kapat
02.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yasak aşkların özgür şehri: San Francisco


Bu bir gezi yazısı değil. San Francisco'yu, orada düzenlenen şenlikli 'onur haftasını', Türkiye ile farkını ve daha birçok bilinmeyeni, internet dünyasında seslerini duyduğumuz eşcinseller anlattı
26 Haziran'da San Francisco'da "Onur haftası" ismi altında düzenlenen gay şenliklerinin üzerinden çok sular akmasına rağmen internet üzerindeki eşcinsel sitelerinde hâlâ bu konu tartışılıyor. Hal böyle olunca San Francisco'yu bir de onlardan dinlemek istedik. Teker teker hepsine "San Francisco deyince aklınıza ne geliyor" diye sorduk. Kimi onur haftasını, kimi imkansız aşkların özgür şehrini, kimi ise gökkuşağı bayrağını anlattı.

'Onur' haftası mı?

*beyazgenc.bulteni.com sitesinin editörü

Önemli olan San Francisco'da ya da Türkiye'de yaşamak değil. Önemli olan böyle bir haftanın düzenlenebilmesi! Eşcinsel olmanın değil eşcinsel olarak yaşamanın zor olduğu bir ülkede olduğumuzu söylüyoruz sürekli. "Avam Kamarasında 25 gay milletvekili", Muhafazakar Parti Başkanı'nın sekiz yıl süren gay ilişkisi" gibi haberleri imrenerek izliyoruz. O kadar acı ki; biz dünyaca ünlü bir Türk sanatçısınn eşcinsel oluşunu tartışıyoruz.

NAZİ DENEYİ
Onurdan bahsediyoruz... Naziler eşcinseller üzerinde yaptıkları deneyler ile hastalık olarak gördükleri eşcinselliği iyileştirmeye (!) çalışmışlardı. Elektro şoklar ve hormon deneyleri ile eşcinselliğin nedenini anlamaya çalıştılar. Ülkemizde de dışlanma, karakollarda coplu taciz ve işkenceler varken galiba daha büyük bir cezaya gerek yok. Türkiye'deyiz bu kadar katı bir aile ve toplum yapısı içerisinde nasıl olacak da bu dönemleri geçebileceğiz? Sonra da onurumuzu önümüze alıp nasıl 1 Mayıs kutlamalarına katılacağız? Nasıl okula gidip, nasıl önyargısız bir öğretmenden başarılı not almayı bekleyecek, nasıl cinsel kimliğimizin bilindiği bir mahallede rahatça uyuyacağız?

San Francisco'ya gelirken çiçek tak saçlarına...
* Michael Scorpion

http://www.geocities.com/adiyok_2000

San Francisco denilince aklıma neler gelmiyor ki... İspanyollar tarafından keşfi, Kızılderili ve boz ayı katli, 1906 depremi...

Çok özgür bir ortamı var San Francisco'nun. Önemli olan bu; özgür ortamı hazırlayan sebepler üzerinde durmak. San Francisco'da altın aramaları başlayınca, bu bölgeye göçler başladı. Gemiler dolusu insan San Francisco limanına geldi. Nüfus arttıkça şehir farklı bir havaya büründü: Kumarhaneler, genelevler açıldı. İnsanların farklı istekleri vardı. Bu istekler çatışma olmadan giderildi.

MENDİLLİ KOVBOYLAR
Bu özgür ortam, eşcinseller için bir fırsat oluşturdu. Zaten daha öncesinde orada kendilerini rahatça ifade edebilen gey cowboy'lar varmış. Bunlar cinsel kimliklerini ifade edebilmek için arka ceplerinden kırmızı bir mendil sarkıtıyorlarmış.

San Francisco'da gayler kanuni bakımdan da son derece güçlü. 1960 yıllarında başlayan yeni sol hareketi ve gay toplulukları birlikte hareket etmiş.

Bu nedenle hayatımın bir bölümünü özgür olabileceğim o bölgede geçirmek istiyorum... Zaten orası; "kendini ifade edemeyen aşkların, kendini özgürce ifade edebildiği yer" değil mi?

'Gökkuşağı'nın şehri
* http://www.dejeneratif.8k.com'dan Erkin

Küçükken televizyonda izlediğimiz sitcom'lardan adını duyduğum San Francisco, büyüyüp hayatın gerçeklerini anladığımda, kendimi yeniden keşfettiğimde tekrar karşıma çıktı. Hem de bu sefer beni daha yakından ilgilendiren haberlerle: Gökkuşağı bayrağının çıktığı şehir, eşcinseller için özel bir yere sahip.

Para gay'lerde
* Mesru, Legato (Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi)

San Francisco eşcinsel merkezi kalesi eğlenceli bir şehir. Tabii herkes gayliği farklı yaşamak ister. Orada da farklı bir gay yaşam felsefesi hakim. Her şey açık ortada, özgürce; doğru veya yanlış denemez. Gay örgütler var ve çok güçlüler... Heterolardan daha güçlü... Herkes onlardan korkuyor. Tabii bunun ekonomik sebebleri de var. Para kimdeyse onun düdüğü öter.

İlgilenmiyorum

GayMania sitesi web master'ı
San Francisco benim için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü "bu" ülkede yaşıyorum. Çünkü at gözlükleriyle dolaşan bir toplumun içinde, nedenini bir türlü çözemediğim bir gizlilik içinde yaşamam gerekirken, bırakın eşcinselleri, herhangi bir kimsenin bile kendini ifade etme özgürlüğü olmadığı bir ortamda, bütün bunları çoktan aşmış bir ülkenin düzenlediği eğlencelerle ilgilenmiyorum. Ayrıca orada eşcinsellik sadece travestilik sanılıyor.

Sibel ARNA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır