kapat
20.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Siemens: Favori pazarımız Türkiye

Siemens'in Mobil Telefonlardan Sorumlu Başkanı Zapf, krizde pazar paylarını yüzde 13'e çıkardıklarını belirterek, "Favori ülkesiniz" dedi

Dünya mobil telefon pazarında üçüncülük için Ericsson'la yarışan ve aslında Motorola'yı geçerek ikinci olmaya çalışan Siemens, iki önemli ürünün dünya tanıtımını İstanbul'da yapmıştı.

İlk kez böylesi büyük bir organizasyon için İstanbul'u seçen, dolayısıyla da tüm dünyadan 200 gazetecinin Türkiye'ye gelmesini sağlayan Siemens'in iki gün süren tanıtımı başarılı geçmiş, ancak son akşam konuklar için tarihi yarımadada bulunan Hammam isimli restorandaki gala gecesinden Amerika'daki terörist saldırılar üzerine vazgeçilmişti.

Mobil Telefonlardan Sorumlu Başkanı Peter Zapf'a 'dünya tanıtımını Türkiye'de yapmalarının önemli bir nedeni var mı' diye sorduğumuzda cevap olarak, ülkemizin konumu gelmişti. Hem Ortadoğu'ya açılan bir kapı olarak gördükleri Türkiye Siemens için önemli bir pazardı. Peter Zapf, "Bir kaç sebebi var. Birincisi Türkiye çok genç bir ülke. İkincisi çok renkli bir ülke. Avrupa ve Asya arasında olması da tanıtımımız için çok önemli" cevabını vermişti.

ABD'nin savaş hazırlığı yaptığı, Ortadoğu'nun giderek kaynamaya başladığı bugün itibariyle Siemens'in ne düşündüğünü bilemeyiz. Ancak Zapf'ın saldırıdan bir gün önce sorularımıza verdiği yanıtları aşağıda bulacaksınız.

Cep telefonu pazarında uyguladığı agresif pazarlama taktikleriyle hızla pazar payı kapan Siemens, Avrupa'da Nokia'dan sonra ikinciliğe oturdu. Peter Zapf, Avrupa'da ev ödevlerini iyi yaptıklarını ve Motorola'yı geçtiklerini söylüyor.

Siemens, Türkiye'de de mobil telefon bölümünü yeni bir ekibin eline teslim etti ve son bir kaç aydır satış rakamlarını katlamaya başladı. Zapf, hem dünyadaki hem Türkiye'deki cep telefonu pazarındaki gelişmeleri anlattı, sorularımızı yanıtladı:

'SİEMENS AVRUPA'DA İKİNCİ'
* Siemens cep telefonu satışlarında zirveye mi oynuyor?

Avrupa'da iyi iş çıkardık. İkinci sıradayız. Asya'da da durumumuz iyi. Tüm dünyadaki satışlara bakınca biz Nokia ve Motorola'dan sonra bazen üçüncü bazen dördüncü oluyoruz. Ancak, düşünün bu yıl 400 milyon cep telefonu satışından bahsediliyor ve ikinciyle üçüncü arasındaki fark sadece 200 bin adet telefon. Yani sıralama o kadar da önemli değil.

'SADECE TEKNOLOJİ YETMİYOR'
* Sadece cep telefonu satarak zirveye oturmanız mümkün değil. Öyleyse ne yapıyorsunuz ya da yapacaksınız?

Kesinlikle doğru. Biz önce ev ödevimizi yaptık ve 2.5 yıl araştırma-geliştirme çalışmalarına ağırlık verip, yaratıcı ürünler için çalıştık. Sanırım çok iyi yaptık. Ürün yelpazemizi çok genişlettik. Müşterilerin farklı ihtiyaçlarının farkındayız.

Biz her ihtiyaca uygun ürün geliştirme çabasındayız. Bir ürün çıkartıp 'bu Almanya'da çok iyi tuttu" deyip başka ülkelere dayatma peşinde değiliz.

Mesela GPRS bize iyi bir fırsat veriyor. Her zaman her yerde bilgiye erişim fırsatı yakalıyorsunuz. Üstelik bunu yapan cihaz çok küçük. Yani ben sadece teknoloji kullanmaktan nefret ediyorum. Müşteriye ne sunduğumuzu, o cihazı alınca avantajının ne olacağını çok iyi anlatmalıyız. Yoksa artık satış zor. Sadece cihaz değil, sadece çözüm de değil. Öyle bir cihaz yapacaksın ki, ikisini birleştirecek.

'Cep telefonu satılmıyor şirketler şoka girdi'

* Türkiye'deki cep telefonu pazarında iddialı mısınız? Stratejileriniz neler?

Dünyada mobil telefonları pazarı bir kaç aydır çok kötü bir dönem yaşıyor. Herkes gibi biz de şoktayız. Biz ödevimizi yaptık ve iyi bir gelişme gösterdik. Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin çok iyi farkındayım. Özellikle cep telefonu pazarı öyle daraldı ki, ben başka hiçbir ülkede böyle bir daralma görmedim. Bu bizim için de başka firmalar için de kötü bir dönem. Ama rakamlara bakıyorum, iyi şeyler görüyorum. En son Temmuz rakamına göre, Siemens'in Türkiye'deki pazar payı yüzde 13'e çıkmış. Bir önceki ay yüzde beşmiş. Ekonomi yeniden eski haline dönme işaretleri gösteriyor ama henüz tahmin yapmam için erken.

'Tahminler altüst oldu'

* Cep telefonu kullanımı açısından favori bir ülkeniz var mı?

Türkiye, mobil telefon pazarı açısından benim favori ülkelerimden biri. Mobil telefon sayısı henüz çok düşük seviyelerde. Bu ülkede yeni bir pazar yaratabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye iyi bir örnek olduğu için bugün burdayız.

* Tüm dünyada bu yıl sizce kaç adet cep telefonu satılacak?

Geçen yılın Eylül ayında 2001 yılında 600 milyon adet telefon satılacağı tahmin ediliyordu. Şimdi, 400 milyon adetten bahsediliyor.

* Türkiye'deki kriz stratejinizi etkiliyor mu?

Hayır. Pazardan vazgeçmiyoruz. Siemens'in bu ülkeye verdiği önemin göstergesi bu.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır