kapat
05.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Blair: Kanıtlar kesinleşti


İngiltere Başbakanı Tony Blair "Bütün deliller ABD saldırılarından Ladin'in sorumlu olduğunu gösteriyor. Taliban bize yardım etmezse rejimi değiştirebiliriz" dedi
İngiliz parlamentosunun olağanüstü oturumunda bir konuşma yapan İngiltere Başbakanı Tony Blair, ellerindeki delillerin 11 Eylül saldırısının ardında Suudi terörist Ladin ve El Kaide örgütünün bulunduğunu gösterdiğini söyledi. Ellerindeki delilleri Parlamento'ya sunan Blair, bütün belgelerin istihbarat birimlerinin verdiği bilgilere dayandığını, bu nedenle kamuoyuna açıklamanın sakıncalı olacağını söyledi.

Blair, bu kanıtların sadece 11 Eylül saldırısını değil, son 10 yıl içerisinde Somali'de, Tanzanya'da, Kenya'da ve Yemen'de Amerikan hedeflerine yönelik saldırılardan da Ladin'in sorumlu olduğunu gösterdiğini söyledi. "Ladin'in olayın tek sorumlusu olduğundan hiç kuşkumuz yok" diyen Blair, "Savaş çok yakın. Hedefimiz açık. Ladin'i ve El Kaide'yi adalete teslim edeceğiz..." diye konuştu.

GEREKİRSE REJİMİ DEĞİŞTİRİRİZ
Blair, Taliban rejiminin terörizme verdiği desteği kesmemesi durumunda Afganistan'da rejim değişikliğinin de kaçınılmaz olacağını söyledi. Blair, "Taliban amacımıza uygun davranmazsa, Afganistan'ın uluslararası terörizmle bağını koparmak için rejim değişikliği yapmak zorunda kalacağız. Mevcut diktatörlük ve baskı rejiminden kurtulma, huzurlu bir gelecek ve daha iyi bir Afganistan için, içeride ve dışarıda Afganlarla çalışmayı borç biliyoruz" diye konuştu. Blair'in parlamentoya sunduğu kanıtlar şunlar:

1-Ladİn, 11 Eylül saldırısından kısa süre önce adamlarına ABD'ye yönelik büyük bir eylem olacağını açıkladı.

2-11 Eylül günü ve sonrasında birçok örgüt militanına Afganistan'a dönme emri verildi.

3-Ladİn'İn üst düzey komutanlarından biri 11 Eylül saldırısını Ladin'le birlikte planladıklarını itiraf etti.

4-SaldIrIyI gerçekleştiren 19 teröristten en az 3'ünün Ladin ve El Kaide örgütüyle doğrudan bağlantısı var. Korsanlardan biri 1998'de ABD'nin Afrika'daki elçiliklerine saldırdı.

TALİBAN CEVAP VERDİ
Taliban rejiminin Blair'e cevabı gecikmedi. Blair parlamentoda bu açıklamaları yaptığı sırada Taliban'ın Pakistan büyükelçisi Abdül Selam Zaif de Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınlanan El Kalej adlı gazeteye, "Saldırılarda parmağı olduğu kanıtlansa bile Ladin'i ABD'ye teslim etmeyeceğiz" açıklamasını yaptı. Zaif, "Saldırıyı Ladin'in gerçekleştirdiği kanıtlanırsa, Afganistan'da İslam kuralları çerçevesinde yargılanır, suçlu bulunursa ne yapacağımıza karar veririz" diye konuştu.

Afganistan'daki Taliban rejimiyle diplomatik ilişkilerini sürdüren tek ülke olan Pakistan hükümeti ise, ABD'nin gösterdiği kanıtları yeterli bulduğunu ve Taliban'la ilişkilerini kestiğini açıkladı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Riaz Muhammed Han, "ABD tarafından bize ulaştırılan kanıtları gördük. Bu kanıt kesinlikle yeterlidir" diye konuştu. Han, Pakistan'ın Afganistan'la artık diplomatik ilişkisi kalmadığını, Taliban yönetimine kanıtları göstermeyi düşünmediklerini söyledi.

BAŞBAKAN BÜLENT ECEVİT:

5. maddenin işletilmesi kararı bize güç katacak
Bakanlar Kurulu'nun 3 saat süren dünkü toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Tunca Toskay, Bakanlar Kurulu'nda ilk olarak 11 Eylül'de ABD'de meydana gelen terörist eylem ve ardından yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi sunulduğunu kaydetti.

Toskay, toplantıdaki bilgilendirmeden sonra Başbakan Bülent Ecevit'in genel bir değerlendirme yaparak şu noktaları ön plana çıkardığını kaydetti:

'ABD'NİN YANINDAYIZ'
"Türkiye, ABD'nin yanında yerini almıştır. Türkiye, önümüzdeki dönemdeki gelişmeleri çok dikkatle değerlendirecek ve milli çıkarlarının gerçekleşmesi istikametinde politikalar uygulayacaktır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1373 sayılı kararı ve NATO'nun 5. maddenin işletilmesi kararları, Türkiye'nin terörle mücadelesine güç katacaktır. Afganistan'da kuzeydeki muhalif güçlere destek verilmesi, uygulanacak harekatta büyük önem taşımaktadır. İstihbarat ve bilgi paylaşımı da bu söylediğim gelişmeler istikametinde önem kazanan hususlardandır."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır