde 10 hisseye sahipti. Zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Adapazarı'nda açılan fabrika için, "Adapazarı'nın patates tarlalarında artık Corolla yetişiyor" diyerek yatırımın önemini belirtmişti. Fabrika kurulurken Japonlar'a, yatırımlarının yüzde 25'i iade edileceği sözü verilmişti. İade tutarı Türk Lirası olarak yapıldı. Ancak ödeme 1994 kriziyle aynı zamana denk düşünce verilen miktar devalüasyon nedeniyle eridi.

Yine 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Toyota Motor, önümüzdeki yıl Türkiye'de üretilecek ve Avrupa'ya ihraç edilecek yeni Corolla'da stratejilerini değiştirmek zorunda kaldı.

* Toyotasa 1990 yılında Sabancı Holding, Toyota Motor Corporation ve Mitsui arasında imzalanan anlaşmayla kuruldu. Adapazarı'ndaki fabrika 15 Ekim 1994'te üretime başladı.

* 22 Ocak 1997'de 50 bininci Corolla, üretim bandından çıktı. Toyotasa fabrikası dünyadaki tüm Toyota fabrikaları arasında en kaliteli üretim yapan fabrikalardan biri olarak ödüllendirildi.

* 24 Temmuz 1998'de Corolla'nın yeni Sedan modelinin üretimine başlandı.

* 8 Haziran 2000 yılında ise şu an yollarda bulunan yeni jenerasyon Corolla modeli üretim bandından çıktı.

* Adapazarı fabrikasında önümüzdeki yılın ikinci yarısında Toyota Corolla'nın Sedan versiyonu üretilmeye başlanacak.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır