kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Meclis'te rekor


Meclis'teki 6 parti, Anayasa paketine desteğini ilk oylamada ortaya koydu. 428 kabul oyuna karşı 17 vekil ret verdi, 27 vekil de çekinser kaldı
Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde önemli bir adım olan 37 maddelik Anayasa değişiklik teklifi, dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. İlk gün Meclis'te grubu bulunan 6 partinin temsilcileri paketi destekleyeceklerini açıkladılar ve paketin maddelerine geçilmesi rekor oylamayla kabul edildi.

MHP'li Meclis Başkanvekili Murat Sökmenoğlu'nun yönettiği ilk gün, 37 maddelik teklifin tümü üzerine partiler görüşlerini açıkladı. Parti temsilcilerinin görüşleri şöyle:

DSP: YETERSİZ AMA...
DSP Grubu adına konuşan Tayfun İçli, "insan onurunu herşeyin üstünde tutarak, temel hak ve özgürlüklerin uygulanmasına olanak sağlayacak, çağdaş normları hakim kılacak düzenlemeler yapma yönünde çalıştıklarını" söyledi. İçli, "Bu teklif bizim görüşlerimizi tam olarak yansıtmıyor ama, uzlaşma ile bu noktaya gelinebildi" dedi. İçli, diğer düzenlemeleri kapsayacak

MHP: MİLLİ BİRLİK ÖNEMLİ
MHP Grubu adına Mehmet Nacar konuştu. Anayasa değişikliğinin uzlaşma kültürünün önemli bir adımı olduğunu savunan Nacar, değişikliklerde ülkenin milli birliğinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Nacar, "Devletin varlığını korumak, temel hak ve özgürlüklerin korunmasıyla aynı sonucu doğurur" diye konuştu.

ANAP: ONUR MADALYASI
ANAP Grubu adına da Başkanvekili Beyhan Aslan konuştu. "Bu Anayasa değişikliği, 21. Dönem milletvekilleri için onur madalyasıdır" diyen Aslan, "Meclisimiz, Anayasa konusunda varılan uzlaşma ile kurucu meclis arayanlara demokrasi dersi vermiştir" dedi. Aslan, 37 maddelik değişiklikle Türkiye'nin, "Anayasası olan devletten, anayasal devlete" geçişte çok önemli bir adım atacağını söyledi.

DYP: PROTEZ YETMEZ
DYP Grubu adına konuşan Ahmet İyimaya, Osmanlı'ya tanzimatı dayatan gücün bugün Türkiye'ye Anayasa değişikliğini dayattığını savunarak, "Milli vekalet, kurucu iktidar sıfatıyla buraya gelerek önümüzdeki dönemde yeni bir anayasa yapılmalıdır. Ülkemiz protez anayasalara, takma bacak anayasalara layık değildir" dedi.

AK PARTİ: ŞARTSIZ DESTEK
AK Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Mehmet Ali Şahin de, daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasinin rejim için tehlike değil, güvence oluşturacağını söyledi. Şahin, bu nedenle değişiklik paketinin tam olarak yeterli görmemelerine rağmen ileri bir adım olarak değerlendirdiklerini ve desteklediklerini söyledi.

SP: DNA TESTİ Mİ YAPILACAK?
Saadet Partisi adına konuşan Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu da, "Uzlaşma Komisyonu'ndan gelen teklife, kusuru ile küsuru ile destek vereceğiz. Ancak eksik gördüğümüz yerde önerge vereceğiz. Teklifi, demokratikleşme yönünde ileri bir adım olarak önemsiyoruz" dedi. Necmettin Erbakan'ı kurtaracak parti kapatmayla ilgili 69'uncu maddeyi yetersiz bulduklarını da ifade eden Hatiboğlu, "Bir partinin devamı konusu nasıl ortaya konulacak, DNA testi mi yaptıracağız? Bu konuda kriter olmalı" dedi.

TAYAN: KÜÇÜMSENMEMELİ
Anayasa Komisyonu Başkanı Turhan Tayan da, 37 maddelik paketin "mütevazı, ancak demokratik bir açılım" olduğunu söyledi. Tayan, TBMM'nin tarihinde ilk defa bu kadar kapsamlı bir Anayasa Değişikliğinde uzlaşıldığına dikkat çekerek "Bu küçümsenmeyecek bir harekettir" dedi.

İLK OYLAMADA 428 KABUL
Konuşmaların ardından, Anayasa paketinin maddelerinin geçilmesi için gizli oylama yapıldı. Sözcülerin kürsüde açıkladığı desteğin işareti olarak, Anayasa paketinin maddelerine geçilmesi rekor oyla kabul edildi. Muhalefet ya da bağımsızlardan sadece 18 oya ihtiyacı olan koalisyon partilerine, umulanın üzerinde destek geldi. Anayasa paketine sadece 17 ret oyu ile 27 çekinser oy verilirken, 428 kabul oyu çıktı. 4 oy da boş kullanıldı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır