kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Olmadı, beceremediler


Çiller hükümeti tarafından 1 liraya çalışanlarına devredilen Kardemir'deki "özelleştirme mucizesi" kriz ve kötü yönetim nedeniyle sona erdi. Şimdi tesisi yaşatacak formül aranıyor
Çiller hükümeti tarafından 1 lira karşılığında içşilerine devredilen Kardemir'de mucize sona erdi. İşçilere satışının ardından kısa bir sürede atağa kalkan Kardemir, önce demir çelik sektöründeki sıkıntı, ardından da arka arkaya patlayan iki krize bir de kötü yönetim eklenince teslim bayrağını çekti. Öz-Çelik İş Sendikası'nın "Biz bu işi yapamıyoruz" diyerek hükümete başvurması üzerine Bakanlar Kurulu'nda Devlet Bakanı Hasan Gemici, Kardemir'le ilgili rapor hazırlaması için görevlendirildi. Bugün Karabük'e gidecek olan Gemici önce Kardemir yönetimi, ardından yöre halkı, vali ve oda başkanları ile görüşecek.

"Şu anda devlete geri gelecek diye kesin bir olay yok" diyen Bakan Gemici'ye göre çözüm yine Kardemir çalışanlarında. Ancak sendikanın dün Borsa'ya gönderdiği açıklamada, "Şirketimiz Bakanlar Kurulu'nun gündemine alınmıştır. Çözüm şekli bilhare kesinleşecektir" ifadesi, artık topun devlete atıldığının işareti olarak kabul ediliyor.

100 MİLYON DOLAR BORÇ
1 liraya çalışanlara ve yöre halkına satılan Kardemir'de bugün gelinen nokta, 100 milyon dolara yakın borç, eriyen işletme sermayesi ve altı ayda 61 trilyon lira zarar. Bu arada elektrik borcu nedeniyle binasına, vergi borcu nedeniyle de banka hesaplarına el konulması da cabası. İşyerinde örgütlü olan Özçelik İş Sendikası Başkanı Feridun Tangut'a göre çözüm Erdemir'le birleşmede. Kardemir'deki sorunun krizlerden çok kötü yönetim olduğunu söyleyen Tangut, bugün Karabük'te Bakan Gemici'nin önderliğinde yapılacak toplantılarda hazır bulunacak ve ısrarlı bacaların tütmesi üzerinde duracak.

Geçtiğimiz haftaki Bakanlar Kurulu'nda bir anda Kardemir'i elinde bulan ve rapor hazırlamakla görevlendirilen Devlet Bakanı Gemici'nin bugün Karabük'te yapacağı incelemeler, tesislerin ve 4 bin 500 çalışanın da geleceğini belirleyecek. Konuyla ilgili görüştüğümüz Bakan Gemici, başta vali olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunacağını belirterek, "Devletin geri alması diye bir durum yok. İncelemeden karar vermek zor" dedi.

Rüyâ 6 yılda bitti
1994'te yaşanan krizin ardından açıklanan 5 Nisan programında kapatılması öngörülen Kardemir, oluşan olağanüstü tepkinin ardından 1995 yılının başında 1 lira karşılığında işçilere devredildi. Gazetelerin manşetlerine "Karabük'te beyaz gün", "İşçiler patron oldu", "Zihniyet devrimi" olarak taşınan Kardemir'deki özelleştirme yıllardır "özelleştirme mucizesi" olarak nitelendirildi. Kardemir'i 1 liraya devreden devlet 15.3 trilyon liralık borcu da yüklendi. 1996 yılı bilanço açıklandığında herkes şaşkınlık içindeydi. Kardemir 10.6 milyon dolar kâr açıkladı.

KRİZLERE DAYANAMADI
Ancak aradan altı yıl geçti, mucizenin yavaş yavaş nasıl tükendiği görüldü. Önce 1999 yılında yaşanan demir çelik sektöründeki kriz, ardından Türkiye'nin girdiği ekonomik kriz bilançoları bozdu. İlk altı ayda Kardemir 61 trilyon lira zarar açıkladı. Şirketin nakit sıkıntısı o denli büyüdü ki 10 trilyon liralık elektrik borcuna karşılık Kardemir yönetimi, bir binasını teklif etti. Bu arada yine Maliye vergi borcu nedeniyle kurumun bir çok hesabını bloke etti.

'Erdemir istemezse kiraya verilebilir'
Kardemir'in geleceği için Bakan Hasan Gemici'nin önderliğinde çalışmalar başlatıldı. Sendika son günlerde İsdemir'i bünyesine katmak için çalışan Erdemir'in Kardemir'i de almasından yana. Ancak bir başka alternatif olarak kiralama yöntemi de konuşuluyor. İki yıldır tesisleri kiralamak isteyen ve 1 aydır da bu talebini sesli olarak dile getirerek resmi başvurularını yapan yöre işadamlarından Mutullah Yolbulan burada üretim yapma peşinde. Karabük'te Yolbulan Demir Çelik tesislerinin sahibi olan Mutullah Yolbulan'ın başı çektiği 5 kişilik sanayici grubu
bu taleplerini Devlet Bakanı Hasan Gemici'ye de iletecekler. Karabüklü'nün gönlünde yatan ise yeniden devletin çatısı altında üretim yapmalarını sağlayacak bir formül bulunması.

Hacer GEMİCİ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır