kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kriz atın hızını kesemedi


Soyluların sporu olarak bilinen binicilik kriz mriz dinlemiyor. Son 3 yılda 30 yeni tesis açıldı. Sektörde çalışanların yüzü gülüyor...
Kriz sonrası her sektörde daralma yaşanırken üst düzey gelir grubunun sporu olan binicilik hızla büyümeye devam ediyor. Son 3 yıl içinde 30 yeni tesis açıldı, sektörde çalışanlar bu sayının önümüzdeki yıllarda 100'ü aşacağını söylüyor. Binicilik nasıl gelişiyor? İnsanlar neden bu spora ilgi duyuyor? Biniciliğe başlamak için neler gerekiyor? Tüm bunları bize Atevi Binicilik Mağazası ile Türkiye'deki binicilik modasını belirleyen isimlerin başında gelen Efe Çehreli anlattı.

Efe Çehreli, yaklaşık 4 yıldan beri Atevi'nde binicilere malzeme, yem ve bakım hizmetleri veriyor. Çehreli, 3 adet at sahibi ve aynı zamanda lisanslı bir binici. Yani binicilik deyimiyle "müsabık". Aynı zamanda Türkiye'de binicilik sektörüne yönelik malzeme imal eden tek kişi. "Eyere poposunu bir defa değdiren bir daha kalkamaz" diyerek söze başlıyor Çehreli... Müşterilerinin çoğunluğunu üst düzey gelir grubunun oluşturduğunu ekliyor. Hatta Çehreli, onları reklamcılar gibi sınıflandırıyor:

FİYAT BİLE SORMAZLAR
"Üç tip at sahibi ve binici vardır. Ben bunları A, B, C diye gruplandırıyorum. A grubu para harcayan ve çalışmaya ihtiyacı olmayanlardır. B grubunda ise iyi bir gelire sahip olan işletme sahipleri ve üst düzey yöneticiler var. C grubunu ise evine asgari 1,5 milyarın üstünde gelir getiren ortanın üstündeki aileler oluşturuyor. Binicilik sporuyla uğraşanların yüzde 80'ini A grubu insanlar oluşturur. Bu yüzden kriz bu sektörü çok etkilemedi. Birçok müşterim benden malzeme alırken sadece ne alacağını söylüyor fiyat dahi sormuyor."

KANIMIZDA VAR
Efe Çehreli sektörün geleceğinden çok umutlu: "Bundan 3-4 yıl önce kulüp sayısı tüm Türkiye'de sadece 10'du. Şimdi ise yaklaşık 40 çiftlik hizmet veriyor. Gerçi Avrupa'da basit bir kasabada bile en az 10 çiftlik vardır. Ama bizdeki gelişme 2 sene içinde patlamaya dönecek ve kulüp sayısı en az 100'e ulaşacak diye düşünüyorum. Türkiye eğer böyle giderse 10 sene içerisinde dünyada binicilikte zirveye oynayan ülkeler arasında yer alacaktır. Çünkü Türkler atla bütünleşmiş bir ırk. At sevmeyen bir Türk tanıyor musunuz? Bir de bu sporun kimyası çok enteresan. Düşünün bir yarışmaya katılıyorsunuz ve ekip arkadaşınız bir hayvan. Söylediğiniz hiçbir şeyi anlamaz ve size derdini anlatamaz. Çok uyumlu olmak zorundasınız. Atlar çok akıllı hayvanlar. Sinirli ya da mutlu olduğunuzu hemen anlarlar ve ona göre tepki verirler. Onunla devamlı konuşmalı ve kendisini kötü hissettiği zaman fazla zorlamamalısınız. Ama bütün bunları sadece hissederek anlayabilirsiniz. "

ÜNLÜ ATSEVERLER
Binicilik birçok ünlünün de ortak tutkusu. Sezen Aksu, Yeşim Salkım, Hakan Uzan, Deniz Arcak, Sevil Sabancı, Şükrü Erdem, Esra Gorbon, İrem Başer, David Franko, Armağan Turan, Tarık Aydın ve Fatih Özgen binicilik dendiği zaman sanat, iş ve sosyete dünyasından akla ilk gelen isimler.

ATLARA FISILDAYAN ADAM
Atevi'nin sahibi Efe Çehreli "Eyere poposunu bir kez değdiren bir daha kalkamaz" diye açıklıyor binicilik tutkusunu... Ona göre Türkler ırklarından gelen bir at sevgisine sahip. Çehreli, atlarla iyi geçinmenin sırrını da şöyle anlatıyor: Çok akıllı ve duygusal hayvanlardır. Gerginseniz hemen anlarlar. Onlarla sürekli konuşmalı ve okşamalısınız.

Spastik çocuklar atla tedavi oluyor
Ertuğrul Fırçasıgüzel: (40 yıllık binici. Şimdi hocalık yapıyor) Temel ata biniş teknikleri için bir hocadan ders almak şart. Günde 45 dakika ve asgari 30 saat ata bindiğinizde sağlam bir oturuşa sahip olursunuz. Öğrencilerimin çoğu keyifli bir haftasonu geçirmek için geliyor ama içlerinde sporcu olmayı hedefleyenler de var. Bazen spastik çocuklarını tedavi için getirenler de oluyor. Atlar insanlarla çok duygusal bir ilişki kurar. Sanıyorum iyileşmeyi bu sağlıyor.

Özgüveni artırıyor çok havalı bir şey
Seda Yenigün: (Ertuğrul Hoca'nın talebesi): Biniciliği özgüvenimi artırmak için yapıyorum. Düşünsenize kocaman bir hayvanın üstündesiniz ve onu siz yönetiyorsunuz. Müthiş bir duygu. Bir hayvanla yakınlaşmak da çok güzel birşey.

Melisa Gündoğan (8 yaşında): 3 yıldır ata biniyorum ve biniciliği çok seviyorum. Çok güzel ve çok havalı birşey. Hava soğuk olduğunda çiftliğe gelemeyeceğiz diye üzülüyorum. Keşke beden derslerinde ata binsek.

BİNİCİLİK SPORUNUN MALİYETİ NEDİR?

Sadece kıyafet 400 milyondan başlıyor!
Binicilik için at ve binicilik malzemeleri dışında, atınızın kalacağı ve bakımlarının aksatmadan yapılacağı bir pansiyon da gerekiyor. Uzmanlar, atların tımar ve temizlik gibi bazı bakımlarını mümkün olduğunca binicilerinin yapması gerektiğini söylüyor. Türkiye'de disiplinli engel atlama yetiştiriciliğine yönelik at üretimi yok. Mevcut atların tümü ithal. Ya da "çıkma" tabir edilen düz koşu atları.

AT: 5 bin marktan başlayan at fiyatlarının sonu yok. Bazı önemli yarışmalara katılan 2 milyon dolarlık atlar bile var. At sahibiyle anlaşmak koşuluyla belirli süreler için (3 ay gibi) at kiralamak da mümkün.

AT GİYSİLERİ: Eyer, kolan (bir tip kayış), başlık, dizgin kolu, kantarma (gem), gaiter (bir çeşit at tozluğu)'dan oluşan takımın maliyeti 2000-3500 mark arasında değişiyor.

BİNİCİ MALZEMELERİ: Tog (kask), binici pantalonu, çizme, mahmuz, kamçı, eldivenden oluşan bir takımın maliyeti 550 mark (400 milyon) civarında.

BAKIM: Veteriner, seyis, yem, ot, parazit ilacı, pansiyon ve at çalıştırma ücretinden oluşan bakım hizmetinin bir aylık maliyeti de 1000 mark. (Yaklaşık 730 milyon)

Nasıl başlanır nerede ders alınır?
At fiyatları çok yüksek, binici olamam diye üzülmeyin. Çünkü kulüplerde binicilik dersi alarak bu sevdayı sürdürmek mümkün. Türkiye'de belli başlı 39 tane binicilik kulübü var. Bu kulüplerin 24 tanesi İstanbul'da. Ankara'da 3, Bursa, Bodrum ve İzmir'de 2'şer, Eskişehir, Adana, Kocaeli, Mersin, Sivas ve Konya'da da birer tane binicilik kulübü faaliyet gösteriyor. İşte bu kulüplerdeki ders ücretleri:

* İstanbul Atlı Spor Kulübü: 45 dakika / 25 milyon lira

* Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü: 40 dakika / 20 milyon lira

* Klassis Atlı Spor Kulübü: 30 dk. / hafta içi 19 milyon, hafta sonu 24 milyon.

* Samandıra Atlı Spor Kulübü: 45 dk. / hafta içi 7 milyon, hafta sonu 8 milyon lira. 5'li paket hafta içi 25 milyon, hafta sonu 35 milyon lira.

* Ankara Binicilik İhtisas Kulübü: 1 saat / 16 milyon lira

* İzmir Atlı Spor Kulübü: 45 dakika / 10 milyon lira

* Bursa Atlı Spor Kulübü: 30 dakika / 7.5 milyon lira.

* Eskişehir Atlı Spor Kulübü: 45 dakika / 10 milyon lira.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır