kapat
20.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ankara'nın kodunu unuttu


ABD Başkanı Bush, 11 Eylül'de yapılan saldırıdan beri Ankara'yı bir kez bile aramadı
New York ve Washington'daki terörist saldırıların ardından "Bu ABD'ye karşı savaş ilanıdır" açıklaması yapan Başkan George W. Bush, saldırı sonrası pek çok ülkenin liderini telefonla aramasına karşın, 8 gündür Türkiye'yi arama gereği duymadı. 1991 yılındaki Körfez krizi sırasında Irak'a yönelik harekata karar verme aşamasından itibaren Türkiye'yi sürekli arayan ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la çok sık telefon konuşmaları yapan dönemin başkanı baba Bush'un aksine, oğul Bush 8 gün boyunca ne Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i de Başbakan Bülent Ecevit'i bir kez bile aramadı.

KİMLERİ ARAMADI Kİ?
ABD Başkanı George W. Bush, 8 gün içinde Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Jiyang Zemin, Endonezya Cumhurbaşkanı Megawati Sukarnoputri ve Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox'un da aralarında bulunduğu birçok ülke ile konuştu. Bu liderlerden bazıları ile günde iki kez konuşan Bush'un Türkiye'yi neden aramadığı siyasi ve diplomatik çevrelerde farklı yorumlara yol açtı. Bush'un 8 gündür Türkiye'yi hala aramamasının nedeni olarak şu üç seçenek üzerinde duruluyor:

TÜRK DESTEĞİNDEN EMİN
1- Harekata önce Afganistan'dan başlamayı planlayan Bush, öncelikle Pakistan kanalıyla Taliban'ı ikna etme ve teslim alma yolunu seçti. Bu nedenle ilk planda Ankara'ya acil ihtiyaç duymadı.

2- Yapacağı misillemenin başarıya ulaşması ve Birleşmiş Milletler'de sorun olmaması için öncelikle hassas ülkelerle Avrupa'nın üç büyük ülkesinin desteğine büyük önem verdi. Yani bir anlamda Türkiye'ye henüz sıra gelmedi.

3- ABD, Türkiye'nin en yakın müttefiklerinden biri ve her zaman yanında olduğunu biliyor. Körfez savaşında bu desteğini eksik etmeyen Türkiye'nin bu defa da destek olacağından hiç kuşku duymuyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır