kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'IMF'yi pazarlığa zorlayın'


Nobel Ödüllü ünlü ekonomist Robert Solow, Türkiye'nin değişen dünya koşullarını dikkate alarak IMF ile şartları yeniden konuşabileceğini söyledi
Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Robert Solow, Türkiye'nin IMF ile yeniden pazarlık masasına oturabileceğini söyledi. Koçbank'ın davetlisi olarak ilk kez Türkiye'ye gelen Massachusetts Institute of Technology öğretim üyesi Solow, bankacılık sisteminin temizlenmesi konusunda ise IMF'nin kesinlikle haklı olduğunu kaydetti.

GELECEĞİNİZİ DÜŞÜNÜN
Solow, ABD'deki terör olaylarının ardından dünya ekonomisindeki gelişmeleri dikkate alarak Türkiye'nin IMF'ye, "2 hafta öncesine göre kısa vadede durum çok daha tehlikeli. Bizim planları gözden geçirip gerekli değişiklikleri yapalım" diyebileceğini söyledi. Krizden çıkışın kolay bir yolu olmadığını ifade eden Solow, Türkiye gibi bir ülkenin kısa vadeli bir finansal krizi aşarken uzun vadeli geleceğini de koruması gerektiğini belirtti. Solow daha sonra, Bilgi İniversitesi Rektörü Prof.Dr. Asaf Savaş Akat ve Ege Cansen'in sorularını yanıtladı.

* Akat: Dalgalı kura geçiş konusunda çok büyük bir tartışma yaşandı Türkiye'de. Bu konudaki görüşünüz nedir?

Solow: IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer bence söylediklerinde çok haklıydı. Sabit kur sistemi küçük ülkeler için gerçekten çok büyük bir başarısızlık olmuştur. Asya'da da başka yerlerde de bu görülmüştür. Küçük bir ülke için sabit bir kuru tutturmak mesela dolardan bahsediyorsak, spekülasyonlara davet etmek anlamına gelecektir. Türkiye bence dalgalı kuru kullanmakta doğru bir hareket yapmıştır. Bu sayede, döviz kuru üzerinde spekülasyonlar oluşmayacaktır. ABD ve diğer ülkeler döviz kurları karşısında sabit kur sağlayamazken neden Türkiye sabit kuru kullansın ki...

* Akat: Geçen programda dolar ve euro paritesindeki hareketler Türkiye'yi çok etkilemişti. Arjantin'de de aynı sorunlar yaşanmıştı ve Türkiye'de doların değeri fazla arttı...

Solow: Merkez Bankası sisteminin kendi mali piyasasını belirlemeye çalışırken, Türkiye için ya da Arjantin için faydalı olan nedir, bunu belirlemesi çok zordur. Gerçekten bir hata yapılmıştır. Şunu gördüğüm için çok mutluyum, IMF aynı hatayı işlemiyor.

* Cansen: Geçmiş program başarısız oldu ve IMF'nin uzmanlığına olan güvenimizi biraz kaybettik.. Şimdi de mi başarısız olacak sorusunu soruyoruz.

Solow: Bence IMF deneyimlerinden bir şeyler öğreniyor... Asya krizinden çok fazla şey öğrendiler. Türkiye bu konuda endişe duymamalı, IMF'ye güven duymalı. Öyle umuyorum ki, IMF doğru şeyleri onaylayacaktır. IMF her şeyi bilemez tabii ki, tanrı değildir. Ancak kararları değişecektir ve bir şeyler öğrenmesi bizi memnun etmeli.

Kısa vadeli para girişini denetleyin
* Cansen: Özel yatırımcıların yatırımlarını dolar olarak sakladıkları ve bunları yurtdışında tuttukları söyleniyor. Sermayenin serbestçe hareketedinden bahsederken bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Solow: Bence bir ayrım yapmamız gerekiyor. Spekülatif hareketlerle, doğrudan yatırım arasında bir ayrım yapılması gerekiyor. Türkiye gibi ülke doğrudan yatırımı desteklemelidir. Şunu da dikkate alın: Sermayenin dışarıya değil de içeriye girişini, birazcık sınırlamanız gerekiyor. Türkiye'yi tenkit edecek yatırımcıların gelmesine izin vermeyin.

* Akat: Gerçekten çok ilginç bir noktaya değindiniz.... Şili'de de aynı şey oldu...

Solow: Evet, Şili böyle bir şey yaptı ve çok da başarılı oldu. Parayı denetlersiniz, fazla sorun yaşamazsınız.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır