kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

KISA KISA KISA


LPG istasyonu açmak zorlaşıyor
LPG'ye yeni düzenleme getiren yönetmelik çıkarılıyor. Sanayi Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelik Başbakanlığa gönderildi. Buna göre, LPG istasyonu açmak için belediye, Karayolları ve Sanayi Bakanlığı'ndan izin almak gerekecek. İstasyonu açılacağı yer imar planına uygun olacak. İstasyonlarda, toplam tank su kapasitesi 40 metreküpten büyük LPG istasyonu kurulamayacak. Koşulları yerine getirmeyen istasyonlar kapatılacak.

Nevin BİLGİN

Elektrik tüketimi yüzde 2 azaldı
Ekonomik kriz ve sanayideki duraklama nedeniyle elektrik üretimi ve tüketimi azaldı. Bu yılın ikinci çeyreğinde elektrik enerjisi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.08, tüketimi de yüzde 2.01 oranında geriledi. Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki üretim, geçen yılın Ocak-Şubat-Mart aylarıyla karşılaştırıldığında ise azalma yüzde 9.5 olarak gerçekleşti. DİE'nin Elektrik Üretim ve Dağıtım Anketi sonuçlarına göre, bu yılın ikinci 3 aylık döneminde toplam enerji üretimi ise 28 milyar 346 milyon kilovatsaat (kwh) düzeyinde gerçekleşti. 2000 yılında aynı dönemde üretim 28 milyon 948 milyon kilovat saat olmuştu. Bu yılın ikinci çeyreğindeki ikinci üretimin yüzde 80.15'ini teşkil eden 22 milyar 720 milyon kilovat saatini termik santraller (doğalgaz ve linyit), yüzde 19.82'si olan 5 milyar 616 milyon kilovat saatini hidrolik santraller karşıladı.

Yavru Vatan'la ekonomik işbirliği
Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, bu yıl için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) Türkiye'nin toplam 160 milyon dolar finansman sağlayacağını söyledi. Türkiye ile KKTC arasında Ekonomik ve Mali İşbirliği Ek Protokolü ile Ekonomik İstikrar ve Üretime Dayalı Geçiş Programı konusunda karşılıklı işbirliği anlaşması imzalandı. Protokole Türk hükümeti adına Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, KKTC adına da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Salih Coşar ile Maliye Bakanı Mehmet Bayram imza koydular. Gürel, KKTC için hazırlanan ekonomik istikrar ve üretime dayalı geçiş programının, önemli yapısal değişiklikler içerdiğini hatırlattı. Gürel, program çerçevesinde bu yıl için KKTC`ye Türkiye'nin yapacağı finansal desteğin, 20 milyon doları KKTC Kalkınma Bankası kullanımına verilmek üzere toplam 160 milyon dolar olarak belirlendiğini bildirdi.

DASK: Deprem sigortası yenilenecek
Zorunlu deprem sigortası yapmak üzere kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), bir açıklama yaparak mevcut reasürans anlaşmasının 27 Eylül 2001 tarihinde sona ereceğine ilişkin haberlerin doğru olmadığı belirtilerek, "Aksine anlaşma 1 Kasım 2001 tarihine kadar yürürlüktedir" denildi. Yeni döneme ilişkin reasürans ihalesinin iptali ve reasürörlerin teminat veremeyeceklerine ilişkin bir beyanın da söz konusu olmadığı şöyle vurgulandı: "11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de meydana gelen terör olaylarının dünya reasürans piyasalarında yarattığı belirsizlik ve buna bağlı olarak reasürörlerin ek süre istemeleri nedeniyle 3 Ekim 2001 tarihine ertelenmiştir. Dünyanın önde gelen reasürans şirketlerinden Swiss Re ile Münih Re'nin DASK'ın reasürans anlaşmasına iştirak etmeyecekleri yolunda kurumumuza hiçbir bildirim gelmemiştir. ABD'deki olaylar nedeniyle DASK'ın reasürans teminatından yoksun kalması söz konusu değildir. Sadece, tüm dünyada yaşanacağı gibi, reasürans korumasının maliyeti bir miktar artacaktır."

Önal: Turizmde sapma olmaz
Devlet Bakanı Recep Önal, dünya ekonomisinin son yıllarda durgunluk eğiliminde olduğunu belirterek, askeri harcamalar yerine terörün yarattığı tahribatı önlemeye yönelik sigortacılık ve inşaat gibi sektörlere imkanlar sağlandığı takdirde, dünya piyasalarındaki daralmanın yerini normal işleyişe bırakabileceğini söyledi. Uludağ Üniversitesi'nin 2001-2002 eğitim-öğretim dönemine başlaması nedeniyle düzenlenen törene katılan Önal, "Terörist saldırılar Türkiye'nin ihracatı ve turizmini nasıl etkiler?" şeklindeki bir soruyu da, "Bizim gibi ülkeler açısından ticareti geliştirme konusunda yeni imkanlar çıkabilir diye düşünüyoruz. Turizmde biraz daralma olabilir. Ama bu seneki turizm programında sapma olacağını sanmıyorum. Sezon zaten bitmişti. Bir de bizim rezervasyonlarımızda ihtiyati rezervasyonlar var deniyordu. Dolayısıyla bu seneki turizm beklentimize bir olumsuz etkisi olmayacak" diye yanıtladı.

ABD'den tahvillere ikinci destek
ABD'li yatırım bankası JP Morgan'ın ardından, yine ABD'li Morgan Stanley Dean Witter da dün yayınladığı araştırma notunda gelişmekte olan ülke tahvilleri modelinde Türkiye'nin ağırlığını artırdı. Daha önce Türkiye'nin ağırlığını "düşük ağırlıklı" olarak açıklayan MSDW, yeni değerlendirmede oranı "normal ağırlık" seviyesine yükseltti. Gelişmekte olan piyasaların artan risk nedeniyle baskı altında kalacakları belirtilen notta, Türkiye için şu tespit yapıldı: "Ancak Türkiye'nin jeopolitik önemi nedeniyle, Türkiye tahvillerinin genel endeksteki düşüş kadar değer kaybetmesini bekliyoruz." MSDW, Türkiye tahvillerinin bazı başka gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi performans gösterebileceği beklentisinde. Saldırı sonrası piyasalardaki gelişme de bu yönde oldu.

Petrolden iyi haber
Terör eyleminden sonra hızla tırmanarak 31 dolara ulaşan petrol fiyatları, 11 Eyül'deki seviyesinin de altına indi. 14 Eylül'de 31 dolara yaklaşan varil fiyatı, kısa süre içinde yüzde 25 değer kaybederek 23 doların da altına geriledi. Savaş olması halinde Orta Doğu'dan petrol akışının devam edeceğinin anlaşılması, gerginliğin azalmasında önemli rol oynadı. Dünya ekonomisinde büyüme hızının yavaşlayacağı beklentisi de petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı. Petrol fiyatı altıncı gün üstüste gerileyerek, son 18 ayın en düşük seviyesine kadar indi. Borsacılar saldırı sonrası Körfez Savaşı'ndaki gibi arzda eksiklik olabileceği şüphesiyle pozisyon almışlardı. 1990 yılındaki savaş sırasında petrolün varil fiyatı 40 dolara kadar yükselmişti.

Borsalar nefes aldı
ABD'ye yönelik terörist saldırının ardından yüzde 25'e ulaşan oranlarda değer kaybeden dünya borsaları dün yüzde 3 civarında yükselmeyi başardı. Hükümetlerin havayolu şirketlerine yardım eli uzatacağının netlik kazanması yükselişi körükleyen en önemli faktör oldu. Havayolları ve sigorta şirketleri değer kazandı. Dün Londra Borsası yüzde 3.8, Frankfurt Borsası yüzde 6.4, Paris Borsası yüzde 5.7 oranında yükseldi. New york Borsası da dün, saldırıdan sonraki ikinci haftasına hızlı değer kazancı ile başladı. Endeks günün ilk yarısında yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı. Havayolu şirketlerini kurtarmak için harekete geçen ABD, Cumartesi günü 15 milyar dolarlık bir yardım paketi imzaladı. Avrupa ve Asya hükümetleri de, başta uçuş için sigorta bulma konusunda sıkıntı çeken şirketlere yardım eli uzatıyorlar.

Altının savaş dansı
Savaş gerginliğiyle fırlayan altın, borsacıları yordu. 10 Eylül'de 271 dolar seviyesinde bulunan altının onsu, hemen 292 dolara kadar yükseldi, daha sonra aşırı dalgalanmaya geçti. Piyasa yeni gelişmelere nasıl tepki verileceğini bile bilmiyor.

Akkan: Reel sektörün sorunları giderilmeli
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Atıl Akkan, hükümetin reel sektörün sorunlarına acil ve somut çözümler bulması gerektiğini söyledi. İşsizlik sigortası fonunda bugüne dek 1.4 katrilyon liranın toplandığını belirten Akkan, şöyle konuştu: "İşsizlik sigortası uygulaması 2001 yılı kasım ayında uygulanmaya başlamalı. Bu talebimizi başbakan, başbakan yardımcıları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na ilettik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ndan bu konuda yanıt alamadık. Hükümet Kanun Hükmünde Kararname çıkararak, işsizlik sigortasını kasım ayında uygulamaya başlamalıdır. Bu talebimizi ısrarla sürdüreceğiz."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır