kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Türkiye'nin dünya ikinciliği

Türkiye, işgücü maliyeti artışında Dünya ikincisi oldu. "Birinci kim?" diye merak edenlere açıklayalım; birinci yüzde 45,4 ile İngiltere, ikinci yüzde 31,4 ile Türkiye, üçüncü ise yüzde 29 ile Çek Cumhuriyeti...

Bu arada, işgücü maliyetinin azaldığı ülkeler de var. Örneğin İrlanda'da yüzde 26,2, G.Kore'de yüzde 23,2, Almanya'da ise yüzde 16,1 oranında azalmış...

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun yayınladığı "2000 Yılı Çalışma İstatistikleri ve İşgücü Maliyeti" araştırmasında, Türkiye ekonomisinin, dünya pazarlarında sürekli rekabet gücü kaybettiği, ekonomik krize zemin oluşturan bu süreçte, işgücü maliyeti artışının çok önemli olduğu dile getiriliyor.

Bazı ülkelerde, işgücü maliyetlerindeki değişim aşağıdaki gibi.

Ürün başına işgücü maliyetinin değişimini ifade eden birim işgücü maliyeti göstergesi, verimliliği de içerdiğinden, gerçek bir rekabet gücü ölçüsü olma niteliğini taşıyor.

Sözkonusu dönemde birim işgücü maliyeti Türkiye'de yüzde 31,4 oranında yükselirken, Avrupa Birliği'nde ortalama olarak yüzde 16,8 oranında azaldı. İrlanda ise, birim işgücü maliyetini yüzde 26 oranında düşürmeyi başardı.

TİSK Araştırmasının bu sonucu, ücret ile işletmelerin istihdam yükümlülüklerinin (SSK primleri, kıdem ve ihbar tazminatları, fonlar vs.) toplamından meydana gelen işgücü maliyetinin Türkiye'de verimliliğin çok üzerinde arttığını, bunun da sürekli "enflasyon" ve "işsizlik" doğurduğunu gösteriyor.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır