kapat
20.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

ABD ile işbirliği yapan kazanacak


ABD Başkanı Bush terörizme karşı savaşırken, ekonomik gücünü silah olarak kullanacak. Hükümet, ABD'nin yanında yer alacak ülkelere ticari kolaylıklar sağlayacak. İşbirliği yapmayana ise yaptırım uygulayacak.
Terörizme karşı savaş ilan eden ABD Başkanı George W. Bush yönetimi, bu mücadelede ekonomik gücünü silah olarak kullanmayı planlıyor. Hükümet ayrıca ekonomik teşvik paketi için çalışmalar da yürütüyor.

Yetkililer, teröre karşı mücadelede ABD'nin yanında yer alacak ülkelere ekonomik ve ticari kolaylıklar getirileceğini, işbirliği yapmaya yanaşmayanlara yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

ABD'nin dış ticaret ilkelerini belirleyen en üst düzeyde yetkilisi olan Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamasında şunları söyledi: "Güvenlik stratejimizi tamamlayacak bir ekonomik stratejiye ihtiyacımız var. Düşmanlarımız, Amerika'nın gücünün ekonomik ve siyasi özelliklerinden kaynaklandığını biliyor ve bu özelliklerimize zarar vermeye çalışıyor. Dolayısıyla bizim tepkimiz de çok boyutlu olmalı. Ekonomi de bunun içinde yer almalı."

PAKİSTAN'A YARAYACAK
Washington'daki gözlemciler, ABD'nin ekonomiyi, terörizme karşı bir silah olarak kullanma yönündeki yeni yaklaşımının, özellikle Suudi asıllı terörist Usame Bin Ladin'e karşı Pakistan ile kurulmasına çalışılan işbirliği açısından yararlı olabileceğini kaydetti. Gözlemciler, yeni yaklaşımın, diğer ülkelerle ilişkiler açısından da geçerli olacağını ifade etti.

KLM de Ladin'in kurbanlarından
Chicago Borsası düzenleyici kurumu Usame Bin Ladin'in işlemlerinin peşine düştü. Ladin'in ABD havayolu şirketinin sahibi AMR Corporation ve Hollanda havayolu şirketi KLM'de de pozisyon aldığından şüphe ediliyor. Ladin'in havayolu şirketleri dışında sigorta şirketlerinin hisselerinde de açığa satış yaptığından şüphe duyuluyor. Açığa satışta yatırımcı elinde olmayan hisseyi satıyor. Takas yükümlülüğünü hisse senetlerinin borç alarak yerine getiriyor. Fiyat düştüğü zaman geri alıp kârını yazıyor.

Wall Street yüzde 1.62 düştü
Önceki gün sakin bir gün geçiren ve Pazartesi günkü yüzde 7'lik düşüşün ardından yatay seyreden New York Borsası, dün geleceğe ilişkin belirsizliğin kurbanı oldu. Endeks yüzde 1.62 düştü. Wall Street'in açılışla birlikte düşüşe geçmesi, zar zor tutunmaya çalışan Avrupa borsalarını da aşağıya çekti. Dün Frankfurt yüzde 3.3, Paris yüzde 2.2, Londra yüzde 2.6 oranında değer kaybetti.

BOEING 30 BİN İŞÇİ ÇIKARTIYOR
Tüm dünyaya hakim olan ekonomik durgunluğun ardından Amerika'da meydana gelen terörist saldırılar, havayolu şirketlerini batmanın eşiğine getirdi. Hükümetten 20 milyar dolar acil destek bekleyen şirketler, çalışanlarını işten çıkarırken, bir kısmı da uçuş hatlarının sayısını azaltma yoluna gitti.

* Boeing, gelecek yılın sonuna kadar 30 bin kişiyi işten çıkaracak.

* United Airlines, 20 bin kişiyi işten çıkardı.

* US Airways, 11 bin çalışanının işine son verdi. Uçuş hatlarını yüzde 23 oranında azalttı.

* Midwest Airways yetkilileri, kısa bir süre içinde ticari faaliyetlerine son vereceklerini belirtti.

* Sabena, şirketin kapanma noktasına geldiğini açıkladı.

* Virgin Atlantic, bin 200 iş pozisyonunu kapattı.

* Continental Airlines, 12 bin çalışanını işten çıkarırken, uçuş hatlarını yüzde 20 azalttı.

* Delta, Air Canada, American Airlines ve American Air Trans dünya genelinde yayılmış uçuş ağını yüzde 20 daralttı.

* Honeywell, 12 bin kişiyi işten çıkartma kararı aldı.

* Lufthansa, uzak mesafeli uçuş hatlarından üçünü kaldırdı.

* İngiliz havayolları British Airways, zararının karşılanması için hükümet yetkilileriyle biraraya gelecek.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır