kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ekmeğin yanında şarjör satıyorlar


Nüfusu 130 milyon olan Pakistan ekonomik açıdan çok kötü günler geçiriyor. Dünyanın en fakir 10'uncu ülkesi...
Nüfusun yarısı fakirlik standartlarının çok altındaki koşullarda yaşıyor. İslamabad'ın nükleer silahlara sahip olduğunu açıklamasının ertesi günü Amerika'nın koyduğu yaptırımlar artık kalktı. Belki bu durum, ülkenin ekonomisini iyileştirebilir.

Pakistan'ın başkenti İslamabad ile Karaçi, Lahor, Peşaver gibi diğer büyük kentlerindeki çok sayıdaki pazarda renkli bir insan kalabalığını görmek mümkün...

HER YERDE SİLAH SATILIYOR
Bu pazarlarda her türden giysi, eşarp, kilim, altın, gümüş taze ve kuru meyve, hatta silah bile satılıyor. Bir Amerikan saldırısı öncesi oluşan bu gerilimli atmosferde dahi; tezgahlarda tabancalar, mitralyözler ve diğer silahlar gayet normal bir biçimde sergileniyor. Ama ortam gerginleştiği için bazı silahların da yavaş yavaş tezgah altlarına indiğini gözlemliyoruz.

Silahlar yalnızca sokak pazarlarında değil; dükkanlarda da satılıyor.

Pazarlardaki fiyatlara bakarsak; 1 tabanca 20-35 Amerikan Doları'na, 1 piyade tüfeği ya da kaleşnikov 100, ağır makineli ise 300 dolara satılıyor. Peşaver'de gördüğümüz tüm erkekler ise silahlı... Kısacası bu kentin tamamı silahlanmış halde.

Marketlerde ise durum vahim. Artık hiçbir yiyecek maddesi bulamıyorsunuz.. Çünkü gıda maddelerinin tamamı evlerde stoklanmış durumda... Polis insanlara karşı kararlı ve sert. Sokaklarda Taliban'ın köy köy dolaşarak 13 yaşındaki çocukları, eli silah tutan erkekleri kendi saflarına kattığı; Pakistan'ın Afganistan'daki büyükelçisini geri çağırdığı ve Amerika'dan gelen bir heyetin Müşerref tarafından kabul edildiği konuşuluyor. Masada Pakistan'a yapılacak yardımlarla ilgili hususlar var.

BUSH'UN BELALILARI
Pakistan'da resmi din İslam... Ancak 36 kadar etnik grup bulunuyor. Jamalat, şu an en etkili İslamcı parti... Ve aynı zamanda Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref hükümetine de en çok problem yaratan parti. Bu parti 21 Eyül günü ülke çapında çok şiddetli protesto gösterileri organize etti. Ve bu gösterilere binlerce köktendinci katıldı. Protestoların en büyüğü; rejime karşı da başkaldırıların en çok görüldüğü Karaçi'de yapıldı. Polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda 4 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Ertesi gün de yine aynı kentte 3 bin kadın kucaklarında çocuklarıyla birlikte meydanlara döküldü. Usame bin Ladin ve Taliban'a övgüler yağdıran pankart ve bayraklar açıldı. Aynı grup; Amerika'ya bilgi, lojistik destek verdiği ve Pakistan hava sahasını kullanıma açtığı için Müşerref'e hakaretler yağdırdı. Onu "Amerikan uşağı" olmakla suçladılar. Amerika Başkanı Bush ve onun Batılı müttefiklerine karşı bela okumaktan da geri kalmadılar.

Peşaver'de gençler ve yaşlılarla konuştum. Bunlardan biri meydanda yapılan ve olaysız biten gösterilerden sonra bana, "Usame bin Ladin bir terörist değil. İyi bir Müslüman ve benim için bir İslam filozofu. Gerçek teröristler ise Batılı gayrimüslimlerdir. Amerikalılar bunların en başında gelir" dedi. Çok uzun boylu esmer genç bir çocuk ise; simsiyah gözlerini üzerime dikmiş bağırıyordu:

Siz Batılılar! Sakın Afganistan'ı bombalamaya kalkışmayın! Çünkü kutsal savaşımız (cihat) tüm dünyaya yayılacak ve New York ile Pentagon'a yapılan saldırılar bunun yanında çocuk oyuncağı gibi kalacak...

Çocuk, öyle bir bağırıyordu ki, çevredekiler başımıza toplandı. Etrafımızı saran insanlar hemen eski Suudi şeyhinin ve Taliban'ın lehinde sloganlar attılar.

İŞSİZLİK HAD SAFHADA
Peşaver'de, Rusya'nın Afganistan'ı işgal etmesinden sonra o dönemde ülkelerinden kaçan 2 milyon Afgan mülteci bulunuyor. Ve bu mülteciler inanılmayacak kadar fakir koşullarda yaşıyor. Afgan mülteciler, kentin dışına, kuzeyine sürülmüş halde. Mültecilerin evleri çamur ve samanla inşa edilmiş. Bazıları marangozluk gibi el işleriyle hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Diğerleri yol boyunca et kızartarak, kebap yaparak hayatta kalmaya çabalıyorlar. Herhangi bir mesleği olmayanlar ise hem en zor işleri yapmaya mahkum oluyor hem de köle muamelesi görüyorlar. Pek çoğu öksüz olan mülteci çocuklarının durumu yürek burkuyor. Şanslıysalar diğer mülteci gruplarından birkaç lokma yiyecek elde ediyorlar. Geriye kalan zamanda ise kaderlerine terk ediliyorlar.

Çocuklar 5-6 yaşından itibaren okul nedir bilmeden ağır işler yapmak zorunda kalıyorlar.

Bu çocuklar hiçbir zaman kitap, defter, kaleme sahip olamıyor. 6 yaşındaki Saya ve bir yaş küçük kardeşi Guadagua korkarak da olsa konuşuyorlar. Kızkardeşlerden büyük olanın söyledikleri çok acı... "Patronumuz için kırık kiremit parçaları topluyor, çamur kazıyor ve bunları birlikte yoğuruyoruz. Her gün 12 saat çalışıyoruz. Kazandığımız para ikimize yetmiyor ama yine de kazandığımız için şanslıyız..."

"ERKEK İŞİ" KIZLARA KALMIŞ
Yetişkin bir insanın bile çok zorlanacağı bu işlerin iki küçük kız çocuğu tarafından yapıldığını görünce boğazımda bir şeyler düğümleniyor. Bu yoksulluklarına rağmen onlara verdiğim Rupi'leri (Pakistan para birimi) zorla aldılar. Binlerce mülteci günlerdir arkasına bakmadan Kabil'den kaçıyor. Bir yandan Amerika'nın saldıracağı korkusu, diğer yandan Taliban'ın baskıcı rejimi mültecilerin Afganistan'dan uzaklaşmalarına yol açıyor. Göçten en çok etkilenen ülke olan Pakistan, Hayber geçidi de dahil tüm sınırları kapamasına rağmen, mülteciler gene de büyük tehlikeleri göze alarak, akıl almaz yöntemlerle bu ülkeye sızıyor. 700 gizli geçitten yürüyerek, yük hayvanları tarafından çekilen arabaların arkasında ya da ellerine geçirdikleri herhangi bir araçla Pakistan'a ulaşmaya çalışıyorlar. Bu mülteciler aç, açık, hasta ve her şeye muhtaç...

Ancak Birleşmiş Milletler Komiserliği, Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Kızılay Örgütü şu son günlerde Pakistan'a kaçan 1,5 milyon insan kitlesinin yarattığı dramla boğuşuyor. Pakistan'da pek çok yardım kampı var. Ama hepsi dolu. Yetkililer 100 kadar kamp daha açmaya söz verdi.

Marcello UGOLINI

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır