kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Zirvede hassasiyet


Cumhurbaşkanı Sezer, "Ecevit'i savcılığa verdiği" şeklindeki haber üzerine açıklama yaptı ve bankalarla ilgili suç duyurularını içeren dosyaların Başbakan ile ilgisi olmadığını bildirdi
Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yaşanan kavga ile ekonomide Şubat krizinin patlamasına yol açan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit, artık yeni bir sorun yaratmamaya ve kamuoyu önünde birbirlerini incitmemeye özen gösteriyorlar.

Geçen ay, Başbakan Ecevit'in DSP'li bakanlarla yaptığı toplantıda, Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nde kadrolaşmasından şikayet edildiği yolunda haberler yayınlanması üzerine, Ecevit defalarca açıklama yaparak böyle bir konunun gündeme gelmediğini, "tamamen hayal mahsulü" olduğunu vurgulamıştı. Bu kez de Sezer, Ecevit'i savcılığa verdiği yolundaki haberler üzerine bir açıklama yaparak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.

Çankaya Köşkü'nün açıklaması, genellikle Perşembe veya Cuma günleri yapılan haftalık rutin bilgilendirme toplantısı beklenmeden haber yayınlanır yayınlanmaz yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, bankalarla ilgili suç duyurularını içeren dosyaların Başbakan Bülent Ecevit'le ilgisi olmadığı belirtildi. Sezer'in Ecevit konusundaki hassasiyetini yansıtan açıklama şöyle:

HEDEFLENMEYEN AMAÇ
"24 Eylül 2001 günlü bir gazetede yer verilen 'Sezer Ecevit'i Savcalığa verdi' biçimindeki haber başlığı, Devlet Denetleme Kurulunca yürütülen araştırma ve denetleme çalışmalarının Sayın Başbakan'ı hedef alan sonuçlarının olduğu izlenimini uyandırmakta, hedeflenmeyen bir amaç, sanki gerçekleşmiş gibi sunulmaktadır.

Devlet Denetleme Kurulu, anayasa'nın 108. maddesi ve 2443 sayılı Yasa çerçevesinde, sayın Cumhurbaşkanımızca verilen görev kapsamında kamu bankaları ile ilgili araştırma ve denetim görevini yerine getirmektedir. Yapılan araştırma ve denetimler sırasında, kimi şirketlere usulsüz kredi kullandırılmasına ilişkin işlemlerde Bankalar Yasasına ve Türk Ceza Yasasına aykırı davranışları saptanan banka görevlileri hakkında hazırlanan dosyalar, ceza soruşturması açılmasını sağlamak üzere adli mercilere gönderilmiştir.

ECEVİT'LE İLGİSİ YOK
Bu denetim işleminin haber başlığında yer alan savın tersine Başbakan Sayın Bülent Ecevit ile bir ilgisi olmadığı gibi, Başbakanlığa yönelik bir denetimin yapılması da sözkonusu değildir. Kaldı ki, Başbakan ve bakanlar hakkında soruşturma açılması yöntemi Anayasa'da açıkça gösterilmiş olup, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca doğrudan soruşturma yapılması olanaklı değildir. Nitekim, haber metninde de 'Sezer Ecevit'i savcılığa verdi' biçimindeki başlığı doğrular nitelikte herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır