kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Körfez'e savaş yığınağı


Bush, başkanlığının en zorlu sınavında Ladin'e karşı, Körfez Savaşı'nda Saddam'a yöneltilen askeri gücün üç katını seferber etti. Müttefiki İngiltere'nin Körfez'deki donanması ise Falkland Savaşı'nı gölgede bıraktı
Amerika, 6 binden fazla vatandaşını kaybettiği saldırıların sorumlusu Suudi terörist Usame bin Ladin'i yakalamak için tarihinin en büyük asker yığma operasyonunu gerçekleştiriyor. Olası Afganistan operasyonuna tam 630 Amerikan savaş uçağı katılacak. Asker ve bölgeye gönderilen uçakların sayısının, Körfez Savaşı'nın üç katı olacağı belirtiliyor.

Bölgede bulunan USS Carl Vinson ile USS Enterprise ile, oraya doğru yola çıkan USS Theodore Roosevelt ve USS Kitty Hawk uçak gemilerinde toplam 280 savaş uçağı bulunuyor. Bu uçak gemilerine 41 savaş gemisi ile denizaltılar eşlik ediyor. Gemilerin her birinde ortalama 5 bin asker bulunuyor. Gemilerin askeri gücü, Amerika'nın elinde bulunan 3 bin 500 adet Cruise füzesiyle desteklenecek. 250 savaş uçağı ise aralarında İncirlik'in de bulunduğu Amerika'nın bölgedeki askeri üslerinde konuşlanmış durumda. Bombardıman, yakıt ikmal ve savaş uçaklarından oluşan 100 uçak 'kafilesi' de bölgeye gönderiliyor.

SÜVEYŞ KANALI'NI GEÇTİLER
ABD'nin müttefiki İngiltere'nin Umman ile birlikte yapacağı askeri tatbikat öncesinde, Körfez'deki yaklaşık 20 savaş gemisine katılmak üzere yola çıkan İngiliz uçak gemisi "HMS Illustrious" da Süveyş Kanalı'nı geçti. Filoda "HMS Illustrious" uçak gemisinin yanı sıra, "Trafalgar" denizaltısı, "Nottingham" destroyeri ve "Fort Victoria" ikmal gemisi yer alıyor.

Körfez Bölgesi'nde piyade ve savaş uçaklarının yanı sıra toplam 25 İngiliz gemisinin konuşlanması bekleniyor. Bu rakamın, 1982 Falkland Savaşı'ndan bu yana İngiliz deniz kuvvetlerinin en büyük konuşlanması olduğu belirtiliyor.

ABD ASKERİ ÖZBEKİSTAN'DA
Öte yandan Rus askeri kaynaklar, ülkenin Tacikistan'a takviye birlikler gönderebileceğini açıkladı. Ancak birliklerin, Tacikistan'da konuşlandırılmış 18 bin Rus askerine 'destek' amacıyla gönderilebileceğini belirtti. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de, Orta Asya cumhuriyetlerinin Amerika'ya destek vermeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Washington yönetimi, Afganistan'a daha yakın coğrafyada bulunan Tacikistan ve Özbekistan'daki üslerle daha çok ilgileniyor.

Rus haber ajansı Interfax, askeri kaynaklara dayandırdığı bir haberinde 200 Amerikan askeri ve teknik donanım cihazları taşıyan nakliye uçaklarının Özbekistan'a iniş yaptığını bildirdi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Powell Amerikan ABC Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Özbekistan'da uçağımız olduğundan haberim yok" dedi.

TACİKİSTAN'DA ALARM
Afganistan'da yükselen tansiyon yüzünden Tacikistan Silahlı Kuvvetleri de savaş durumuna geçti. Tuğgenarel Şerali Kairullayev, ABD'nin terörle mücadele kapsamında muhtemel operasyon hazırlıklarını sürdürmesi nedeniyle orduya savaş durumuna geçmesi talimatının verildiğini açıkladı. 25 bin Rus askerinin en üst düzey alarma geçtiği Tacikistan topraklarında Amerikan varlığı bulunduğu haberini de yalanladı.

ABD'li yetkililer, askeri yığınağın yanı sıra diplomatik temaslarını da sürdürüyor. Savunma Bakanlığı'na bağlı bir heyet, Pakistan'ın başkenti İslamadabad'a giderek görüşmelere başladı. Heyetin ülkeye geldiğini doğrulayan Amerikan büyükelçiliği yetkilileri, görüşmelerde "Pakistan'ın desteğinin" görüşüleceğini belirtti. Heyetin ne kadar kalacağıyla ilgili bilgi verilmedi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır