kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yatakta buluştular


Türkiye'nin en büyük yatak üreticisi İstikbal Mobilya'nın yeni ürünü yanmayan yatak, Flaret'in reklamlarında ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil oynuyor. Ama bu kez çok ciddi...
Biri muhafazakâr diğerinin ise çapkınlıkları dillere destan. Türkiye'nin en büyük yatak üretecisi İstikbal ile Mehmet Ali Erbil'in yolları bir yatakta birleşti. İstikbal, sigara yüzünden çıkan ve yılda 2 bin 500 kişinin ölümüne yol açan yatak yangınlarına son veren yanmayan yatak üretti. Tanıtımı için de işinin uzmanı Mehmet Ali Erbil'le anlaştı. Yeni yatak Flaret'in tanıtımı, hem İstikbal'in kapılarını ilk kez basına açtı hem de Erbil'in ciddi yüzünü ilk kez ortaya çıkarttı. Çünkü, İstikbal Flaret'in reklamlarında, istediğiniz kadar bekeyin, Erbil asla komiklik yapmıyor. Çünkü bu yenilik İstikbal Grubu Başkanı Hacı Boydak'ın da dediği gibi "Ölüm kalım meselesiyle ilgili bir yenilik." Kısacası bu iş şakaya gelmez, ciddiye almak gerekiyor.

İYİ Kİ ERBİL YOKTU!
Erbil, belki de hayatında ilk kez ciddi adamı oynadığı İstikbal Flaret'in Kayseri'de yapılan tanıtım toplantısına katılamadı. Çünkü aynı gün hayatındaki bir başka ciddi işi gerçekleştiriyor, üçüncü kez evleniyordu. Bu yüzden 75 gazetecinin davetli olduğu iki günlük tanıtım gezisi Erbil'siz yapıldı. Zaten bu heyecanlı gününde Erbil'in tesisleri gezmeye mecali olur muydu bilinmez. Çünkü İstikbal Topluluğu'nun 45 yıl boyunca adım adım büyüyen şirketlerini gezmeye iki gün bile yetmedi. Üstelik otobüslerle...

Hacı Boydak ve kardeşleri, Mustafa, Memduh ve Bekir Boydak, süngerinden iskeletine, yayından kumaşına a'dan z'ye herşeyini ürettikleri entegre mobilya tesisleri ile başladılar tanıtım turuna. Boytaş 1, Boytaş 2, Boytaş 3, Merkez Çelik, HES Kablo, Anadolu Finans ile devam ettiler. Ama ne fabrikalar bitti, ne de gazetecilerin soruları...

Hacı Boydak hep mütevazı, "Anadolu insanının neler yapabileceğini göstermek istedik" dedi. Ekonomik krize karşın yatırımlarını, Türkiye'nin geleceğine olan inançlarıyla sürdürdüklerini de ekledi. Topluluğun krize karşın, hedeflerini büyüttüğünü, 2000 yılı cirolarının 400 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2001 yılı beklentilerinin ise 380 milyon dolar olacağını anlattı:

BENCİL DEĞİLİZ
"Bugüne kadar karşınıza hep ürünlerle çıktık. Kişi olarak, kuruluş olarak bizi yakından tanımadınız. 45 yıl önce küçük bir imalathanede başlayan iş hayatımız, bugün toplam 850 bin metrekarelik arazide kurulu 620 bin metrekarelik tesislerimizde devam ediyor. Ürün yelpazemiz genişledikçe, üretim alanlarımız çeşitlendikçe büyüdük. Büyük görünmek için farklı alanlara el atmadık, işimizin ve gelişmelerin doğasına uygun yatırımlar yaptık. Bugün ekonomik kriz mazeretine sığınmadan ve ekonomik kriz gerçeğine rağmen gelişmeyi ve yatırımlarımızı ülkenin geleceğine inançla sürdürüyoruz. Bunu başaracağımıza da yürekten inanıyoruz. Çünkü grubumuzun en büyük özelliği bencil olmamaktır. Yaklaşık 8 bin kişiye istihdam olanağı yaratan fabrikalarımızda, kriz nedeniyle tek bir işçi bile işten çıkartılmadı."

"GELENEKÇİYİM"
İstİkbal'in patronu Hacı Boydak, kendilerini "Biz bir aile şirketiyiz. Üç kardeşim ve amcamın çocukları hep birlikte çalışıyoruz" diye tanıtıyor ve ekliyor: "Şimdiye kadar bize yeşil sermaye diyen olmadı. Zaten sermayenin yeşili, kırmızısı, mavisi var mı? Fakat biz muhafazakar bir aileyiz. Geleneklerimize bağlıyız. Ülkemizi seviyoruz."

Küçük Özal diyorlar
Hacı Boydak'ın küçük kardeşi Mustafa Boydak ise, Kayseri'de hem fiziği hem de fikirleri nedeniyle Özal'a benzetiliyor. Hatta, "Küçük Özal" diye anılıyor. O siyasete girmeyi düşünmediğini söylese de, gıyabında "iyi politikacı olur" diye konuşuluyor.

Cirosu 400 milyon dolar
İstİkbal tesislerinde yılda 780 bin kanepe, 900 bin adet sandalye, 180 bin oturma grubu, 1 milyon yatak, 2 milyon çarşaf ve nevresim takımı 1 milyon metreküp sünger ve 20 bin ton çelik tel üretiliyor...

8 bin işçinin çalıştığı topluluk, yılda 120 milyon dolar ihracat yapıyor. 2002 yılı hedefi ise 160 milyon dolar. 2000 yılında 400 milyon dolar ciro yapan topluluğun bu yılki hedefi 380 milyon dolara ulaşmak.

Topluluk üç ana sektörde faaliyet gösteriyor. İstikbal Mobilya, Hes Kablo ve Anadolu Finans Grubu...

Bu kez güldürmüyor
ReklamlarInda ünlü komedyen Mehmet Ali Erbil'in oynadığı yanmayan yataklar Türkiye'de ilk kez üretiliyor. Özelliği ise normal yatak imalatında kullanılan sünger, elyaf ve kumaş ipliğinin petrol türevi yanıcı maddelerden oluşması. Flaret sisteminde ise özellikle sigaralar yüzünden yatakların alev alarak ölümlere neden olması engelleniyor. Flaret üretimi için 3 milyon dolar yatırım yapılmış.

Mine ŞENOCAKLI

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır