kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Meclis Başkanı: Çok yakışıksız!


Meclis Başkanı İzgi, Sami Selçuk'un üslubunu çok yakışıksız bulduğunu açıkladı
TBMM Başkanı Ömer İzgi, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un "Bu Meclis Anayasa'yı değiştiremez" şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi. İzgi, dün düzenlediği basın toplantısında, Selçuk'un "Bu Meclis" dediği Meclis'in Kurtuluş Savaşı'nı yapan ve Cumhuriyet'i kuran Meclis olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sayın Selçuk gayet iyi bilmeleri gerekir ki seçilmiş insanlar, başka niteliğe kavuşmuş olan insanlardır, ayrıcalıkları bulunur. Sayın Selçuk ve daha pek çok kişiler bu seçilmişlik niteliğini kazanmadıkları için böyle kolaycı bir yolla seçilmiş insanları itham altında bulundurabilirler. Ama bunu bizim kabul etmemiz asla mümkün değildir. Üslubu çok yakışıksız."

Meclis'in 1995'te Anayasa'da önemli değişiklikler yaptığını, şimdi de uzlaşmayla 37 maddelik bir paketi gündeme aldığını hatırlatan İzgi, Meclis'teki 6 partinin lideriyle görüştüğünü, tüm partilerin bu paketin arkasında olduğunu vurguladı. İzgi, Selçuk'un seçilmişlik niteliğinin bulunmadığı konusundaki sözlerine açıklama getirirken de, "TBMM'de yasama görevini milletvekilleri yapıyor. Onları halk seçiyor. Halkın seçtiği kişilere (kötü) diyeceksek, (Başka bir yönetim tarzını mı istiyoruz?) sorusu karşımıza çıkar" dedi. İzgi, bir gazetecinin, "sözlerinizden kendisi siyasete girsin anlamını çıkarabilir miyiz?" şeklindeki sorusu üzerine de, "O kendi takdirleridir. Gayet tabii, TBMM'de çalışmak ayrı bir niteliktir, ayrı bir güzelliktir. Herkes gibi sayın Selçuk da girebilir" karşılığı verdi.

Kınamalar
Selçuk'un sözlerine, dün Meclis Genel Kurulu'nda başlayan Anayasa değişikliği görüşmelerinde de tepkilere yol açtı. DSP Grubu adına konuşan Tayfun İçli, "Bu Meclis Anayasa'yı değiştiremez, diyerek milletvekillerini küçümseyen yargı mensuplarını kınıyorum. Kendi eşiğini temizleyemeyenlerin komşunun damındaki kardan şikayete hakkı yoktur" derken, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Şahin de, Meclis'in bu iddiayı çürüteceğini söyledi, "Başarmalıyız. Bu, Meclis'in onuru olacaktır" dedi.

SELÇUK DÜZELTME YAPTI

"Değiştiremezler" demişti
Yargıtay Başkanı'nın Meclis'te tepki gören sözleri şöyle:

* Türkiye'ye yeni bir Anayasa şarttır, ama Anayasa'yı değiştirecek bir güç ortada yok.

* Bir koalisyon hükümeti var, koalisyon hükümeti ile bu iş çözülmez. Bunun için yeni bir Meclis'in oluşturulması lazım.

* Bütün toplum kesimlerini temsil eden bir kurucu iktidarla yeni bir Anayasa yapabilirsiniz. Bazı partiler var, yüzde 10 baraşı nedeniyle Meclis'den dışlanmış. Halbuki milyonlarca oy almışlar. Görüşler tartışılmadığı sürece Anayasa'nın sağlıklı olabilmesi mümkün değildir.

"YAPI BAŞKA, GÜÇ BAŞKA" DEDİ
Selçuk dün tepkiler üzerine "Ben 'bu Meclis anayasa yapamaz ya da değiştirmeye gücü yetmez' anlamında, yani zayıflık anlamında değil, yapısının elverişli olmadığını söyledim" açıklaması yaptı. Yüzde 10 barajı nedeniyle bazı kesimlerin görüşlerini TBMM'ye yansıtamadığını söyleyen Selçuk, "Yapı başka şey, güç başka şeydir. Ben yapıyı kastettim" dedi. 37 maddelik Anayasa paketini "ufak bir adım" olarak niteleyen Selçuk, yargı ve anlatım özgürlüğüyle ilgili köklü bir değişikliğin olmadığını savundu. Sami Selçuk, "AB'ye girmek için köklü değişiklik yapılmalı" diye konuştu.

ANAYASA PEKMEZ BENZETMESİ
Selçuk, tartışılan sözlerini Ürgüp'te "Geleneksel Pekmek Festivali"nde söyledi. Kepçe ile pekmezi karıştırırken, "Pekmez sanki 82 Anayasası... Baksanıza pekmezin yüzü bile olumsuzluk veriyor insana" demişti. Selçuk, dün bu sözleri için de düzeltme yaptı: "Anayasa'yı pekmeze benzetmedim, '82 Anayasası kıvamını bulmamış pekmez gibi' dedim."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır