kapat
02.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Dünya evinin' giriş kapısı


Brooklynliler New Yorklular'a karşı verdiği mücadeleyi Yankees'leri değil, kendi takımları Dodgers'ı tutarak gösteriyor. Dikkatinize sunulur:
The River Cafe, dünyada en çok evlenme teklifinin yapıldığı yermiş

Su ile ikiye ayrılmış şehirlerin genellikle bir yakaları daha çok gelişir, karşı yakada kalan taraf ise onunla rekabet etmeye çalışır. İşte Brooklyn, New York'un merkezini oluşturan Manhattan adası ile aralarındaki East River ile ayrılmış olan, kendi karakterini korumaya çalışan bir mahalle.

Brooklyn 1898 yılına kadar ayrı bir şehir imiş. O yıl yapılan bir referandum ile New York belediyesine bağlanarak New York şehrinin bir parçası olmuş. Brooklynliler, New Yorklu olmaktan çok Brooklynli olmak ile övünmüşler. Amerika'nın milli sporu beyzbolun liginde ünlü New York Yankees'i değil, Brooklyn Dodgers'i tutmuşlar.

ASMA ŞAHESER
Şehrin ruhunun, şehri terki de 1958 senesinde Brooklyn Dodgers'in Los Angeles'e taşınması ile olmuş. Dodgers takımı adını, şehrin sokaklarındaki tramvayların kâh önünden kaçan, kâh kenarlarına asılarak giden Brooklynlilerden almıştı. Yıllarca ünlü New York Yankees'in gölgesinde kalan Dodgers, 1955 yılında, hem de finalde ezeli rakipleri Yankees'i yenerek ilk defa Amerika -dolayısıyla Amerikalılara göre Dünya- şampiyonu olmuşlardı. Üç sene sonra ise Dodgers, tramvayı bile olmayan Los Angeles'e taşınmıştı. New York'a ilk önce ünlü Brooklyn Bridge ile fiziken, daha sonra da referandum ile kanunen bağlanan Brooklyn, Dodgers'in gitmesi ile en kıymetli varlığını da kaybetmişti.

Brooklyn Bridge hâlâ yerinde duruyor. 1883 yılında tamamlanan bu asma köprü bir mimari şaheser. New York'un belki de hâlâ en güzel görüldüğü yer, Brooklyn'in Manhattan'a bakan sahili. Buradaki The River Cafe'nin dünyada en çok evlenme teklifinin yapıldığı yer olduğu söyleniyor. Köprünün bacaklarına yakın Old Fulton Street'teki Grimaldi's, New York'ta en iyi pizzayı yiyebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Hem de öyle dilimle servis edilen uyduruk Amerikan pizzası değil, bildiğimiz fırından çıkma kocaman İtalyan pizzaları. Brooklyn'in New York tarzı şarküterileri de çok ünlü. Buralara yemek içinde, seyretmek için de gitmekte yarar var.f

MÜTHİŞ LEZZET
Brooklyn'de yemek yiyecekseniz, gitmeniz gereken yer son on altı yıldır aralıksız New York'un -dolayısıyla New Yorklulara göre dünyanın- en iyi Steak House'u seçilen Peter Luger'de akşam yemeği için bir ay önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.

Peter Luger 1887 yılında kurulmuş. Dekorasyonu Alman birahanelerine benziyor. Zaten Peter Luger de bir Alman göçmeni imiş. Cilasız ahşap zemin ile aynı renkteki masalarda örtü yok. Garsonlar belli ki neredeyse doğduklarından beri burada çalışıyorlar. Sipariş vermek çok kolay, çünkü sadece istediğiniz etin boyunu söylüyorsunuz. Kayık tabakta getirilen et tabak eğik duracak şekilde masanın ortasına konuluyor. Kalın dilimlere bölünmüş olan eti kesmek için çatal yetiyor. Lezzet inanılmaz! Hele eğik kenarda biriken etin yağı ve suyu! Izgarada eriyen yağ ve akan su da biriktirilip ekleniyormuş. Yarım ekmeği bandıracak kadar et suyu bir rüya olmalı! Peter Luger'in şarap listesi pek zengin değil, ama Brooklyn'de olduğunuza göre, Brooklyn birası deneyebilirsiniz. Kızıla çalan rengi ve damağınızda uzun uzun kalan tadı ile kesinlikle denenmeye değer.

Brooklyn ziyaretinizi, lunaparkları ve son yıllarda Rus göçmenleri ile ünlü Coney Island'ı ziyaret ederek tamamlayabilirsiniz.

Vazgeçilmez metro sahneleri
Brooklyn'e gitmek için, ilk önce New York'a gitmek gerekiyor. THY, New York'a her gün non-stop uçuyor. Metro East River üzerindeki köprüleri geçerken hem Manhattan, hem de Brooklyn çok güzel göründüğü için tavsiye edilir. Peter Luger için en yakın istasyon Marcy Avenue. Buradaki çelik konstrüksiyonlar üzerinde giden metro tam Amerikan filmleri meraklıları için.

(Peter Luger Steak House, 178 Broadway, Brooklyn 001-718-3877400) Brooklyn'e Manhattan'ın güneyinden ulaşmak çok kolay. Dolayısıyla Union Square'deki W, Soho'daki Grand ve Mercer, Güney Manhattan ve Brooklyn'in tadını beraber çıkarmak için kalınabilecek yerler.f

Teoman HÜNAL

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır