kapat
20.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

200 bin mark aldım


Aban, tam 6 cezaevi fiyatına mal olan Denizli Cezaevi inşaatını yapan firmadan 200 bin mark aldığını, bu paranın 150 bin markını üst düzey iki bürokrata verdiğini itiraf etti
Vurgun Operasyonu'nda ortaya çıkarılan ihale yolsuzlukları arasında yer alan Denizli Özel Tip Cezaevi inşaatındaki yolsuzlukların trilyonlarca lira yuttuğunu gösterdi. Vurgun'un bir numaralı sanığı Bayındırlık eski Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban sorgusunda inşaatı yapan firmadan 200 bin mark rüşvet aldığı ve bunu diğer bürokratlarla paylaştığını itiraf etti.

20 TRİLYON LİRA ÖDENDİ
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının verdiği bilgilere göre, Bayındırlık Bakanlığı kanalı ile Denizli'de 1996'da yapımına başlanan cezaevi inşaatının fiziki olarak yüzde 80'i bitti. İnşaata bugüne kadar 20 trilyon lira ödendi. Cezaevinin tamamlanması için 2001'de de 5 trilyon ödenek ayrıldı. Uzmanlar, sadece Denizli Cezaevi inşaatına 25 trilyon lira harcanmasına rağmen, Adalet Bakanlığı'nın 1999 Nisan ayında 'anahtar teslimi sistemiyle' başlattığı Sincan, İzmir, Tekirdağ, Edirne, Kocaeli ve Bolu F tipi cezaevlerinin TÜSTAŞ'a ödenen 1 trilyonluk müşavirlik ve kontrolörlük bedeli de dahil toplam 22.5 trilyon liraya mal olduğuna dikkat çektiler.

Van ve Kırıkkkale'de yapımları süren F tipi cezaevleri de Bayındırlık Bakanlığı'nca, herbiri 3.6 trilyon liradan ihale edildi. Bu cezaevlerinin 2001 yılı eskolasyonlu fiyatları toplamı 9 trilyon oldu. Bu fiyatlara 1 milyon dolar tutarındaki güvenlik sistemi ile kaç dolara mal olacağı bilinmeyen çevre düzenlemesi dahil değil. Uzmanlar, bu iki cezaevinden herbirinin maliyetinin 27 trilyon lirayı bulacağının hesaplandığını belirttiler.

4 YILDA 1 MİLYON $ RÜŞVET
Vurgun Operasyonu kapsamında tutuklanan Sedat Aban, 4 yılda firmalardan 1 milyon dolar aldığını itiraf ettiği ifadesinde, Denizli Cezaevi'nin maliyetinin bu kadar yüksek olmasının "kerametini" ortaya çıkardı. Aban, Ankara DGM Yedek Hakimi Ramazan Aksan'ın Denizli Cezaevi inşaatı ile ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

ZİNCİRLEME PAYLAŞIM
"Denizli Cezaevi ihalesini alan Ser İnşaat'tan anlaşma imzalandıktan çok sonra 200 bin Alman Markı aldım. Bunun 100 bin markını İlkutlu Gönülal'a (Yapı İşleri eski Genel Müdür Vekili), 50 bin markını Mehmet İnce'ye (eski Genel Müdür Yardımcısı) verdim. 50 bin mark bana kaldı. Ser İnşaat firması bu parayı anlaşması imzalanan işin denetimi bizim denetimimizde devam ettiğinden verdi. Ser İnşaat firması yetkilisi belirttiğim parayı kendiliğinden getirip verdi. Ben kendilerinden para istemedim."

Aban'ın firmanın parayı kendisi istemeden getirmesi ise Bayındırlık Bakanlığı yetkililerinin inşaatın denetimini yeterince yapmadığı kuşkularına yol açtı.

Kemal GÖKTAŞ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır